feelgood
wellness

Vse, kar moraš vedeti o pripravi sproščujoče kopeli

Sproščujoča kopel je lahko odličen način za sprostitev po napornem dnevu ali pa da si preprosto vzameš nekaj časa zase. Če si vzameš čas za pripravo kopeli, bo ta izkušnja še bolj prijetna in koristna. Vroča kopel ti namreč lahko pomaga razbremeniti mišično napetost, zmanjša stres, izboljša kakovost spanja in celo pomaga zbistriti misli. Poglej si nekaj nasvetov, kaj moraš vedeti o pripravi pomirjujoče kopeli brez stresa.

0

Priprava je najbolj pomembna!

Pogosto se domače kopeli, ki spominjajo na spa, izkažejo za neuspešne zaradi pomanjkanja ustrezne priprave. V fazi priprave pripravi sceno tako, da bo vse skupaj čim bolj sproščujoče. Tukaj je nekaj nasvetov, kako se pripraviš na sproščujočo kopel:

  • Pametno izberi čas: prepričaj se, da te nihče ne bo motil in da nisi pod pritiskom, da imaš še kakšne obveznosti.
  • Začni s čisto kadjo: v umazani kadi se ne boš počutila preveč sproščeno. Tudi če je bila kad pred kratkim očiščena, jo obriši z vlažno brisačo, da odstraniš prah ali lase, ki so se morda nabrali. Dobro je, da kad obrišeš tudi po kopanju, da se v njej sčasoma ne bo nabirala milna nesnaga.
  • Ustvari vzdušje kot v zdravilišču: odstrani otroške igrače, losjone in eliksirje. Prizadevaj si, da v kopalnici ne bo nereda. Nato izberi najljubše dišeče svečke in jih varno razporedi po kopalnici, ter zatemni ali ugasni luči. Prižgi si sproščujočo glasbo.
  • Najprej se oprhaj: kopel bo prijetnejša, če se boš v njej počutila popolnoma čisto.
  • Pripravi si kopalni plašč in puhaste brisače.

Izvajanje kopeli

  • Kopel začni pripravljati pri pravi temperaturi: Ne obstaja idealna temperatura kopeli. To je popolnoma stvar individualne izbire. Veliko ljudi se za temperaturo vode v kopeli odloča le po občutku. Vendar je idealna temperatura kopeli z vročo vodo od 32 do 40 stopinj Celzija. To je nekoliko nad telesno temperaturo povprečnega človeka. Kopanje mora biti prijetno in udobno doživetje. Če se potopiš v neprijetno vročo vodo, bo to imelo nasproten učinek na zmanjšanje stresa, saj bo telo izločalo več kortizola (stresnega hormona). Število kopeli, ki si jih lahko privoščiš, ni omejeno. Edina pomanjkljivost zelo pogostega kopanja je možnost izsušitve kože, saj kopanje iz kože odvzame naravna olja. Če imaš suho kožo, si zato privoščite največ 2-3 kopeli na teden.
  • Kad napolni z vodo, še preden stopiš vanjo: Napolni kad, kolikor lahko, in vedeti moraš, koliko vode moraš naliti, da se voda ne bo prelila, ko vstopiš vanjo. Globlja, ko je kopel, bolje je.
  • Izberite svoje razvajanje: Nekateri se odločijo za penečo kopel, drugi za eterična olja, tretji pa za tradicionalne epsomske soli.

Ledena kopel ali kopel z vročo vodo?

Medtem ko je večina kopeli standardna kopel z vročo vodo, se ledene kopeli pogosto uporabljajo za zdravljenje bolečih mišic pri športnikih in izjemno aktivnih posameznikih. Ledene kopeli pomagajo pri okrevanju in običajno trajajo največ 5-10 minut. Temperatura ledene kopeli ne sme biti nižja od 11,6 stopinje Celzija. Ledene kopeli se običajno uporabljajo le za fizične koristi, kot so zniževanje telesne temperature, lajšanje bolečin v mišicah in zmanjševanje vnetij. Običajno se ne uporabljajo za sprostitev. Vroče vodne kopeli pa so primerne za lajšanje stresa in dekompresijo po dolgem dnevu. Popolna kopel lahko prinese številne koristi za zdravje, med drugim:

  • boljši spanec,
  • izboljšanje razpoloženja,
  • izboljšanje energije,
  • lajšanje bolečin v mišicah.

