skin

Vse kar moraš vedeti o kožni pregradi in kako jo zaščititi

Ups, spet sem to naredila: preveč sem bila navdušena nad svojim novim kemičnim pilingom in sedaj je moj obraz ves rdeč. Zveni znano? Čeprav se srbeča, razdražena ali pekoča koža morda zdi nedolžna, je to pravzaprav znak, da je tvoja kožna pregrada poškodovana. Beri naprej, če te zanima, kaj kožna pregrada sploh je in kako ji pomagati, da se naslednjič ne boš zbudila z novimi izpuščaji na obrazu.

0

Kožna pregrada je zaščitna plast kože. Naša koža je namreč tista, ki ščiti naše telo, kožna pregrada pa je tista, ki ščiti kožo. Za boljše razumevanje, kako kožna pregrada deluje, si lahko predstavljaš opečnato steno. Ta "opečnata stena" ustvarja pregrado, ki preprečuje, da bi škodljive bakterije, kemikalije, dražila in alergeni prišli v kožo, hkrati pa zadržuje potrebno vlažnost. Kožna pregrada je najbolj zunanja plast kože (poznana tudi kot povrhnjica), ki ščiti pred zunanjimi stresorji. Če ni ustrezno zaščitena, lahko začne pokati, zaradi česar je koža bolj ranljiva za poškodbe, ki jih povzročijo prosti radikali.

Kako prepoznam poškodovano kožno pregrado?

Pripravi se na dolg seznam simptomov, ki vključujejo suhost, razdraženost, srbečico, rdečico, občutek napete kože, luščenje kože – vse to so znaki, da ti kožna pregrada pošilja SOS. Ključen simptom poškodovane kožne pregrade je tudi pekoč občutek po nanosu izdelkov, tudi tistih, ki jih uporabljaš redno.

Poleg samopovzročenih lepotnih napak med pogoste vzroke spadajo še delovanje prostih radikalov ter okoljski dejavniki, kot sta izpostavljenost soncu in suho vreme.

 

Nepravilno delovanje kožne pregrade je prav tako neločljivo povezano z občutljivo kožo. Marsikdo, ki misli, da ima občutljivo kožo, ima v resnici le poškodovano kožno pregrado. Z drugimi besedami, če si nekdo, ki občuti nelagodje vsakič, ko uporabi izdelek za nego kože, ali če je tvoja koža nenehno rdeča in vneta, je morda le delno kriva ogrožena kožna pregrada.

 

Ali res lahko obnovim svojo kožno pregrado?

Kratek odgovor: DA,  vendar je pomembno upoštevati, da se je kožna pregrada sposobna popraviti tudi sama, saj ima samoregenerativno sposobnost. Kljub temu pa lahko svoji koži pomagaš in ji olajšaš proces okrevanja.

#1 Odstrani morebitna dražilna sredstva

Z drugimi besedami, kemične pilinge, kot so alfa in beta hidroksi kisline ali retinol, zaenkrat postavi na stran in poskusi poenostaviti svojo rutino nege kože, dokler se tvoja koža pomiri in kožna pregrada obnovi. Pomembno je tudi, da se izogibaš vsem izdelkom, ki vsebujejo dišave in alkohole, saj lahko te kemikalije prodrejo skozi poškodovano pregrado in povzročijo dražilno ali alergijsko reakcijo. Poleg tega se kožna pregrada lahko poškoduje zaradi pogostih vročih prh, neuporabe vlažilne kreme in celo nekaterih zdravil.

 

#2 Vlaženje (vsaj dvakrat na dan) bo tvoja najboljša poteza

Vlažilna sredstva so pomembna ne le za izboljšanje in vzdrževanje pregradne funkcije, ampak lahko pomagajo preprečiti nadaljnjo poškodbo kože. Če želiš narediti še korak dlje, poišči vlažilne kreme s sestavinami, ki bodo dejansko pomagale obnoviti samo kožno pregrado. Najpogostejši so ceramidi, hialuronska kislina, maščobne kisline in glicerin – slednji predstavljajo sestavne dele ali »malto« v analogiji z opečnato sten, saj pomagajo nadomestiti pomanjkanje naravnih lipidov tvoje kože in pripomorejo pri obnovi pregrade.

Kako pogosto moram uporabljati izdelek za obnovo kožne pregrade?

Koliko časa je potrebno, da se kožna pregrada izboljša, je odvisno od tipa tvoje kože. Vendar, ko gre za uporabo teh izdelkov, je ključna doslednost. Priporočljivo je, da izdelek naneseš vsaj dvakrat na dan, najbolje po čiščenju, da pomagaš okrepiti naravno zaščito kože in jo ohraniti navlaženo. V šestih tednih pa bi morala že opazila, da se je zbadanje kože umirilo in rdečica zbledela – počutila se boš bolj samozavestno! Ko se tvoja koža povrne v normalno stanje, lahko počasi dodajaš svoje najljubše izdelke nazaj v svojo rutino. In čeprav boš lahko ponovno uporabila svoj najljubši  serum proti staranju, ne pretiravaj z njegovo uporabo! Pomembno je, da izdelek uporabljaš v skladu z navodili in pri nanosu ne pretiravaš, saj lahko to povzroči nadaljnje draženje.

 

Ne pozabi! Če imaš opravka s slabo reakcijo na izdelek ali sumiš, da imaš hujše težave s kožno pregrado, si ne postavljaj diagnoze in čim prej pojdi k dermatologu. Le tako boš lahko korak bližje tistemu želenemu sijaju kože!

0

AddComment_Title 0

Article_ImageAlt

Magazine_Sidebar_MoreArticles_Title