mindfulness
selfcare
healthylifestyle

Že poznaš joyful movement? Naj gibanje postane čisto veselje.

Ti je bilo že kdaj težko oditi v fitnes, začeti teči ali se opraviti na uro vadbe? Si uporabljala vadbo za izgubo teže, za kurjenje maščob ali si se z intenzivno vadbo kaznovala za prenajedanje? Verjetno potem gibanje ni tvoje najljubše opravilo. Namesto da bi bilo gibanje sredstvo za skrb za tvoje telo in dejavnost, pri kateri bi uživala, se gibanje zdi bolj kot kazensko opravilo. Z gibanjem »joyful movement« naj fizična aktivnost postane tvoja stalnica in vir sreče.

0

Telovadim, ker moram

Veliko ljudi se počuti krive, ker ne marajo gibanja ali katere vrste telovadbe. Svoje delo opravi tudi »diet culture« kot jo imenujejo čez lužo, kjer gre za mentaliteto, da se telovadi samo za to, da se shujša. Na drugi strani bi se morali predvsem gibati zaradi pridobivanja na moči, izboljšanja počutja in povečanja energije. Mogoče so ti v otroštvu ali tudi pozneje telovadbo predstavili kot način za kaznovanje, ko si pojedla kos torte preveč ali za to, da bi prišla do postave, kot jo ima najbolj znana manekenka tistega časa. Mogoče so te silili v fitnes ali na skupinske vadbe ob nehumanih urah, ker je treba telovaditi pred službo ali pa pri vadbi izpustiti dušo. Ni čudno, da se marsikomu gibanje upira.

 

Za vsakega se najde vrsta gibanja

Tukaj pride na vrsto, »joyful movement« ali gibanje z veseljem, če prevedemo v slovenščino. Ta ima v središču užitek. Gibaš se zato, ker se pri tem dobro počutiš fizično in psihično, zadnja stvar, na katero pomisliš, je kaznovanje. Vsak ima svoj »joyful movement«. Za nekoga je lahko to jutranji tek, za drugega ura v fitnesu, za tretjega ura joge, za četrtega pa plesna zabava v kuhinji ali sprehod psa. Včasih nam ustreza vadba, po kateri moramo ožeti majico od znoja, včasih pa nam je dovolj krajši sprehod.

Pri gibanju z veseljem gre za to, da k fizični aktivnosti pristopaš z mislijo, da naj ta povečuje užitek. Znano je, da gibanje ponuja veliko psihičnih in fizičnih prednosti za zdravje. Če pri vadbi še uživaš, je tudi verjetno, da boš aktivnost pogosteje izvajala. »Joyful movement« pa spodbuja tudi izbiro. Gibanje se večkrat čuti kot obveza. Pri gibanju z veseljem pa je dovoljeno tudi počivati. Pri tem gibanju je pomembno tudi to, da so vse vrste gibanja veljavne in dobre.

Kako najt pravo vadbo zase?

Kot pravi rek: »Sto ljudi, sto čudi,« je tudi pri vadbi tako, da ima vsak izmed nas svoje preference in fizične sposobnosti. Naj se ti ne zdi, da če je bila danes vadba manj intenzivna, da ni bilo dovolj. Najdi načine tudi, kako fizično aktivnost vključiš v svoj vsak dan, kot je sprehajanje psa, vrtnarjenje, hoja po stopnicah namesto vožnja z dvigalom in podobno.  Ne pozabi pa na varnost pri vseh aktivnostih, ki jih počneš. Glej na svoje zdravstvene, gibalne ovire ali mogoče ovire v okolju.

 

Ne pozabi pa na veselje ob gibanju pa karkoli že počneš. Da najdeš pravo vadbo zase, se spomni, kaj si rada počela kot otrok. So bili mogoče to skupinski športi, plezanje ali mogoče ples. Mogoče si uživala v sprehodih po naravi ali lovljenju s prijatelji po dvorišču. 

 

Veš, da lahko gibanje prilagodiš tudi na svoj menstrualni cikel? Več si lahko prebereš tukaj

0

AddComment_Title 0

Article_ImageAlt

Magazine_Sidebar_MoreArticles_Title