Ne varčuj z mehurčki

Pri pripravi čim bolj sproščujoče kopeli mnogi uporabljajo mešanice za peneče kopeli, ki vodi dodajo želene mehurčke in lahek vonj. Nekateri izdelki za kopel vsebujejo celo sestavine, kot so mleko, med in ovseni kosmiči, ki med namakanjem pomirjajo kožo. Uporaba dobrih izdelkov za kopanje lahko vpliva na kakovost tvoje kopeli.

Dodaj eterična olja

Če v kopel dodaš nekaj kapljic olja za kopel, to ne le izboljša izkušnjo s privlačnim in sproščujočim vonjem, temveč lahko poskrbi tudi za mehkejšo kožo. Ključno je, da preveriš etiketo in se prepričaš, da je olje varno za uporabo v kopeli. Olje izberi preudarno, da ne bo dražilo tvoje kože. Izogibaj se poprove mete, cimeta, čajevca ali timijana in se raje odloči za pomirjujoče kamilico, sivko ali vrtnico. Ko dodajaš olja v kopalno kad, uporabite le 5-10 kapljic! Ker gre za izjemno koncentrirane spojine, lahko prevelika količina draži tvojo kožo.

Kaj pa epsomska sol?

Epsomska sol, ki se imenuje tudi magnezijev sulfat, je kemična spojina, sestavljena iz magnezija, žvepla in kisika. Pri uporabi epsomske soli (magnezijevega sulfata) se magnezij absorbira neposredno v kožo in neposredno vpliva na procese v koži in telesu kot celoti.

Kopel z epsomsko soljo lahko pomaga zmanjšati vnetja, saj magnezij pomaga zmanjšati vnetje. Prav tako lahko pomaga pri zdravljenju različnih kožnih obolenjih, kot so akne, ekcemi in luskavica. Obenem pa epsomska sol pomaga lajšati bolečine po intenzivnih telesnih dejavnostih ali vadbi.

Kopel z epsomsko soljo prinaša številne pozitivne koristi.

Privošči si piling telesa

Po dobrih 15-20 minutah namakanja si natakni kopalne rokavice in se dobro in močno zdrgni s pilingom za telo. Ne boš verjela, kako mehka in voljna bo tvoja koža po tem. Soli in olja kožo zmehčajo in razstrupljajo, piling pa iz telesa odplakne toksine in jih spusti v odtok.

Ne pozabi na vlažilno kremo

Vroča voda lahko iz tvoje kože izloči vsa naravna olja, zaradi česar postane koža izsušena.  Zato potrebuješ olje za telo in vlažilno kremo, da v koži ohraniš vso preostalo vlago in obnovite svoj sijaj. Ko spereš piling za telo in vse ostanke lepljivosti, izprazni kad, se nežno obriši s puhasto brisačo in se dobro namaži z vlažilno kremo. Po nanosu vlažilne kreme vtri še nekaj olja za telo. Kombinacija kreme z oljem za telo po pilingu je božanska in bo poskrbela, da bo tvoja koža mehka kot maslo, ti pa se boš počutila bolj sveže kot kdaj koli prej.

Privošči si sproščujočo kopel, zaslužiš si!

Skratka, priprava sproščujoče kopeli je odličen način za sprostitev po dolgem dnevu ali tednu. Za optimalno sprostitev je pomembno, da dodaš prave sestavine in prilagodiš temperaturo vode ter osvetlitev. Ko imaš popolno kombinacijo, se lahko preprosto uležeš in uživaš v vseh prednostih, ki jih prinaša pomirjujoče namakanje. Ne pozabite si vzeti časa, da uživaš v trenutku in se popolnoma sprostiš.

0

AddComment_Title 0

Article_ImageAlt

Magazine_Sidebar_MoreArticles_Title