feelgood
selfcare
wellness

Zaspano jutro? Namesto kave skoči pod hladen tuš!

Poznaš tisti občutek, ko te po nekajurnem spancu zbudi budilka, ti pa bi glavo najraje zakopala pod blazino in prespala dan? Ker niti kava ne zmore nadomestiti izgubljenih ur spanca, si se z dnevom primorana soočiti neprespana. Ob takih jutrih ti bo bolj kot kava pomagala čisto preprosta rešitev – skok pod hladen tuš!

0

»Ne vem no, jaz se prham samo z vročo vodo«

Vroči tuši so nedvomno najboljša sprostitev, lahko pa celo luksuzna izkušnja – a zjutraj potrebuješ energijo in nov zagon! Hladen tuš prebudi vse čute in telo, kar je kot nalašč za začetek dneva. S tem ko svoje telo izpostaviš hladni vodi, se prebudi tvoje simpatično živčevje in aktivira ''fight or flight'' odgovor. Srce začne hitreje biti in v krvni sistem se sprostijo hormoni, kot sta adrenalin in kortizol. V fiziološkem smislu ta odziv pomaga tvojemu telesu, da se pripravi na nevarnost – ob zaspanem jutru pa na nevarno naporen in dolg dan.  

Aktivirano simpatično živčevje povzroči tudi, da so tvoji vdihi in izdihi globlji. Na ta način v pljuča vneseš več zraka in v celice več kisika, izdihaš pa odvečni ogljikov dioksid, kar prežene zaspanost iz vseh kotičkov telesa.

»Okej, ima hladno tuširanje še kakšne druge koristi?«

Izpostavljanje telesa hladni vodi ima že dolgo zgodovino, ponovno pa je postalo priljubljeno v zadnjih nekaj letih. Za to je med drugimi zaslužen Wim Hof, ki je prepoznaven zaradi svoje vzdržljivosti ob izjemno nizkih temperaturah. Poleg izjemnega počutja Wim Hof prisega na hladno tuširanje tudi zaradi izboljšanja koncentracije in moči volje ter celo imunskega sistema, boljše regeneracije po telovadbi, poleg tega pa naj bi redno izpostavljanje hladni vodi pripomoglo celo pri izgubi telesne teže

Poleg učinkov na telesu pa mnoge navdušujejo tudi učinki na stanju duha. Po hladnem tušu te preplavijo občutki nepremagljivosti ter hkrati umirjenosti in že navsezgodaj se zaveš, česa vsega je tvoje telo sposobno. Začeti svoj dan s takimi občutki je nedvomno recept za uspešen in produktiven dan!

»Ampak, kako naj sploh začnem?«

Osnovno pravilo je, da začneš postopoma. V ta namen je Wim Hof razvil 30-dnevni izziv. Načrt je preprost; prvi teden vsak dan pod mrzlo vodo preživiš 15 sekund. Naslednji teden čas podaljšaš na 30 sekund. Teden za tem, na 45 sekund, zadnji teden pa pod mrzlo vodo preživiš celo minuto. Nato čas postopoma podaljšuješ, dokler ne dosežeš sebi optimalne dolžine. Poleg postopnega podaljševanja časa pa lahko postopoma nižaš tudi temperaturo vode. Tako pustiš svojemu telesu čas, da se privadi na nov izziv.

 

Dodaten nasvet: če je takojšen stik s hladno vodo izredno neprijeten, lahko prhanje najprej pričneš s prijetno temperaturo in jo šele nato znižaš. Pred koncem lahko nato zopet zvišaš temperaturo. Tako te po koncu prhanja ne bo zeblo!

»Kako naj si začetek čim bolj olajšam?«

Obstaja več trikov, kako si olajšaš sprva neprijeten skok pod hladen tuš. Eden izmed njih je, da se najprej poskusiš le poškropiti z vodo in na ta način telo ''ogreješ'' za hladen tuš. Poskusiš lahko tudi z osredotočanjem na dihanje, namesto na občutek hladne vode – naj bo to čim bolj umirjeno. Na ta način lahko tudi celotno izkušnjo narediš bolj meditativno. Da zmanjšaš šok, ki nastopi ob stiku s hladno vodo, si najprej zmoči tiste predele telesa, ki so manj občutljivi na temperaturo vode (stopala, goleni, dlani …).

 

Poskusi nekaj novega in v svojo rutino vpelji hladen izziv. Zbujenega telesa in bistrih misli kave zagotovo več ne boš potrebovala. Še vseeno pa si jo lahko privoščiš; za nagrado ali pa če potrebuješ še dodaten morning boost!

0

AddComment_Title 0

Article_ImageAlt

Magazine_Sidebar_MoreArticles_Title