hair
tipsandtricks

Vse kar rabiš vedeti o Balayage!

Balayage je tehnika barvanja las, ki je poplavila frizerske salone in praktično postala trend kar čez noč. Lahko kar pošteno rečemo, da si zasluži visoko mesto na stopničkah, saj je odlična izbira, ko želimo lahno spremembo in poudariti našo naravno barvo las. Če si že razmišljala o balayagu, pa nisi prepričana, ti v naslednjih poglavjih razkrivam vse skrivnosti in trike, s katerimi ne boš več v dilemi.

0

Kaj sploh je balayage?

Beseda balayage izhaja iz francoščine (˝balayer˝) in pomeni pometati. Precej hecen izraz za to tehniko barvanja, ki pa seveda ima nek smisel. Pri tej tehniki so namreč prameni prosto naneseni na lase, kot da bi jih na lase ˝pometli˝. Prameni se zlijejo z našo naravno barvo las ter ustvarijo več različnih barvnih odtenkov. Z balayagem dosežemo efekt, kjer so prameni nekaj odtenkov svetlejši kot naravna barva las, tako poudari našo naravno barvo in daje lasem svežino.

Rezultat balayage bi lahko opisali kot naše lase po dolgem poletju preživetem na plaži pod žgočim soncem. Ta tehnika poudarjanja naravnega videza ni samo za blondinke, ampak se dejansko uporablja na vseh odtenkih las, da doda mehko, osončeno dimenzijo.

Razlika med balayagem, ombre in prameni?

Balayage, ombre in prameni so precej podobne tehnike, vendar z vsako dosežemo drugačen efekt.

Prameni se preprosto nanašajo na izraz, da je barva teh svetlejša kot naša naravna barva las. Prameni se po navadi nanašajo s folijo, zato, da je barva ločena od naravne barve las. Medtem ko se pri balayagu ne nujno uporablja folija, saj je barva tukaj bolj prosto nanesena in si lahko frizerji sami izbirajo, kako bodo porazdelili barve las. Prameni so poudarjeni od začetka do konca dolžine las, medtem ko se pri balayagu barva preliva bolj proti koncu.

Ombre pa je tehnika, kjer se barva nanaša samo pri konicah las in daje učinek, kot da se preliva iz ene v drugo barvo las.

Ali je varno za naravne lase?

V primerjavi z drugimi, bolj tradicionalnimi pristopi k osvetljevanju las, je balayage nekoliko lažji za vse tipe las, še posebno za dekleta s kodrastimi lasmi, ki se bolj nagibajo k tveganju, da se jim lahko uniči koder. Folija pri balayage ne zadržuje toplote in tako ne povzroča, tveganja, da bi se kodri uničili.

Kako se pripraviti na balayage?

  1. Vedno s seboj prinesite več fotografij, ki predstavljajo vaš ciljni videz. Slike bodo olajšale pogovor s frizerjem, saj je včasih težko razložiti točno, za katero barvo, tehniko ali obliko gre …
  2. Pridite s čistimi lasmi, saj se tako prepreči nabiranje izdelka, umazanije in olja, ki bo oviralo proces dvigovanja las.
  3. Nekaj dni prej pripravite svoje lase, tako da poskusite z negovalnimi tretmaji. Tako boste pomagali okrepiti svoje lase, da zagotovite minimalno škodo pri osvetljevanju.
  4. Nosite pričesko, ki jo imate običajno, saj bo tako frizer najbolje videl, kje in kako narediti poudarke, da bo balayage kar se da optimalen.

Kaj so prednosti balayaga?

  • Izgleda bolj naravno kot ostali poudarki. Balayage je barvanje posebej izbranih pramenov in njihovo mešanje z naravno podlago. Kot tak je balayage videti veliko mehkejši od tradicionalnih poudarkov, ki imajo običajno bolj očitne razmejitvene črte.
  • Potrebno je manj vzdrževanja. Ker so svetle poteze narisane tako mehko, da dosežejo naraven videz, ne puščajo ostrih ali topih linij ali pretirano videnega narastka. Zato čas od prvega do drugega obiska salona lahko traja tudi do več mesecev.

