skin
makeup
whattheexpertssay
tipsandtricks

"Au naturel" ali "drzno ličenje"? Felix Foxx razblinja vse tvoje dvome!

Kaj sta naravno in drzno ličenje, kdaj se katerega priporoča in kako ju vključiti v svojo rutino.

0

Če se že v naših srednješolskih in študijskih letih zaradi neprespanih noči med izpitnimi obdobji in ob koncu konference nismo preveč posvečali našemu videzu in kako smo naličeni, pa nas vsaj naša poklicna pot slej kot prej postavi v osrčje družbenega dogajanja, v katerem je naš videz lahko naš prvi as v rokavu. Zunanji videz nikakor ni manj pomemben od notranjega počutja, velikokrat na zunaj marsikaj sporočamo; tudi s tem, kako smo urejeni.

Če na sestanek prideš z razmršenimi lasmi, s sveže stisnjenim mozoljem na obrazu in dizajnerskimi podočnjaki, lahko hitro uganeš, da ljudem okrog tebe to ne bo tako zanemarljiva podoba; čeprav velja, da človeka naj ne sodimo po videzu, pa bo urejena oseba dosegla, da bodo k njej pristopili in cenili njene kompetence.

Še posebej smo tukaj na udaru dekleta in ženske – lepotičenje je od nekdaj prisoten vizualni standard za nas. Priprava na pomembne dogodke in druženje s prijatelji najverjetneje vključuje kar nekaj zamudnega nanašanja bojnih barv – ličil.

V kolikor ti ličenje še ni toliko poznano in nikoli točno ne veš, kateri videz izbrati, smo zate o osnovnih videzih in korakih povprašali priznanega umetnika ličenja, Felixa Foxxa.

 

Kako bi definiral pojma »naravno ličenje« in »drzno ličenje? Katero vzame več časa?

»Naravno ličenje« bi definiral kot ličenje, katerega cilj je, da smo videti čim bolj naravno. To vseeno ne pomeni, da bomo uporabili manj izdelkov. »Drzno ličenje« pa je tisto, pri katerem se izrazito vidi, da gre za naličen obraz; je močnejši način ličenja, bolj vpadljiv, najpogosteje uporabimo črtalo za oči in rdečo ali pa temno šminko, po želji tudi umetne trepalnice, močno pa obrobimo tudi ustnice, da so še bolj poudarjene.

Včasih se lahko zgodi, da naravno ličenje vzame več časa, saj je potrebno kožo temeljito pripraviti, za kar je treba uporabiti več različnih izdelkov, potrebno je tudi izbrati pravo tekočo podlago. Z vidika umetnika ličenja pa je naravni videz tudi težje doseči, saj je treba uporabiti veliko različnih tehnik in izdelkov. Lažje je nanašati plasti, ko ličenje dejansko lahko pride do izraza. Pri naravnem videzu to zabrisujemo. Meni osebno bi več časa vseeno vzelo drzno ličenje, ker si zanj res vzamem čas, bi pa rekel, da v osnovi porabim nekje 30 minut za naravno ličenje in 45 minut za drzno – precej velike razlike ni.   

 

Za koga sta primerna ta dva videza? Ali lahko tudi letni čas vpliva na izbiro?

Naraven videz je trenutno izjemno priljubljen, svetujem pa ga tistim bolj izkušenim v ličenju, ki se imajo priložnost poigrati s tehnikami in izdelki ter želijo malenkost raziskati ta način ličenja. Drzni videz je veliko lažje doseči, saj nam ni potrebno posvečati pozornosti kvaliteti izdelkov in prekrivnosti tekoče podlage. Začetnikom je zato raje doseči drzen videz, če nekaj osnov v ličenju že imajo.

Letni čas definitivno lahko vpliva na izbiro, že zaradi tega, ker temperaturne razlike vplivajo tudi na našo kožo. Jaz imam recimo pozimi bolj suho kožo kot jeseni in poleti, ko uporabljam čisto drugo teksturo tekočih podlag in tudi drugačne izdelke. Poleti izberem izdelke, ki se dobro spoprijemajo z vlago, v letnih časih, ko v zraku vlage primanjkuje, pa tudi moja koža postane bolj suha in občutljiva, kar me vodi v izbiro bolj kremnih izdelkov, ki imajo kvalitetne sestavine – za vlaženje še posebej hialuronsko kislino.

