skin
tipsandtricks
selfcare

VSE, kar moraš vedeti o laserskem odstranjevanju dlačic

Lasersko odstranjevanje dlak ni več tako nova in nepoznana tehnika. Ta pristop je eden hitrejših, manj bolečih, enostavnejših in učinkovitejših načinov spopadanja z nadležnimi dlačicami, zato je upravičeno postala velik hit vzdrževanja gladkih nog skozi celo leto.

0

Trg je preplavljen z načini, kako se v čim krajšem času, čimbolj učinkovito in dolgotrajno znebiti dlačic na vidnih in tudi tistih, bolj skritih predelih telesa. Zato odstranjevanje dlak z laserjem, oziroma epilacija, postaja vedno večji hit, saj je zelo učinkovit in neboleč pristop.

Kako deluje lasersko odstranjevanje dlak?

Lasersko odstranjevanje dlak deluje na pigment kože v lasnem mešičku, uničenje katerega preprečuje ponovno rast. Ker žarek deluje na pigment v lasnem mešičku, so njegova tarča dlake v aktivni, začetni fazi rasti, ko so v dlačnem foliklu in vsebujejo največ pigmenta.

Dlačice ne rastejo enakomerno, vendar v več fazah in ciklih, zato se ob vsakem tretmaju uniči največ 30% dlačic. To pomeni, da so v idealnem primeru vse dlačice odstranjene v treh tretmajih in so potem potrebni le še vzdrževalni, občasni tretmaji. Moški potrebujejo večje število tretmajev, saj imajo praviloma več dlačic in te rastejo globje.

Kaj vpliva na rezultate odstranjevanja dlak?

Rezultati odstranjevanja so individualni. Na učinkovitost tretmajev vpliva genetika, tip kože in dlak, faza rasti dlake, saj lahko le te mirujejo tudi do osem mesecev in stanje hormonov posameznika. Rezultat je prav tako odvisen od predhodnih načinov odstranjevanja dlak in priprava posameznika na poseg.

Za najboljši in najhitrejši rezultat terapij je pomembna tudi pravilna izbira laserja glede na tip kože in polti. Zato se poslužujte storitev pri strokovnjakih, ki znajo izbrati pravilen pristop, oceniti število potrebnih tretmajev in vam zagotovijo čim boljšo učinkovitost, profesionalno in varno izvedbo storitve.

Kako se pripraviti na lasersko odstranjevanje dlak?

Za uspešen poseg, mora biti dolžina dlake vsaj 1 milimeter, a vseeno ne predolga. Zato je najboljše, da se pobrijete 1-3 dni pred obiskom salona. Seveda je to odvisno od hitrosti rasti vaših dlak. Odsvetuje se kakršen koli način depilacije (pinceta, vosek, elektro-depilator) 1 mesec pred prvim posegom in med samimi terapijami, saj bi to lahko vplivalo na rezultat in upočasnilo sam proces terapij. Pred in po tretmaju je priporočeno izogibanje sončnim žarkom, posluževanje solarija in savne.

Razlika med IPL in laserskim odstranjevanjem dlak

Razlika med laserjem in IPL je v valovni dolžini implicirane svetlobe.

 

IPL ni laser, je kratica za Intense Pulsed Light, oziroma intenzivno pulzno svetlobo. Te naprave ustvarjajo širokospektralne pulze svetlobe, ki jim z različnimi filtri zožimo valovno dolžino na želen spekter. IPL naprave so za domačo uporabo, najdete jih tudi v salonih, so šibke in njihov učinek je minimalen. Za želen rezultat je treba več ponovitev, kar lahko poškoduje povrhnjico.

LASER pa je kratica za Light Amplification by Stimulated Emission of Radiation, kar pomeni jačanje svetlobe z okrepljenim sevanjem valovanja. Laserske naprave proizvajajo močne svetlobne žarke, zato sme z njim opravljati le medicinsko, posebej usposobljeno osebje. Zaradi svoje moči in točno določene valovne dolžine, so laserske naprave zelo učinkovite. V medicinskih centrih se uporabljajo laserji različnih valovnih dolžin, ki so namenjeni točno določenim storitvam. To je lahko odstranjevanje dlak, žilnih sprememb, bradavic, glivičnih okužb ali odstranjevanje kožnih izrastkov.

