selfcare
medicalprocedures
healthylifestyle

Veš kaj je endometrioza? Ima jo vsaka 10. ženska.

Endometrioza je hormonska, vnetna, bengina in kronična bolezen. Marca obeležujemo mesec ozaveščanja o endometriozi. Čeprav pogostost bolezni ni znana, strokovnjaki ocenjujejo, da prizadene med 10 in 15 % žensk v rodnem obdobju, pogostejša je pri tistih s težavami z zanositvijo. V visokem, tudi do 80 % deležu pa endomentriozo omenjajo bolnice s kronično medenično bolečino. Bolezen ni nalezljiva in se ne prenaša s telesnimi stiki. Je osebna bolezen, saj jo vsaka bolnica doživlja drugače.

0

Tkivo endometrioze je podvrženo hormonskim spremembam. Tako se tudi zunaj maternice odebeli, odlušči, zakrvavi, vendar ne more odtekati, ker nima izhoda. Tako, kot se to zgodi vsak mesec pri menstruaciji. Tako se pojavijo zarastline, izrastki, lezije, ciste in lokalna vnetja. Vse to povzroča močne bolečine. Ciste lahko tudi počijo, pri čemer se lahko celice razširijo še po drugih organih. Leta 2007 Evropska unija je endometriozo razglasila za socialno bolezen, ker vpliva na fizično, psihično in socialno življenje žensk. Na stari celini je najpogostejši vzrok za izostanek z dela in šole.

 

Kar nekaj časa je bilo znano, da se endometrioza pojavlja predvsem pri ženskah po tridesetem letu, ki niso rodile. V današnjem času pa vemo, da lahko bolezen doleti ženske vseh starosti. Med njimi so tudi mladostnice in ženske v menopavzi, bolezen so odkrili tudi pri moških, živalih in zarodkih. Endometrioza prizadene približno 190 milijonov žensk po vsem svetu. Ker v Sloveniji ni bila narejena posebna epidemiološka raziskava, se sklepa po raziskavah po svetu, tako strokovnjaki ocenjujejo, da ima pri nas to bolezen od 30.000 do 40.000 žensk.

Pojav bolezni

Na splošno se endometrioza pojavi v ali na jajčnikih ali jajcevodih, maternični vezi, v prostoru med maternico in črevesjem.  Prizadene pa lahko tudi sosednje organe kot so črevo, mehur in sečevodi. V izjemnih primerih se lahko pojavi tudi na slepiču, ledvicah ali trebušni preponi. Najredkeje pa vpliva na pljuča, možgane ali se pojavi v popku po ginekoloških operacijah, predvsem po carskem rezu.

 

 

Poznamo tri različne oblike:

  • Prva skupina je peritonealna endometrioza. Ta se pojavlja v treh oblikah: črnih, rdečih in neobarvanih lezijah. Med drugim se pojavljala na površini jajčnika, v prostoru med maternico in črevesjem.
  • Druga je endometrioza jajčnika. Pri tej gre za pojavljanje cist z gosto rjavo tekočino v jajčniku.
  • Tretja je globoka infiltrativna endometrioza, ki je pojavlja v obliki vozličev, ki se vraščajo v potrebušnico. Lahko prizadene vse organe v mali medenici, od črevesja, mehurja in sečevodov.
     

 

Po strokovni klasifikaciji rASRM se endometrioza razdeli na štiri stopnje. Ker pa se ta delitev osredotoča samo na lokacijo pojava bolezni, strokovnjaki menijo, da potrebujejo nov sistem razporejanja. Vključiti bi bilo potrebno tudi simptome in težave. Včasih katera bolnica samo s prvo stopnjo bolezni ne more normalno delovati, druga pa npr. s četrto stopnjo nima posebnih težav.

 

 

Kaj so vzroki za bolezen?

Bolezen je poznana že kar nekaj časa, vendar znanstveniki še niso dognali specifičnega razloga za njen nastanek. Zanjo naj bi bilo krivih več vzrokov, strokovnjaki tako poznajo več teorij. Nekateri govorijo o različnih hormonskih spremembah, potovanju celic po žilah in limfi. Drugi navajajo imunološke vzroke, nekateri ugotavljajo, da je možen tudi genski vzrok, saj so opazili večje pojavljanje bolezni v krogu družin, potrebovali pa bi še več raziskav za točne ugotovitve. Med vzroki so navedeni tudi dejavniki iz okolja, ko smo izpostavljeni številnim onesnaževalcem iz okolja.

0

AddComment_Title 0

Article_ImageAlt

Magazine_Sidebar_MoreArticles_Title