skin
selfcare

Vitamin C ali šipkovo olje - kaj je boljše?

Ali veš, da obstajata dve sestavini, ki tvoji koži zagotovita elastičnost in čvrtost, ji povrneta sijaj in pomagata pri zdravljenju nepravilnosti, kot so akne, ekcemi in hiperpigmentacija? To sta vitamin C in šipkovo olje. Beri dalje, da izveš vse prednosti uporabe vitamina C in šipkovega olja, o katerih se premalo govori!

0

Kaj je vitamin C?

Vitamin C je esencialna kislina z ogromno koristmi za kožo: izboljšana čvrstost in elastičnost, zmanjšanje gub, povišana raven hidracije in preprečevanje poškodb, ki jih povzročajo prosti radikali. Kljub prednostim ima tudi nekaj slabosti. Olje z vitaminom C je zelo močno in se ne priporoča za občutljivo kožo.

 

Vitamin C pa kljub temu nudi ogromno razlogov, da ga dodaš v svojo rutino:

  • zdravi akne, rozaceo in ekceme,
  • ščiti kožo pred škodljivimi vplivi okoljskih dejavnikov (poškodbe zaradi sonca, onesnaženega zraka in kajenja),
  • izboljša videz temnih madežev in hiperpigmentacije (zmanjša rdečico na koži - posledica izpostavljenosti UV žarkom),
  • skrbi za čvrstost in elastičnost kože,
  • prepreči prezgodnje staranje (kožo vlaži in pomaga proizvajati kolagen in elastin),
  • spodbuja nastajanje in obnovo kolagena,
  • ščiti pred vnetji in oksidativnimi poškodbami.

Vitamin C se uporablja v različnih izdelkih za nego kože, kot so serumi, losjoni in balzami. Serumi z vitaminom C vsebujejo tudi druge koristne sestavine za nego kože, kot so aloje vera, karitejevo maslo in čisti vitamin C. Deluje na večini tipov kože, vendar lahko zaradi visoke koncentriranosti nekatere ljudi draži. Za suho in občutljivo kožo zato raje izberi serum, ki vsebuje vlažilne in protivnetne sestavine.

Kaj je šipkovo olje?

Šipkovo olje je naravno olje, ki je v industriji za nego kože zelo priljubljen in znan že stoletja.  Znan je kot eden najboljših virov hranilnih snovi, antioksidantov in vitaminov. Vsebuje močne sestavine, ki lahko preprečijo staranje, obnovijo kolagen in odstranijo gube. Pogosto se uporablja tudi kot ekološko zdravilo za krčne žile, ekceme, sončne opekline in pike žuželk.

 

Šipek je poln hranilnih snovi in antioksidantov, kot so vitamini A, B1, B6 in E, ki pomagajo ohranjati zdravo kožo. To je posledica bogate vsebnosti flavonoidov, ki pomagajo ščititi celice pred poškodbami zaradi prostih radikalov. Uporabiš ga lahko tudi za različne druge namene: nanašanje pod oči, da zmanjšaš temne kolobarje in madeže, nanašanje na lase, da se lasje lesketajo in za dodatno vlaženje; zmešaš ga lahko tudi z nekaj kapljicami najljubše vlažilne kreme za obraz.

 

Prednosti šipkovega olja so neskončne, tukaj pa je naših sedem najljubših:

 

Kot vidiš, se koristi vitamina C in šipkovega olja v veliki meri prekrivajo. Oba podpirata proizvodnji kolagena, izboljšata stanje hiperpigmentacije, pripomoreta pri zmanjšanju drobnih linij, gub in videza brazgotin ter izboljšata režime za preprečevanje staranja.

 

Največja razlika med temi olji je hitrost, s katero boš videla rezultate. Vitamin C zaradi svoje koncentracije in moči deluje hitreje. Šipkovo olje je boljša izbira za tiste z občutljivo kožo, saj bo v nasprotju z oljem vitamina C kožo nežno in postopoma obnovilo. Oseba z neobčutljivo kožo lahko za najboljše iz obeh svetov izbere režim z vitaminom C in šipkovim oljem.

0

AddComment_Title 0

Article_ImageAlt

Magazine_Sidebar_MoreArticles_Title