skin
healthylifestyle

Zdravo črevesje je ključ do lepe kože!

Imeti čisto in zdravo kožo ni le posledica uporabe pravih izdelkov ali dobre rutine nege kože. Morda boš presenečena, ko boš izvedela, da se vse začne v črevesju! Zdravo črevesje je ključ do lepe kože in razumevanje povezave med zdravjem črevesja in poltjo ti lahko pomaga prevzeti nadzor nad zdravjem tvoje kože. Ravnovesje bakterij, gliv in drugih mikroorganizmov, ki so prisotni v prebavnem traktu, ima pomembno vlogo pri splošnem zdravju, vključno z zdravjem tvoje kože.

0

Povezava črevesja in kože

Zdravo črevesje pomeni, da se v njem nahaja raznolika vrsta zdravih bakterij. Če črevesje ni v ravnovesju, lahko to povzroči številne zdravstvene težave, od napihnjenosti in vnetij do resnejših težav z želodcem. To lahko negativno vpliva na tvojo kožo in celo na vaše duševno zdravje, saj so pogosto želodčne ali črevesne težave posledica tesnobe, stresa ali depresije. Črevesje zato pogosto imenujejo "drugi možgani". Koža in črevesje sta življenjsko pomembna organa in ekosistema, ki sta potrebna za ohranjanje stabilnosti, podpore in zdravja telesa.

Če je tvoje črevesje obdano z bakterijami, to privede do vnetja in sproščanja citokinov, ki lahko preidejo v krvni obtok in nato v kožo ter omogočijo nastanek bakterij, ki lahko sprožijo in prispevajo k razvoju aken. Nezdravo črevesje tako lahko povzroči izbruhe, vnetne kožne težave ali pa je tvoja koža videti bleda in dolgočasna.

Slabo delovanja črevesja se odraža na tvoji koži

Z delovanjem črevesja je povezanih več kožnih bolezni:

  • Staranje kože: s staranjem se sposobnost črevesnih mikrobov za proizvodnjo protivnetnih maščobnih kislin slabša. Posledično se lahko razvije kronično vnetje nizke stopnje, ki je predhodnik prezgodnjega staranja kože.
  • "Kurja koža": se kaže z belimi ali rdečimi izboklinami na zadnjici, stegnih ali rokah. Možna vzroka za to stanje kože sta dve črevesni zdravstveni težavi - pomanjkanje vitamina A in slaba absorpcija hranilnih snovi.
  • Luskavica: to je dolgotrajna kožna bolezen, za katero so značilni rdeči in srbeči luskavi madeži na lasišču, komolcih ali kolenih.
  • Ekcem: kožna bolezen, znana tudi kot atopijski dermatitis, ki se kaže s srbečimi in vnetimi kožnimi lisami.
  • Akne: gre za kožno bolezen, za katero je značilno, da se lasni mešički polnijo z oljem in odmrlimi kožnimi celicami, zaradi česar nastanejo mozolji. Znanstvene ugotovitve povezujejo črevesna vnetja z aknami.

Kako lahko izboljšam zdravje črevesja?

  • Vsak človek je drugačen, vendar ima prehrana veliko vlogo. Pomagalo bi, če bi se trudili za uravnoteženo prehrano, ki bi vključevala veliko živil rastlinskega izvora, hrano, bogato z vlakninami, saj sadje, zelenjava, stročnice, oreščki in polnozrnata žita hranijo zdrave bakterije. Izogibati se je treba močno predelani hrani, saj pogosto vsebuje sestavine, ki zavirajo dobre bakterije.
  • Pij veliko vode: Prepričaj se, da dnevno spiješ vsaj osem kozarcev vode; hidracija je pomembna na številnih ravneh, tudi za dobro počutje tvojega črevesja.
  • Ekstra deviško oljčno olje vsebuje največ mikrobom prijaznih polifenolov.
  • Artičoke, solata, cikorija, por, šalotka, čebula in česen so koristni za črevesne bakterije.
  • Privošči si pokovko, saj je koruza polna vlaknin, zato je odličen prigrizek za zdravo prehrano črevesja. Le izogibajte se maslu in sladkani koruzi ter jo raje pripravi sama doma.
  • Telesna vadba spodbuja gibanje črevesja.
  • Poskusi se izogniti prevelikemu stresu ali tesnobi.
  • Pij naravni sok iz zelene, saj zelena velja za enega največjih zdravilnih tonikov vseh časov in dokazano pripomore k zniževanju krvnega tlaka, izboljšanju zdravja črevesja in zmanjšanju vnetij. Ta zelenjavni sok vsebuje tudi številne vitamine in minerale (kot so vitamini K, C in A).
    Zelena velja za enega največjih zdravilnih tonikov vseh časov

     

Vse se začne od znotraj

Skratka, zdravo črevesje je ključ do lepe kože. Uravnotežena prehrana, polna živil, bogatih s hranili, ter probiotičnih dodatkov lahko pomaga ohranjati optimalno delovanje tvojega prebavnega sistema in zagotavlja, da tvoja koža dobi vsa prava hranila, ki jih potrebuje. Zdravo črevesje prinaša izboljšano prebavo, večjo raven energije in bolj sijočo polt.

0

AddComment_Title 0

Article_ImageAlt

Magazine_Sidebar_MoreArticles_Title