healthylifestyle
yogapractice
mindfulness
wellness
selfcare
feelgood

Z jogo do zdravja

Zagotovo si že vsaj enkrat v življenju pomislil/a, da potrebuješ jogo, saj je predstavljena predvsem kot pomirjevalna tehnika. To seveda drži, je pa joga še veliko več. Predstavljam ti, kako močan vpliv ima lahko joga na tvoje zdravje in počutje ter zakaj jo moraš začeti izvajati že danes.

0

Kaj joga sploh je? 

Joga je na prvem mestu duhovna disciplina, ki temelji na vzpostavljanju ravnovesja med umom in telesom. Z različnimi gibi oziroma položaji (temu v svetu joge pravijo ''asane'') dosegamo duševno in telesno izpopolnjevanje. Vsaka od asan ima tudi posebno ime, ker služi posebnemu namenu. Sliši se zakomplicirano, a brez skrbi. Joga je lahko za vsakogar, ne glede na telesno pripravljenost in predznanje, saj obstaja ogromno različic vadbe. In ravno v tem je čar joge; z njo lahko dosega želene cilje prav vsak. 

Čudežni vplivi joge 

Pomaga pri odpravljanju stresa

Ja, na to smo vsi čakali. Vsak je lahko pod stresom. Bodisi zaradi službe, šole, družine... Znano je, da šport zmanjšuje posledice stresa in tudi nivo stresa samega. In tukaj joga ni izjema. Sestavljajo jo tako telesna dejavnost kot tudi meditacija, dihalne vaje in določeni duhovni rituali, ki dokazano zmanjšujejo vpliv stresa. Na tej povezavi si lahko ogledaš Youtube posnetek znane vaditeljice joge Adriene, s pomočjo katerega lahko že v 15 minutah odmisliš vse skrbi in se sprostiš. 

K posnetku se lahko vrneš vedno, ko potrebuješ odklop. 

Povečuje mišično moč in izboljšuje gibljivost

Si želiš izklesano telo, pa misliš, da lahko to dosežeš le v fitnesu? Morda presenetljivo, a obstajajo določene vrste vadbe joge, s katerimi lahko prideš do ravno takšne postave, kakršno si želiš. Tako se lahko na poletno telo pripraviš kar s pomočjo joge! Joga pa zaradi pestrosti položajev zagotavlja tudi, da bodo tvoje mišice raztegnjene in sklepi dobro razgibani

Pomaga izgubiti odvečne kilograme

Se praznične dobrote mogoče še vedno poznajo na tvojem telesu? Nič hudega, joga pomaga tudi pri izgubljanju odvečne teže. Tukaj si lahko ogledaš, kako. 

Izboljša lahko spanje

Se tudi ti včasih zvečer znajdeš v položaju, ko se že nekaj časa v postelji obračaš iz ene strani na drugo, pa nikakor ne moreš zaspati? Ker joga pomaga pri sproščanju, posledično pomaga tudi pri hitrejšem uspavanju in tudi trdnejšem spancu. Zato naslednjič, ko ne moreš zaspati, klikni na spodnjo povezavo in se potopi v spanec. Pri tem pa si lahko pomagaš tudi z eteričnimi olji. Tukaj preberi, katero ti lahko pomaga priti do sproščujočega spanca.  

Pomaga lahko pri izgorelosti

Včasih si zadamo preveč opravil naenkrat in takrat telo reče ''ne''. Če se je to zgodilo tudi tebi, ne skrbi, nisi sam/a. Raziskave so pokazale, da je v tem času izgorelost v svetu na samem vrhuncu. To pa lahko na srečo z vadbo joge zmanjšaš! Joga ti bo med drugim pomagala tudi bolje začutiti svoje telo in tako se boš naslednjič, ko začutiš, da se tvoje energijske baterije počasi praznijo, znal/a ustaviti, zadihati in nabrati nove moči za naprej. 

Kje vse lahko izvajaš jogo? 

Na spletu poišči, kje v tvojem kraju poteka kakšna skupinska ali individualna vadba joge, ki se je lahko udeležiš. To ti zelo priporočam, saj ti bodo tam dali ustrezne napotke za pravilno izvedbo joge. Če pa te možnosti nimaš, lahko že na platformi Youtube najdeš ogromno posnetkov vaditeljev joge, s katerimi se lahko malo razgibaš in tako poskrbiš za svoje zdravje. Nekaj idej sem ti podala že zgoraj, tukaj pa imaš še eno, če jogo šele spoznavaš.  

 

0

AddComment_Title 0

Article_ImageAlt

Magazine_Sidebar_MoreArticles_Title