feelgood
mindfulness
selfcare

Vse kar moraš vedeti o teleterapiji!

Teleterapija je oblika zdravljenja duševnega zdravja, ki je v zadnjih nekaj letih postala vse bolj priljubljena. Posameznikom omogoča dostop do storitev duševnega zdravja, ne da bi morali zapustiti svoj dom ali pisarno, zaradi česar je bolj dostopen in udoben za tiste, ki nimajo dostopa do storitev tradicionalne terapije. V tem članku ti bom posredovala vse potrebne informacije o teleterapiji, da se boš lahko premišljeno odločila, ali je prava zate.

0

Kaj je teleterapija?

Teleterapija je terapija, ki jo izvaja licenciran in certificiran terapevt prek varne video povezave na daljavo. Sodobna tehnologija lahko zdaj povezuje zdravnike s strankami ne glede na razdaljo ali razmere.  

Kako deluje teleterapija?

Med teleterapijo terapevt vodi terapevtsko sejo prek telefona, videokonference ali določene platforme za telezdravje. Obstajajo tudi namenske aplikacije, ki ponujajo teleterapijo in do katerih lahko dostopaš na svojem telefonu. Vsaka platforma, ki jo uporablja tvoj terapevt, mora biti zasebna in ne javno dostopna, na primer Facebook Live ali kaj podobnega. Najboljše so platforme, ki niso namenjene javnosti, zlasti zasebne terapevtske platforme.

Srečanje poteka podobno kot pri osebni terapiji, ko se spoznaš s terapevtom, nato pa postavljaš vprašanja in se pogovarjaš o tem, kaj te morda moti. Sprva se ti bo morda zdelo nerodno, ko se boš s terapevtom pogovarjala preko zaslona, vendar obstaja nekaj nasvetov, s katerimi si lahko to zadevo olajšaš:

  • Zaščiti svojo zasebnost tako, da izbereš lokacijo, kjer vajinega pogovora ne more slišati nihče drug.
  • Poišči prostor brez motečih dejavnikov, da se boš lažje osredotočila na sejo.
  • Z uporabo slušalk lahko preprečiš hrup iz ozadja.
  • Če si želiš kaj zapisati, imej pri roki vedno beležko.
  • Terapevtu zastavi vsa vprašanja o tem, kako bo terapija potekala, kaj lahko pričakuješ od nje in ali se bodo tvoji cilji zdravljenja glede na osebno delo spremenili, če boš nadaljevala terapijo.

Iskanje strokovnjaka za teleterapijo

Preden začneš z iskanjem strokovnjaka za teleterapijo, si zapiši, kaj iščeš: Ali iščeš terapevta, ki se ukvarja z določeno vrsto terapije, na primer kognitivno vedenjsko terapijo? Ali imaš raje moškega ali žensko terapevtko? Ali iščeš terapevta, ki je specializiran za določeno področje? Vse to je pri iskanju ustreznega strokovnjaka za teleterapijo trebna imeti v mislih.

Katere so prednosti teleterapije?

Teleterapija ima različne prednosti. Odvisno od potreb in položaja posameznika se lahko prednosti teleterapije med seboj razlikujejo, vendar pa je tudi kar nekaj splošnih prednosti:

  • Je bolj dostopna ljudem, ki so telesno bolni, ne morejo zlahka zapustiti hiše ali ljudem z majhnimi otroki, ki ne morejo dobiti varuške.
  • Je lahko cenejša kot srečanja v živo.
  • Omogoča večjo prilagodljivost, saj ti ni treba skrbeti še za pot ali čakalne dobe.
  • Morda je več zasebnosti, ker ti ni treba sedeti v ordinaciji, ampak ste v zasebnosti svojega doma.
    Teleterapija poteka na daljavo, v obdobju našega doma.

     

Kaj pa so slabosti teleterapije?

Tako kot pri vseh vrstah zdravstvenega varstva so tudi pri teleterapiji prisotne nekatere slabosti. Tudi te se lahko med ljudmi zelo razlikujejo, saj ima vsakdo izmed nas različne želje glede oskrbe:

  • Nekateri ljudje lahko občutijo pomanjkanje osebne povezave.
  • Komunikacija pri teleterapiji je drugačna kot pri osebni terapiji, saj terapevt in stranka komunicirata prek zaslona, zato je morda potreben čas, da se nanjo navadiš.
  • Pri teleterapiji je lahko več motečih dejavnikov, kot so hrup v ozadju, drugi ljudje ali hišni ljubljenčki.

Terapija prihodnosti

Skratka, terapija na daljavo je lahko odlično orodje za pomoč posameznikom pri upravljanju njihovega duševnega zdravja. Ljudem omogoča dostop do terapevtskih storitev iz udobja lastnega doma. Z ustreznimi previdnostnimi ukrepi in pripravami lahko teleterapija zagotovi varno okolje za posameznike, da sodelujejo na njihovem terapevtskem potovanju. Preden se lotiš katere koli vrste terapije, je pomembno, da raziščeš izvajalca, njegove kvalifikacije in pričakovanja glede zdravljenja.

0

AddComment_Title 0

Article_ImageAlt

Magazine_Sidebar_MoreArticles_Title