feelgood
mindfulness

Umetnost čuječnosti: pot do notranjega ravnovesja v hitrem tempu življenja

Poznaš tiste dneve, ko drviš od enega opravka do drugega, tvoje misli pa se kar preskakujejo in spotikajo ena ob drugo? Takšni dnevi žal ne uidejo nikomur pa vendar obstaja način, kako si jih nekoliko olajšaš. Trik ni v tem, da nekaj obveznosti preprosto prečrtaš s seznama opravil, ampak v tem, da na celotno situacijo pogledaš drugače – da jo lahkotno sprejmeš in se ji predaš. In tu ima prste vmes čuječnost!

0

Čuječnost na kratko

Čuječnost je zavedanje sedanjega trenutka in sebe, svoji telesnih občutkov, čustev, misli ter okolice, ki te obdaja, in sprejemanje le-tega brez obsojanja. Sliši se dokaj enostavno, pa vendar je za obvladanje čuječnosti potrebno kar nekaj vaje. Kar pomisli, kolikokrat ti v glavo skoči neprijetna misel glede preteklosti ali prihodnosti, ki vodi do naslednje in čez par trenutkov postane tako velikih razsežnosti, da te popolnoma paralizira v tesnobi. Čuječnost nas uči, kako se v takih trenutkih zavedati toka svojih misli in ga nežno in brez obsojanja spet vrniti v sedanji trenutek. Na ta način živiš življenje tukaj in zdaj, namesto da premlevaš o preteklosti ali sanjariš o daljni prihodnosti.

 

Kaj so koristi izvajanja čuječnosti?

Čuječnost ima široko paleto koristnih učinkov, ki so predvsem povezani s posameznikovim doživljanjem samega sebe in sveta okoli njega. Več raziskav je pokazalo, da čuječnost pomaga znižati nivo stresa in nepotrebnega premlevanja situacij, izboljša delovni spomin, pozornost in kognitivno fleksibilnost ter poveča občutke zadovoljstva v odnosih. Poleg tega ima vpliv tudi na zdravje, saj pomaga znižati stopnjo depresije, znižati krvni tlak in izboljšati spanec. Eden izmed pomembnih učinkov čuječnosti pa je tudi zmanjšanje čustvene reaktivnosti, kar pripomore k boljšemu nadzoru čustveno stresnih situacij in posledično večji kakovosti življenja.

Kako se čuječnost izvaja?

Najosnovnejši način izvajanja čuječnosti je s čuječo meditacijo (mindfulness meditation). Gre za meditacijo, kjer se osredotočiš na svoje dihanje, občutke, ki jih pri tem čutiš v telesu, in morebitne zvoke ali vonje, ki jih zaznavaš. Svojo pozornost lahko usmeriš tudi na misli ali čustva, ki te prevevajo, ob tem pa jih ne doživljaš kot 'dobre' ali 'slabe', temveč jih zgolj opazuješ brez obsojanja. Na ta način treniraš svojo sposobnost prisotnosti v sedanjem trenutku.

Alternativni načini izvajanja čuječnosti

Obstajajo tudi drugi preprosti načini prakticiranja čuječnosti, ki jih z lahkoto vpelješ v svoj vsakdan:

  • Ozavesti vseh 5 čutil: svojo pozornost zopet usmeri v sedanji trenutek s tehniko 5-4-3-2-1. To storiš tako, da v mislih našteješ 5 stvari, ki jih vidiš okoli sebe, 4, ki se jih lahko dotakneš, 3, ki jih slišiš, 2, ki jih lahko zavohaš in 1, ki jo okusiš.
  • Osredotoči se na dihanje: to vajo lahko narediš kadarkoli tekom dneva. Osredotoči se na dele telesa, ki se med dihom premikajo, kje te dih občutiš (v ustih, nosu …), je dih hladen ali topel, je globok ali plitek
  • Čuječi obrok: prevečkrat tudi med obroki iščemo načine, da se zamotimo (telefon, televizija …). Zato se naslednji obrok potrudi in se osredotoči na hrano, ki jo ješ, na okuse, ki jih ponuja, na teksturo hrane, njeno temperaturo
  • Čuječa večerna prha: če čez dan nimaš časa za meditacijo, lahko zvečer, ko skočiš pod tuš, narediš hitro vajo čuječnosti. Osredotoči se na občutek vode, ki teče po tvojem telesu, vonj gela za tuširanje, zvok vode, ki kaplja na tla
  • Joga: joga pomaga pri tem, da svoje telo zares občutiš, se osredotočiš na svoj dih ter misli in na ta način spodbuja čuječnost.  
  • Branje: preberi knjigo na temo čuječnosti (za ideje poglej spodnji video).

 

Čuječnost je preprosta, a izredno učinkovita praksa, ki jo lahko preizkusiš za lažje obvladovanje še tako stresnega vsakdana!

0

AddComment_Title 0

Article_ImageAlt

Magazine_Sidebar_MoreArticles_Title