makeup

Zgodovina in znanost rdeče šminke

Od Mezopotamije, do Betty Boop, Marilyn Monroe, Rolling Stones logotipa in popularne Maison Margiela srajce. Jasno je, da je rdeča šminka ikonična klasika in to z razlogom. Kdaj je nastala? Zakaj ravno rdeča? Koga prepoznamo po rdeči šminki? Kateri odtenek rdeče pa bo najbolj pristajal tebi?

1

Začetki rdeče šminke naj bi obstajali pred več kot 5000 leti in sicer v Mezopotamiji, kjer so jih izdelovali iz dragih kamnov, kasneje pa iz alg in ribjih lusk. Prve šminke, ki so bile podobne takšnih, ki jih uporabljamo, danes pa so bile izdelane med islamsko zlato dobo. 

 

Danes si lahko kadarkoli namažeš ustnice z rdečo brez pomisleka. Pa ni bilo vedno tako. V Egiptu je bila rdeča šminka sicer znak plemstva in bogastva, drugod pa je rdeča šminka rezervirana za prostitutke. V Grčiji, na primer, so prostitutke morale nositi vpadljive šminke, da so se ločile od “pravih dam”. 

 

Podobno so razmišljali tudi v Angliji v 18. stoletju, kjer so lahko razveljavili zakonsko zvezo, če je ženska nosila šminko pred poroko. Tako je bila rdeča šminka sprejemljiva šele v dvajsetih letih 20. stoletja. V tem času so ženske začele nositi rdečo šminko kot simbol svoje samostojnosti

 

Danes je rdeča šminka popularna in jo povezujemo z modo, lepoto, strastjo, uporom, božičem in še marsičim. To izrazito podobo so skozi zgodovino oblikovale različne osebe. Od svetlih do temnejših odtenkov, vsaka s svojo zgodbo in zgodovino sooblikujejo to znano ličilo. 

 

Ampak zakaj ravno rdeča barva? Kakšne občutke vzbuja v nas? Rdeča barva je ena izmed osnovnih barv poleg modre in rumene. Je najtoplejša izmed teh barv, modra pa je najhladnejša. Obstaja kar 445 odtenkov rdeče barve. Rdeča barva je zelo dominantna barva in vzbuja pozornost. Odlično je videti z modro ali zeleno, saj so si nasprotne v barvnem krogu. Rdečo bravo povezujemo z različnimi občutki, večina jih je zelo močnih, saj so naši predniki rdečo barvo povezovali z ognjem in krvjo, ki sta obe zalo prvinski in mogočni življenjski energiji.

Ljubezen in strast

Valentinovo se približuje in obkroženo smo z rdečo in srčki na tak ali drugačni način. Povezava je biološka, saj rdečo povezujemo s krvjo, kri s srcem, srce pa z ljubeznijo.

→ Primer šminke, ki jo povezujemo z ljubeznijo, je na primer Rachel Mcadams v filmu The Notebook.

Privlačnost in plodnost

Ni skrivnost, da je rdeča pogosto prikazana kot ‘seksi’ barva. Uporablja se v filmih, glasbenih videih, posterjih, ilustracijah, reklamah… Marsikatera zvezdnica je rdečo šminko uporabila sebi v korist, da je videti še posebej zapeljivo.

Betty Boop je prvič nastopila s svojimi rdečimi ustnicami v risanki Dizzy Dishes leta 1930. Njen lik je bil ustvarjen po podobi pevke in igralke Helen Kane. Ena izmed njenih najbolj poznanih pesmi je I Wanna Be Loved by You iz muzikala Good Boy.

→ Čudovita bombica, ki je res znala nositi rdečo šminko je zagotovo Marilyn Monroe in seveda mnoge druge igralke.