     

  • Manj verjetno je, da bo barva povzročila madeže, ker se pri tehniki nanašanja balayage uporabljajo pregrade med svojimi deli, da preprečijo dotik plasti belila.
  • Pri balayage nastane manj škode las kot pri drugih tehnikah. Ker ne vključuje namakanja vaše celotne glave las z belilom (kot je to v primeru dvojnega postopka), uporabite manj belila in tako dobite posvetljen videz z bistveno manj poškodovanimi lasmi.

Kaj pričakovati?

Pri balayageu frizer ročno izbere, na katere dele ali pramene las bo nanesel osvetljevalec. Običajno je osvetljevalec bolj koncentriran na delih las, ki uokvirjajo obraz, konicah in zgornji plasti las za bolj razsežen videz. Odvisno od vaše osnovne barve in želenega končnega rezultata bo vaš stilist običajno izpustil nekaj delov las in jih ne bo pobarval ali posvetlil. To pomaga ustvariti tisti mehki, razsežni, mešani videz, po katerem je balayage tako znan.

  • Vaš frizer bo ocenil vaše lase. Verjetno bo zastavljal vprašanja o tem, kako pogosto frizirate lase, na kakšen način si razdelite lase, kako jih običajno oblikujete, kako pogosto se vračate na popravke in ali ste odprti za striženje, preden se odločite za končni videz.
  • Razdelitev in ročno barvanje las. Ko se s svojim frizerjem odločita za končni barvni načrt, se bo začela priprava barve. To je vaša priložnost, da greste na stranišče, se prepričate, da imate pijačo in da imate telefon/knjigo/revijo v naročju, ker ko se postopek barvanja začne, boste eno do dve uri sedeli na stolu. 
  • Sedenje pod sušilnim strojem. Frizer vas bo verjetno posedel pod sušilni stroj, da pospešite postopek osvetljevanja.
  • Izpiranje in nanos proteinskega tretmaja. Ko se frizer odloči, da so vaši prameni posvetlili na pravi odtenek, jih boste izprali.
  • Nanašanje sijaja. Medtem ko vaše lase posvetli belilo, ko vaš stilist ročno barva, obstaja velika verjetnost, da to ni natančen ton, ki ga iščete. Morda je na vaših navdihujočih fotografijah prikazana zlato blond barva, vendar je vaša osnovna barva naravno bolj pepelasta. V tem koraku bo vaš frizer nanesel toner, ki bo pomagal zmešati vašo naravno podlago in nove poudarke ter doseči splošni ton, ki ga želite, naj bo bolj zlat ali bolj leden.
  • Prirezovanje in feniranje. Ko prejmete ton ali sijaj, ste pripravljeni na striženje in feniranje.

Kako skrbeti za balyage?

Medtem ko balayage omogoča manj obiskov v salonu, ki so bolj oddaljeni, je med obiski nekaj stvari, ki jih morate upoštevati, da bodo vaši lasje zdravi in ​​barva videti kar najbolje. Vlažilni šamponi in balzami so na tem mestu obvezni, saj konice postanejo tako nasičene z nanosom balayage, da se lahko barva na konicah hitreje posuši. Če se obrnete na olje, vam bo prav tako pomagalo, še posebej, če je toplotno oblikovanje del vaše rutine. Prav tako je vijoličen šampon dobro uporabiti občasno, da zaščitite barvo pred pregrevanjem. Z vsemi naštetimi stvarmi si lahko pomagate, da kar najbolje ohranjate barvo neposredno iz udobja svojega doma.

Koliko stane balayage?

Od 60 do 120 EUR, odvisno od vaše dolžine las in koliko časa bo frizer porabil za barvanje. Barvanje po navadi traja do 3 ure in tudi to je odvisno od strukture, debeline in dolžine las ter za kolikšen odtenek si boste lase posvetlili.

0

AddComment_Title 0

Article_ImageAlt

Magazine_Sidebar_MoreArticles_Title