healthylifestyle
feelgood

Za vsako težavo se najde čaj!

Čaj je starodavna in priljubljena pijača z različnimi okusi, barvami in koristmi za zdravje. Od zore civilizacije do danes so ljudje uporabljali čaj za različne namene. Naj bo to za zdravje, sprostitev ali samo pijača odličnega okusa; čaj je postal bistveni del mnogih kultur po vsem svetu. Verjeli ali ne, pravzaprav se za vsako težavo najde čaj!

0

Saj poznaš tisti pregovor: »Za vsako bolezen rož'ca raste«? No, kot drži to, je res tudi to, da se za vsako neprijetnost najde čaj, ki jo lahko hitro odpravi. 

Kaj je čaj?

Čeprav ob čaju najprej pomislimo na Britance in na njihovih sto načinov, na katerega ga pijejo, pa je čaj izvorno iz Kitajske; »Made in China« bi lahko rekli. Star je že več kot dve tisočletji - tako kot masažna tehnika z Gua Sha ploščico - tradicija pitja čaja pa ni tako stara. Čaj se sicer uporablja tudi v kozmetiki, predvsem za lajšanje težav z mastno kožo in lasiščem

Katere čaje piti, ko te pestijo določene težave?

Kamilični čaj

Če je tvoje življenje manj kakovostno zaradi pomanjkanja spanja ali težav, povezanih z njim, pa tudi kronična nespečnost, potem si pripravi skodelico kamiličnega čaja. Poleg tega ima kamilica protivnetne učinke, hkrati pa pomaga zaščititi tudi jetra. Znanstveniki domnevajo, da bi utegnil kamilični čaj pomagati tudi pri diareji in čirih na želodcu, priporočajo pa ga tudi ženskam, ki se spopadajo s hudimi menstrualnimi krči.

Čaj iz poprove mete

Najpogosteje pripravljen čaj je pripravek iz poprove mete. Ta pomaga vzpostavljati zdravje prebavnega trakta, ima pa tudi protivnetne in antibakterijske učinkovine. Tudi olje poprove mete se priporoča za vdihavanje, posebej,  kadar se želiš znebiti občutka slabosti ali bolečinah v trebuhu.

Hibiskusov čaj

Čaj iz hibiskusa ti bo pomagal odpraviti kakršnekoli simptome vnetij, učinkovit pa naj bi bil tudi pri okužbi s ptičjo gripo. Lahko ga uživaš vročega ali hladnega, osvežil te bo v obeh primerih.

Ingverjev čaj

Ingverjev čaj, ki je ostrega okusa, je pravi »shot« zdravja; pomaga pri zaščiti imunskega sistema, še posebej pa se izkaže pri preprečevanju slabosti. Olajšuje menstrualne bolečine, pomaga obolelim za diabetesom, bil pa bi naj celo bolj učinkovit kot protibolečinske tablete.

Rooibos

V sodobnih čajnicah si zagotovo že lahko naletel/a na čaj, imenovan rooibos. Tudi ta je izjemno dober zate, ima pa tudi že dolgoletno tradicijo uživanja, saj so ga Južnoafričani že pred stoletji uporabljali kot zdravilo. Po raziskavah naj bi pomagal stimulirati zdravje kosti, hkrati pa ima blagodejni učinek na zdravje srca in ožilja.

Žajbljev čaj

Žajbljev čaj lahko spiješ takrat, ko imaš pred seboj pomemben dogodek, ki od tebe zahteva veliko razmišljanja; ta čaj namreč odlično vpliva na zdravje možganov. Tudi zanj obstaja nekaj domnev, ena takih je ta, da utegne žajbelj preprečevati , ali pa vsaj omiliti simptome Alzheimerjeve bolezni.

 

 

Četudi si v svetu čajev morda začetnik, ti priporočam, da se čimprej vključiš vanj in spoznal/a boš, da je včasih skodelica čaja prvi korak k odpravi težav. Če pa nisi ljubitelj/ica čajev, pa lahko za zdravje poskusiš tudi razne napitke za dober imunski sistem.

0

AddComment_Title 0

Article_ImageAlt

Magazine_Sidebar_MoreArticles_Title