skin
selfcare

Kako izbrati primerno SPF zaščito za obraz in vodič za njeno uporabo.

Zaščita pred soncem je bistveni del vsake lepotne rutine, še posebej ko gre za zaščito občutljive kože na obrazu. Krema z zaščitnim faktorjem vam lahko pomaga zaščititi obraz pred škodljivimi UV žarki, kar zmanjša tveganje za prezgodnje staranje. Ne samo to, uporaba zaščite SPF na obrazu, vam lahko pomaga tudi do bolj enakomerne polti in lepšega videza ličil. Da se ne izgubiš v poplavi informacij, je pred tabo vodič o uporabi, ki ti bo pomagal odgovoriti na ključna vprašanja o njeni uporabi.

0

Zakaj bi morali vsak dan na obraz nanesti kremo z zaščitnim faktorjem?

 

Vsakodnevna uporaba dnevne kreme z zaščitnim faktorjem je nujni in, če vprašaš mene, najpomembnejši korak za ohranjanje lepe, zdrave in mlade kože na obrazu. O tem čivkajo že ptički na vejah, vendar zakaj je to res tako pomembno? Sonce proizvaja elektromagnetno sevanje, katerega del je UV svetloba. Spekter UV svetlobe lahko glede na valovno dolžino žarkov razdelimo v tri kategorije:  UVC, UVB ter žarki UVA. Z uporabo kreme z zaščitnim faktorjem se želimo izogniti posledicam, ki jih prinašajo žarki UVA. To so žarki z najdaljšo valovno dolžino, ki imajo za našo kožo dolgotrajne posledice, saj poškodujejo DNA in celice. Le te ne vidimo takoj (ti žarki niso odgovorni, da smo po sončenju opečeni rdeče - to so žarki UVB), vendar šele čez nekaj časa. Zaradi njih pride do predčasne tvorbe gubic, koža postane povešena, tvorijo se hiperpigmentacije in kot rezultat se ne počutimo dobro v svoji koži.

 

Še dobro, da obstaja način, kako se vsemu temu izogniti!

 

 

Katere vrste zaščitnih faktorjev poznamo in kateri je bolj primeren zate?

Na trgu najdeš poplavo različnih izdelkov, ki vsebujejo zaščito SPF - vse od krem, olj, serumov, vsebuje jo pa že skoraj vsak puder in tudi mazilo za ustnice. Še posebej težko je, če imaš občutljivo kožo ali če se ti večina izdelkov z zaščitnim faktorjem zdi premastna. 

Začnimo od začetka. Filtre v sončnih kremah delimo na dva glavna tipa: kemični in mehanski oz. mineralni filtri. Med seboj se razlikujeta v načinu delovanja.

 

KEMIČNI FILTRI delujejo tako, da žarke UV absorbirajo in z njimi reagirajo ter jih s tem pretvorijo v energijo - toploto. Zavedati se moramo, da kemične sestavine prehajajo tudi v našo kri in s tem pridejo do različnih delov telesa. Na etiketi izdelkov, ki vsebujejo kemične filtre, najdeš sestavine, kot so oxybenzone, octisalate, avobenzone, octinoxate ter homosalate.

MEHANSKI FILTRI so čisto nasprotje, saj delujejo kot nekakšen ščit, ki odbija sončne žarke. Krema se ne absorbira v kožo, ampak ostane samo na njeni površini. S tem v telo ne vnašamo njemu tujih snovi. Pri branju etiket bodite pozorni na sestavini cinkov oksid in titanov oksid. Tidve sta znak, da gre za sončno kremo z vsebnostjo mineralnih filtrov. 

 

Kakšen vpliv ima to na izbiro kreme z zaščito SPF?

 

Kreme s kemičnimi filtri se zaradi svoje sestave nekoliko lažje in lepše razmažejo. V kožo se vpijejo dokaj hitro in za sabo ne pustijo belih lis. Čisto nasprotje so mineralne kreme. Nanos teh krem je po navadi "težji", saj so slabše mazljive. Ker se filtri ne absorbirajo, za seboj pustijo bel "film", ki je večkrat lahko nelagoden (sploh v jutranji naglici) vendar po nekaj minutah, na srečo, tudi ta izgine. 

