wellness
selfcare

Vsak izmed nas bi si kdaj moral privoščiti SOLNO KOPEL!

Sol – skromna sestavina, ki daje okus hrani, topi ledene pločevinke in morskemu zraku doda slano aromo, je tudi mineral, ki ga kljub vsemu ne izkoristimo dovolj. Od sproščujoče kopeli do rednega pilinga kože. Morska sol je odličen pripomoček za nego kože, ki ga je vredno vključiti v svojo rutino. Beri dalje, da ugotoviš vse prednosti morske soli v prijetni kopeli.

0

Medtem ko je uporaba pilinga z morsko soljo dandanes vedno bolj razširjena, postaja vse bolj priljubljena popolna potopitev v slano vročo kopel. Sol je odlična za kožo, saj solne kopeli pomirjajo razdraženo kožo, lajšajo napetost v mišicah in spodbujajo dober nočni počitek.

 

Sol je sestavljena iz dveh elementov: natrija in klorida, medtem ko je morska sol vrsta soli, ki nastane z izhlapevanjem morske vode in se od kuhinjske soli razlikuje po okusu, teksturi in obdelavi. Zaradi deležne predelave ima morska sol tudi sledi magnezija, kalcija, cinka, železa in kalija. Pred uporabo v receptih in na živilih jo je treba predelati, da dobi fino teksturo, zato pri obdelavi izgubi minerale, ki jih vsebuje prej.

Na trgu je na voljo veliko različnih vrst morske soli. Sol iz Mrtvega morja je na voljo tudi v različnih zrnih, med drugim fina, groba in zelo groba. Vsaka izmed njih nudi drugačne učinke za kožo, velikokrat pa je v negovalnih izdelkih morska sol mešana v kombinaciji z vanilijo, rožmarinom in s sivko.

Solna kopel ima ogromno prednosti

Namakanje v kadi je na splošno zelo prijeten način razvajanja posameznika po napornem dnevu, dodajanje morske soli pa naj bi koristilo še koži, mišicam in sklepom. V iskanju načina za lajšanje bolečin v mišicah in nege razdražene kože je kopel z morsko soljo prava odločitev.

Je koristna sestavina za nego kože

Koža, največji organ našega telesa, ti bo hvaležna, če se odločiš za kopel z morsko soljo, saj:

  • Čisti pore (morska sol naravno čisti in se bori proti bakterijam, ki povzročajo akne)
  • Deluje protivnetno (ne preprečuje zgolj rdečice, ampak lahko pomaga pri izboljšavi kožnih bolezni, kot sta luskavica in ekcem)
  • Odstranjuje odmrle kožne celice (zaradi grobe teksture deluje kot piling)

Kako si pripraviti učinkovito solno kopel?

V kad standardne velikosti dodaj ¼ skodelice morske soli. Sproščaj se 15 do 20 minut, med namakanjem pa lahko z neraztopljeno soljo opraviš nežen piling kože. Ko končate, se posušite in kožo namažite z vlažilno kremo. V primeru, da ¼ skodelice soli ni dovolj lahko zdrava oseba glede na stanje kože doda do 2 skodelici morske soli v toplo vodo v kadi standardne velikosti. V takšnem primeru se svetuje, da se solna kopel opravlja z večjim časovnim razmikom.

Ena najboljših podlag za piling za domačo uporabo je ravno morska sol

Čeprav se recepti razlikujejo glede na potrebe ljudi, lahko solni piling vsebuje morsko sol, eterična olja, kokosovo olje, med in oves. Piling, ki ga nudi z drobnimi zrnatimi minerali pomaga odstraniti odmrlo kožo, pospeši obnovo novih celic, pomaga pri razstrupljanju telesa in čiščenju por, hkrati pa kožo naredi gladko na otip.

 

Tukaj je še enostaven recept za piling z morsko soljo:

V ½ skodelice olivnega ali mandljevega olja zmešaj 1 skodelico fine morske soli. Dodaj nekaj kapljic eteričnega olja (po izbiri) za dišavo. Vse sestavine zmešaj v skledi. Nastalo zmes vmasiraj v kožo in pusti delovati nekaj minut. Speri ga z rokami ali nežno krpo za umivanje.

 

Topla voda in morska sol sta načeloma varni za večino ljudi, vendar pa je treba pred namakanjem upoštevati nekaj previdnostnih ukrepov. Če se pri solni kopeli pojavijo alergijske reakcije, na primer izpuščaj ali koprivnica, se takšni kopeli izogni. Prav tako se pred kopeljo z morsko soljo posvetuj s svojim zdravnikom, če imaš težave s kožo, kot so luskavica, akne, atopijski dermatitis ali odprte rane. 

0

AddComment_Title 0

Article_ImageAlt

Magazine_Sidebar_MoreArticles_Title