feelgood
healthylifestyle

Znanost dobrega spanca: Kako več počitka koristi telesu in možganom?

Se pogosto počutiš utrujen čez dan? Morda ti primanjkuje ene najpomembnejših stvari, ki tvoje telo potrebuje - spanja. Dober nočni počitek ti ne pomaga le, da se počutiš bolj sveže in poln energije, ampak ima lahko tudi številne koristi za telo in um. Moč spanja lahko izboljša splošno počutje, od krepitve imunskega sistema do izboljšanja kognitivnih funkcij. Pripravi se da odkriješ, zakaj je dober spanec najboljša oblika skrbi zase.

0

Spanje je pomemben del našega življenja. Tretjino svojega življenja spimo, vendar ga ne izkoristimo vedno dovolj. Če si se kdaj spraševal, zakaj je spanje tako pomembno in zakaj je priporočljivo, da vsako noč spimo vsaj 7-8 ur, potem si na pravem mestu. V tem prispevku smo raziskali znanost o dobrem spancu in kako ta koristi tvojem telesu in možganom.

 

Najprej se pogovorimo o tem, kaj se dogaja z našim telesom, ko spimo. Ko spimo, se naše telo intenzivno obnavlja in regenerira. Med spanjem se obnavljajo naše mišice in tkiva, krepi se imunski sistem, možgani pa obdelujejo in utrjujejo spomine. Predstavljaj si ga kot čas za vzdrževanje telesa. Tako kot avto potrebuje redno vzdrževanje, da deluje brezhibno, tudi naše telo potrebuje redni spanec, da deluje najbolje.

 

Vendar pa spanje ne koristi le našemu telesu. Tudi naši možgani potrebujejo spanec za pravilno delovanje. Medtem ko spimo, so naši možgani zaposleni z obdelavo in utrjevanjem spominov, kar nam pomaga pri učenju in pomnjenju novih informacij. Dovolj spanja izboljša tudi naše razpoloženje in nam pomaga bolje uravnavati čustva. Zato se pogosto počutimo nejevoljne ali razdražljive, če nismo dovolj spali

Kaj se zgodi, če ne spimo dovolj?

Kratek odgovor je, da to ni dobro za nas. Pomanjkanje spanja je povezano z vrsto zdravstvenih težav, vključno z sladkorno boleznijo, boleznimi srca in ožilja ter celo nekaterimi vrstami raka. Premalo spanja lahko negativno vpliva tudi na naše duševno zdravje, saj povzroča povečano stopnjo stresa, tesnobe in depresije.

Nasveti za boljše spanje

  • Prvič, pomembno je, da vzpostaviš dosleden urnik spanja. To pomeni, da se vsak dan, tudi ob koncih tedna, odpraviš spat in se zbudiš ob isti uri. Koristno je tudi, da si pred spanjem ustvariš sproščujočo rutino, na primer toplo kopel, branje knjige ali meditacijo. K izboljšanju kakovosti spanja lahko pripomore tudi izogibanje kofeinu, alkoholu ali mobitelu v večernih urah.

 

Za konec pa naj ti povem še o nekaterih pogostih mitih o spanju. Eden največjih je, da lahko spanec "nadoknadimo" čez vikend. Čeprav je res, da lahko odplačamo del dolga, toda to ni dolgoročna rešitev. Drug pogost mit je, da starejši ljudje potrebujejo manj spanja. Res je, da starejši odrasli težje zaspijo in ostanejo zaspani, a še vedno potrebujejo enako količino spanja kot mlajši odrasli.

 

Skratka, dovolj spanja je bistvenega pomena za naše splošno zdravje in dobro počutje. Med spanjem imajo naše telo in možgani priložnost, da se popravijo in obnovijo, brez zadostne količine spanja pa smo izpostavljeni tveganju za številne zdravstvene težave. Z doslednim urnikom spanja, sproščujočo rutino pred spanjem in izogibanjem pogostim mitom si lahko vsi prizadevamo za miren spanec, ki ga potrebujemo. Ko se boš naslednjič počutil/a utrujeno, se spomni, da je dober spanec ena najboljših stvari, ki jih lahko narediš za svoje telo in možgane!

0

AddComment_Title 0

Article_ImageAlt

Magazine_Sidebar_MoreArticles_Title