makeup
trendalert
tipsandtricks

Mačke so “out”, čas je za sirene in košute: najnovejši trend črtanja oči

Kaj so “siren eyes” in “doe eyes”, zakaj so preplavile socialna omrežja in modni svet ter kako tudi sami doseči videz nedolžne košute in zapeljive sirene?

2

Poleti 2022 so socialna omrežja, zlasti TikTok, preplavili posnetki in fotografije mojstrov ličenja z zanimivo očrtanimi očmi, vendar na povsem drugačen način, kot smo bili do sedaj vajeni. Prvi videz z dolgimi in ostrimi linijami ter očrtanim notranjim očesnim kotom je bil zapeljiv in skrivnosten, medtem ko je bil drugi s poudarkom na zaobljenosti in navidezni povečavi oči s svojo nedolžnostjo in očarljivostjo njegovo popolno nasprotje. Oba sta postala velik hit tako med zvezdami kot amaterskimi ljubitelji ličenja in z našimi smernicami lahko oba videza dosežete tudi sami.

 

Najprej se je pojavila intenzivnejša tehnika. Za razliko od klasičnih t. i. “mačjih oči” so te imenovali “sirenine oči” (ang. siren eyes) in so se od mačjih razlikovale po veliko ostrejših in daljših linijah ter očrtanemu notranjemu očesnemu kotu, kar je ustvarjalo zapeljiv, skrivnosten in predrzen videz. Ampak to je bil šele začetek. Kmalu za tem se je, tako kot je to v svetu mode in ličenja običajno, pojavila še druga tehnika t. i. “košutinih oči” (ang. doe eyes), ki pa je bila popolno nasprotje prvemu izzivalnemu črtalu. Košutine oči so stremele k ljubkemu, očarljivemu in nedolžnemu videzu, kar je omogočala osredotočenost na mehko zaobljenost oči z debelejšo očrtanostjo na sredini veke in njihovo navidezno povečavo s poudarjeno belo spodnjo vodno linijo.

 

Kontrastni tehniki sta tako zajeli oba konca spektra črtanja oči: prikupno in seksi, vsakdanje in večerno in samo vprašanje časa je bilo, kdaj bodo po njih zapopadli zvezdniki.

 

In res, ne dolgo za tem so se na rdečih preprogah, v modnih revijah in spletnih objavah s trendom spopadli tudi znani obrazi in z izbiro tehnike razkrili del svoje osebnosti.

Igralka in pevka Dove Cameron, na primer, je skoraj takoj sirenin videz vzela pod svoje okrilje in zaslovela z dolgim zašiljenim črtalom ter svojim pretresljivo ostrim femme fatale pogledom. Podobno pot sta ubrali tudi model Bella Hadid in igralka Alexa Demie.

Slednjina soigralka v seriji Euphoria Sydney Sweeney, na drugi strani, je svojo igrivo in prisrčno osebnost še dodatno poudarila z mehkimi okroglimi košutinimi očmi. Tej sta med drugimi nato sledili še pevka Ariana Grande in igralka Zooey Deschanel.

 

Skratka, zvezdniki so bili »hooked« in njihov vpliv se je kmalu začel opažati tudi v vsakdanjem življenju. Sirenine oči so preplavile nočne klube, večerne zabave, druženja in posebne dogodke, medtem ko je bilo košutine oči opaziti predvsem čez dan. Razlog za to je predvsem v tem, da je sirenin videz veliko bolj intenziven in posledično bolj primeren za večerne priložnosti, vendar mi smo kljub temu mnenja, da se lahko oba videza z manjšimi prilagoditvami nosita tako podnevi kot ponoči in da je glavni dejavnik pri izbiri med enim in drugim vtis, ki ga želimo dati drugim, in seveda posameznikov značaj.

 

Oči so ogledalo duše, pravijo, in zato je pomembno, da znamo slednjo na pravilen način izraziti, in četudi se obe tehniki črtanja oči na prvi pogled zdita nedosegljivo zahtevni, temu z malo vaje ni treba, da je tako. S spodaj sledečimi nekaj smernicami lahko oba videza, tako zapeljive, odločne in mistične sirene kot ljubke, nežne in nedolžne košute, dosežete tudi sami.

 

Sirenine oči

Glavni cilj je oči navidezno zožiti in podaljšati. Kljub možnosti dodatnega zadimljenega videza naj bodo linije črtala primarno ostre, čiste in ravne (tu si lahko pomagate z lepilnim trakom), saj bo prav to ustvarilo izzivalen videz. 

  1. Začnite s tanko ravno črto iz zunanjega kota očesa vzporedno naravni smeri vodne linije. 
  2. Nato črtalo postavite na sredino veke tik ob trepalnice in z ravno črto povežite veko s koncem prej začrtanega krila. 
  3. Zapolnite prazen prostor vmes.
  4. Na zadnje zarišite majhno krilo v notranjem kotu očesa, vzporedno s krilom na zunanji strani. 

 

Ker je videz dokaj intenziven, vam svetujemo, da uporabite šminko v naravnih odtenkih, tako da poudarek ostane na očeh in je celoten videz uravnotežen.

 

Če želite ta videz prilagoditi, in rahlo omiliti, za nošnjo čez dan, vam svetujemo, da namesto črnega črtala uporabite črtalo v rjavi barvi, če pa ste bolj živahne in drzne narave, pa lahko poskusite tudi črtala v pastelnih barvah in s tem popestrite svoj dnevni videz.

 

Košutine oči

Nasprotno kot zgoraj je tu cilj oči navidezno narediti bolj okrogle, linije omehčati, zaobiti ter oči optično povečati. 

  1. Narišite tanko črto po celotni dolžini zgornje veke tik ob trepalnicah 
  2. Črtalo na sredini veke dodatno odebelite
  3. Po želji dodajte krilo v zunanjem kotu očesa, vendar naj bo to majhno in zakrivljeno
  4. Z belim črtalom očrtajte spodnjo vodno linijo in s svetlim senčilom osvetlite notranji očesni kot.

 

Prilagoditev tega videza nočnim priložnostim je veliko lažje, kot se zdi. Svetujemo vam, da pred nanosom črtala v zunanji kot veke tako zgornje, kot spodnje nanesete senčke v temnih tonih, npr. rjavih in črnih in jih dobro zabrišete, da ustvarite »smoky« videz. Celoten videz lahko na koncu zaokrožite še z rdečo ali temno šminko.


 

Ne glede na to, katera tehnika vam je bolj po duši, obe ponujata odlično priložnost, da popestrite svoj naslednji dnevni ali večerni videz in s svojimi očmi pritegnete pozornost vseh v svoji okolici in jih očarate; ali kot prisrčna košuta ali pa kot zapeljiva sirena.

 

 

Viri slikovnega gradiva:

https://www.pexels.com/photo/portrait-of-a-woman-with-makeup-on-her-face-11112154/

https://www.shutterstock.com/image-illustration/3d-image-portrait-girl-makeup-2089099192

2

AddComment_Title 0

Article_ImageAlt

Magazine_Sidebar_MoreArticles_Title