Narava in nevarnost

V naravi so rdeče živali, rastline in glive pogosto strupene. Na primer mušnice ali rdeče žabe pa tudi pikapolonice se s svojo rdečo oblekico branijo pred napadalci. Rdeči so tudi prometni znaki, ki nas opozarjajo na nevarnost ali pa kaj prepovedujejo. Rdeča je druga najbolj vidna barva. Naše oči dojemajo rdečo, kot da se nam približuje, zato takoj zagrabi našo pozornost.

→ Nevaren in zloben lik je na primer Uršula iz risanke Mala morska deklica, ki kljub življenju pod vodo nosi popolno rdečo šminko.

Dominanca in moč

Rdeča barva je udarna in jo povezujemo tudi z liki, kot sta na primer Drakula ali Deadpool. Dokazano je bilo, da naj bi ljudje, oblečeni v rdečo, imeli večjo možnost zmage na tekmah.

→ Dominanten lik z rdečo šminko predstavlja Michelle Pfifer kot Catwoman v The Batman Returns.

Vojna in pogum

Rdeča je bila že v Šparti uporabljena za barvo oklepov, saj izstopa in predstavlja moč in tudi pogum v vojni ali nevarnosti. Rdeča koža pa je povezana tudi s testosteronom. Ko smo jezni, imamo bolj rdečo kožo, ko pa nas je strah nam barva odteče z obraza. Rdeča je povezana z zmago, vojnami in pogumom, kar bi lahko bil tudi razlog, da ima zelo velik odstotek držav v zastavi rdečo barvo.

Margot Robbie v filmu Suicide Squad s svojo razmazano rdečo šminko bi lahko povezali z bojem, vojno, pogumom in močjo.

Rdeča barva po svetu

Nima pa rdeča v vsaki kulturi enakega pomena. V nekaterih afriških državah je povezana s smrtjo in jo nosijo na pogrebih. V azijskih državah pa pomeni srečo, bogastvo, praznovanje in dolgo življenje, zato so pogosto v rdečo oblečene neveste na porokah.

Zrcalce, zrcalce na steni povej, katera rdeča namenjena lepotici je tej

Vsi odtenki rdeče pa niso enaki. Poznamo bolj rumeno-oranžne odtenke, ki so bolj v barvi paradižnika, na drugi strani pa poznamo rdeče barve na podlagi modre, ki so bolj rožnate. Pomembno pa je tudi v kombinaciji s kakšnimi barvami rdečo uporabimo. Izrazito izstopa na podlagi črne barve, na podlagi bele barve izstopa manj izrazito, na podlagi oranžne barve pa je videti skoraj brez življenja.

Zato je pomembno, da tudi izbereš pravi odtenek rdeče šminke zase. Kateri odtenek ti bo najbolj pristajal, je odvisen od podtona tvoje kože. Če nisi prepričana, lahko to enostavno preveriš na svojem zapestju:

  • Če so tvoje žile videti modrovijolične imaš bolj hladne podtone in ti bodo tudi bolj pristajale šminke, ki imajo hladnejše, modre podtone.
  • Če pa so zelene, pa imaš toplejše podtone in ti bodo verjetno bolj všeč šminke, ki imajo oranžno-rdečo podlago.

Glede na svoje preference pa se lahko poigraš z mnogo različnimi formulami. Trenutno so popularne bolj glossy ustnice, kar je čudovito, če ne želiš, da rdeča barva preveč izstopa. Lahko uporabiš tudi rdeč balzam za ustnice za bolj vsakodnevno rabo. Če pa si želiš tistih pravih izstopajočih rdečih ustnic, pa se lahko odločiš za rdečo šminko, bolj ali manj mat, in pustiš, da govori sama zase. Ostala ličila pusti minimalna, da je lahko rdeča šminka glavna zvezda.

 

Naslednjič, ko se usedeš pred ogledalo, pa le pogumno posezi po rdeči šminki. Potem pa samozavestno, z dvignjeno glavo v nov dan. Ne pozabi, tvoje prednice so prestale marsikaj, da jo danes lahko nosiš.

 

1

AddComment_Title 0

Article_ImageAlt

Magazine_Sidebar_MoreArticles_Title