Na katerih delih telesa se lahko izvaja lasersko odstranjevanje dlak?

Najpogostejši predeli odstranjevanja dlak so:

  • pazduhe,
  • roke,
  • brčice in brada,
  • roke,
  • noge,
  • bikini bredel in brazilski bikini,
  • trebuh,
  • hrbet,
  • med obrvmi,
  • linije lasišča

     

Terapije so primerne tako za ženske, kot za moške, na vseh predelih telesa razen neposredno okoli oči.

Kako varno je lasersko odstranjevanje dlak doma?

Za domačo uporabo odstranjevanja dlak so nam trg ponuja številne IPL naprave. Tovrstni aparati so popolnoma varni, če se jih uporablja v skladu z navodili za uporabo. So šibkejši, kot tisti odstranjevalci dlak, ki jih imajo v salonih in klinikah, je njihova učinkovitost slabša, saj manj energije dovedemo do dlačnega mešička. Vsekakor z redno uporabo vseeno dosežemo zmanjšanje števila dlak.

Kot zgoraj omenjeno, IPL naprave oddajajo intenzivno pulzirajočo svetlobo, ki se absorbira v kožnem pigmentu melaninu. Melanin najdemo v temnih dlakah. S pregretjem lasnega mešička potem dlaka izpade. Pozorni moramo biti na temna kožna materina znamenja, saj se tam kopiči veliko melanina. Takšnim večjim materinim, najbolje vsem, znamenjem se je potrebno izogniti, saj svetloba ne loči melanina v kožnem znamenju in melanina v dlačnem mešičku. Zaradi preveč nakopičene svetlobe lahko pride do opeklin in poškodbe znamenja, kat pa je lahko povod za resnejše kožne poškodbe.

Zmote o laserskem odstranjevanju dlak

Kljub temu, da se je lasersko odstranjevanje dlak izkazalo za zelo učinkovito tehniko, ki je uveljavljena že več let, še vedno med ljudmi krožijo številne zmote, ki jih odvračajo.

Je boleč poseg

Je res da poseg ni prijeten in da je bolečina individualno različna, saj je vsak drugače občutljiv. Vendar nikakor ni lasersko odstranjevanje tako boleče, kot je voskanje. Najbolj neprijetno je na tistih predelih, kjer so močnejše in debelejše dlake, še posebej na obrazu in intimnih predelih.

Ne deluje na temni koži

V preteklostih, ko tehnika še ni bila tako razvita, je to res držalo. Pri višjih močeh se je zgodilo, da je prišlo do opeklin, pri nižjih pa laser ni deloval. Zdaj pa je tehnologija že tako napredovala, da obstajajo laserji, ki učinkovito delujejo na kožah vseh barv. To pomeni, da se da uspešno odstraniti vsako dlačico, ki je za vsaj odtenek temnejša od kože.

Za uspešen rezultat so potrebna leta rednih terapij

Za rezultat 80 do 90% zmanjšanja števila dlak je potrebno 6 – 12 terapij. Te terapije se izvaja v razmaku 4 do 8 tednov, kar je odvisno od predela telesa in števila predhodnih terapij (dlake čez čas postanejo redkejše in rastejo počasneje). Pri dlakah hormonske rasti so potrebne pogostejše vzdrževalne terapije, saj se hitreje tvorijo nove.

Poseg ni varen

Primeren laser ne povzroča opeklin in drugih kožnih poškodb, je popolnoma varen način odstranjevanja dlak.

Je drago

Lasersko odstranjevanje v ordinacijah je zaradi visoke cene naprav dražje, kot v salonih, kjer nudijo IPL. Lasersko odstranjevanje je varnejše od drugih metod in dolgoročno boljša izbira, zato je temu primerna tudi cena.

                                                                                                                        

0

AddComment_Title 0

Article_ImageAlt

Magazine_Sidebar_MoreArticles_Title