Treba je poudariti še to, da sestavine pri kemičnih filtrih lahko povzročijo draženje suhe ali občutljive kože. Mineralni filtri so navadno bolj nežni do kože, kar je sploh pomembno pri mlajših otrocih in dojenčkih. 

 

 

Kdaj in koliko pogosto nanesti kremo z zaščitnim faktorjem?

 

Sedaj ko veš, zakaj je uporaba zaščite SPF tako pomembna ter poznaš njene pozitivne učinke, je ključnega pomena, da jo vneseš v svojo vsakodnevno beauty rutinoNanos kreme naj predstavlja tvoj zadnji korak v jutranji negi obraza, če gre za kremo z mineralnimi filtri. V kolikor pa raje uporabljaš kemične kreme, ti svetujem, da jo naneseš pred vlažilno kremo, saj s tem omogočiš, da se bolje absorbira v kožo.

 

BONUS: sončna krema deluje tudi kot "makeup primer", saj poenoti ten kože ter ustvari lepo podlago za nanos makeupa. 

 

Zlasti poleti je pomembno, da kremo z zaščitnim faktorjem naneseš večkrat, saj s tem zagotoviš konstantno zaščito kože. Kako pogosto je potrebno nanašati nov sloj, je odvisno od produkta in njegovega zaščitnega faktorja. 

 

Kako ponovno nanesti sončno kremo, če pa že nosiš makeup?

Preprosto! 

  • SPF v obliki mineralnega pudra: s tem načinom si lahko preprosto, večkrat dnevno obogatiš svojo zaščito SPF. Hkrati pa je odlična opcija za tiste, ki so nagnjeni k mastni koži, saj zagotavlja matt  videz kože. 
  • Sončna krema v spreju: ta tehnika ti nudi hitro in preprosto nanašanje kreme na obraz, ne da bi si uničila makeup. Poskrbeti moraš le, da si po celotnem obrazu naneseš enakomeren sloj. 
  • Losjon ali vlažilna krema SPF: super opcija je tudi uporaba BB kreme s sončno zaščito, ki jo lahko večkrat na dan naneseš na obraz in mu s tem zagotoviš tudi potrebno vlažnost. Prav tako so odlična izbira obarvane vlažilne kreme, ki vsebujejo zaščitni faktor. Najlažje bo, če kremo naneseš z gobico za nanašanje makeupa. 

 

Koliko sončne kreme je dovolj?

 

Za celoten obraz naj bi bilo dovolj ¼ čajne žličke (2 mg/cm² kože) ali dva prsta sončne kreme. Vendar je to odvisno od vsakega posameznika, velikosti obraza in velikosti zaščitnega faktorja kreme.

 

Še nekaj uporabnih nasvetov:

  • visok zaščitni faktor ( SPF 40, SPF 50) je precej modra izbira, kajti tako si zagotoviš najboljšo zaščito obraza
  • ponovni nanos kreme se priporoča na vsake 4 ure
  • tudi če si notri ali pa je vreme oblačno, se priporoča uporaba zaščite SPF - si upam trditi, da je celo obvezna. Saj veš, da sončni žarki prehajajo tudi čez steklo in oblake!
  • mineralne kreme pred uporabo res dobro pretresi (zaradi sestavin) - kot takrat, ko mešaš koktajl
  • TRIK: nanos v dveh slojih - ni nujen, ampak za vsak primer. "Better safe than sorry"
  • ne pozabi na vrat, področje okoli ušes in ob lasišču
  • za dodatno zaščito si nadeni še sončna očala in pokrivalo za glavo

Težko je torej reči, kateri tip kreme je primeren zate. Vsak posameznik bo namreč drugače reagiral na različne produkte. Ključnega pomena je imeti malo želje po eksperimentiranju ter veliko potrpežljivosti ob iskanju pravega produkta zase. 

 

Na koncu dneva je najboljša zaščita tista, ki jo dejansko uporabljaš. Zato se za začetek osredotoči na uvedbo sončne zaščite v svojo rutino in sproti odkrivaj kaj tebi in tvoji koži najbolj odgovarja. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

0

AddComment_Title 0

Article_ImageAlt

Magazine_Sidebar_MoreArticles_Title