healthylifestyle
ecofriendly

Zakaj bi morali biti veganski kozmetični izdelki tvoja naslednja izbira?

Biti ali ne biti vegan – na policah se vedno pogosteje pojavljajo veganski kozmetični izdelki. Si vedela, da uporaba veganskih izdelkov ne koristi samo okolju, ampak tudi tebi? Če te zanima, kaj je njihova prednost uporabe, beri naprej.

0

MANJ SINTETIČNIH KEMIKALIJ

Dejstvo »Veganski izdelek ne bo zdržal tako dolgo, ker ne vsebuje kemikalij, ki bi ohranile rok trajanja« je napačen! Izdelki kljub temu vsebujejo sintetične kemikalije, ampak jih imajo bistveno manj. Kar naneseš na kožopride tudi v tvoje telo in na dolgi rok redne uporabe lahko povzroči stranske učinke. Manj kemikalij kot namažeš, tem bolje!

PRIJAZNI DO ŽIVALI

Če si ljubiteljica živali, ampak nisi navdušenka nad kozmetičnimi izdelki brez krutosti, nekaj ne gre skupaj. Kaj se zgodi z živalmi, ki so bile podvržene poskusom za kozmetiko? Na koncu ne le da zagotovo umrejo, ampak med samim poskusom doživljajo intenzivno bolečino.

BOGATI Z ANTIOKSIDANTI, VITAMINI IN HRANILNIMI SNOVMI

Veganski kozmetični izdelki so rastlinskega izvora – večja vsebnost rastlin pa prinese tudi več antioksidantov, vitaminov (npr. vitamin C in njegove koristi na koži) in hranilnih snovi. To pomeni, da imajo taki izdelki večjo sposobnost krepitve in obnavljanja celic.

Antioksidanti:

  • zmanjšujejo znake staranja;
  • vsebujejo dobre maščobne kisline (zmanjša verjetnost pojava aken);
  • povečujejo elastičnost kože;
  • gladijo brazgotine;
  • uravnavajo količino izločanja loja.

 Več o antioksidantih izveš tu.

PRIJAZNO DO PLANETA

Splošno pravilo: kozmetični izdelki, ki so dobri za živali, so dobri tudi za okolje. Če se odločiš za veganski izdelek, se izogneš vsem pesticidom, ki se med rejo uporabljajo na živalih. Kemikalije v veganskih kozmetičnih izdelkih so omejene le na tiste, ki so varne in dobro raziskane.

NI VPRAŠLJIVIH SESTAVIN

Znanstveniki so večkrat pri raziskovanju sestavin v kozmetičnih izdelkih odkrili nekatere, ki so nezaželene. Ene izmed teh sestavin, ki jih najdeš v živalskem izvoru kozmetičnih izdelkov, so:

·         Košenil barvilo – barvilo, pridobljeno iz zdrobljenih hroščev (rdeča šminka)

·         Loj – pridobljeno iz živalske maščobe (po zakolu žival kuhajo, dokler na površje ne priplava maščoba)

·         Gvanin – pridobljeno iz zdrobljenih ribjih lusk (laki za nohte in senčila za oči - oddaja svetlečo barvo)

·         Želatina – pridobljeno iz kuhane kože, vezi in kit živali.

BOLJ ZDRAVO ZA TELO

Logično je, da je telo navajeno in posledično lažje prebavlja naravne produkte – lažje prebavlja tudi sestavine rastlinskega, kot pa živalskega izvora. Koža naravne sestavine absorbira in predeluje na lažji način. Predstavljaj si, da si na svojo kožo naneseš kemikalije, pridobljene iz mrtvih živali. Ni prijetno o tem razmišljati. Zdaj pa veš, da je tudi nevarno za tvoje zdravje. Že samo limonski sok ima ogromno učinkovin na našo kožo in lase, prav tako rožna voda (voda iz vrtnic)

SO BOLJ PRAKTIČNI IN MANJ POTRATNI

Verjetno ta točka in cene veganskih izdelkov, ki jih vidiš na policah, ne gresta skupaj. Da ti razložim – to so izdelki, ki so bolj premišljeno narejeni. Že embalaža je bolj trajnostna. Ker so sestavine premišljeno izbrane, je manjša verjetnost, da pride do npr. te situacije: krema ti draži kožo (zaradi vseh kemikalij), zato še polno pakiranje vržeš v smeti.

ZMANJŠUJEJO POVPRAŠEVANJE PO IZDELKIH, TESTIRANIH NA ŽIVALIH

Manj kozmetičnih izdelkov živalskega izvora kot boš kupovala, manj bo povpraševanja. 1000 takšnih ljudi in bo manj izdelovanja takih izdelkov. Cilj ni, da bi taka podjetja zaprli, ampak da se jim ne da druge možnosti, kot da se naslednjič pri procesu proizvodnje izognejo testiranju na živalih.

Pogosto lahko nekaj stavkov spremeni tvoje dojemanje nečesa in te navdihne, da spremeniš svoje življenje na bolje! 

0

AddComment_Title 0

Article_ImageAlt

Magazine_Sidebar_MoreArticles_Title