 

Ali obstajajo pri ličenju kakšne meje? Ali lahko nekdo trdi, da je drzno ličenje zanj naravno, pa je to povsem sprejemljiv argument?

Osebno na ličenje ne gledam kot na nekaj, kar bi omejevalo ljudi, vsekakor pa lahko govorimo o neki primernosti določenih videzov v določenih situacijah. Zdi se mi, da je to bolj definirano glede na okolico in kulturo ter na različna področja sveta; v Evropi, denimo v Franciji, ki bolj ali manj narekuje trende za zahodno Evropo, je rdeča šminka lahko že večeren videz, umetne trepalnice skorajda niso več v uporabi.

Če pa pogledamo naše območje in območje Balkana, je pa veliko vplival ameriškega ličenja, kjer je npr. nošenje umetnih trepalnic še nekaj bolj drznega, ampak vsekakor bolj vsakdanje in »normalno«. Vseeno pa je ameriški vsakdanji

videz – obrobljene ustnice, poudarjene obrvi in oči, umetne trepalnice, kontura in rdečilo za

lica – pri nas že bolj večerni videz. Meje torej definitivno so, le da so bolj geografske.

Sam prisegam na to, da vedno raje izhajamo iz ljubezni kot iz strahu in drugih negativnih emocij, to pa velja tudi za takrat, ko nekdo izbere drzen videz za vsakdanje opravke. Pomembno se mi zdi ostati odprtega srca in sprejemati drugačnost, tisto, kar ni množično v rabi, se mi pa zdi, da bodo ameriški trendi slej kot prej prišli tudi v Slovenijo.

 

Kako narobe je – če sploh – priti v službo močno naličen?

Narobe se mi ne zdi, je pa zelo odvisno od kariere in poklica. V kakšni pravni službi bi bili deležni več negativnih komentarjev in pogledov, kot v službi vizažista v kozmetičnem salonu, vplivneža ali modela. Seveda pa, če delamo v odprtem kolektivu, tudi izbira takšnega videza ni napačna. Zdi se mi, da se moramo precej prilagajati okolju, če želimo biti dobro sprejeti. V Sloveniji smo še dokaj konservativni glede prezentacije in urejenosti pretežno žensk v delovnih okoljih.

 

Koliko svobode imamo pri ličenju, glede na pravila oblačenja, denimo?

Definitivno kakšne mavrične barve ne bi prišle v poštev pri uradni obleki, ampak prej za kak karneval. Opažam, da se te meje sicer

zabrisujejo pri mlajših dekletih v starostni skupini nekje med 20. in 27. letom. Starejše od 27 let pa – seveda z izjemami – bolj prisegajo na neko staromodno, »pariško« ličenje z malo izdelki, največkrat samo maskara, svinčnik za obrvi, malo rdečila in je to vse. Tako da nekega uradnega pravila pri tem ni, se ga pa podzavestno držimo.

 

Katere so tiste klasike med ličili, ki bi jih svetoval vsem, ne glede na barvo oči, kože, starost in poklic?

Najpomembnejša je zagotovo izbira odlične kreme za nanos pod ličili. Poleg tega lahko zelo veliko naredi tudi dober glos za ustnice. Zdi se mi, da so sočne ustnice neka nepogrešljiva stvar med klasikami. Potem pa je tu seveda tudi dobra maskara, z njo pa pripomoček za vihanje trepalnic.

 

Kateri videz pa ti najraje poustvarjaš? Se držiš bolj znotraj okvirov drznega ali naravnega?

To je odvisno od počutja. Če čutim več moške energije, se poslužim naravnega videza, če pa bi tisti dan rad izrazil svojo ženstveno stran, pa se odločim za drzen videz. Zadnje čase ne uporabljam veliko šminke ali umetnih trepalnic, ker enostavno ne čutim potrebe, da bi se na ta način izražal, nekaj let nazaj pa sem se, sploh za konec tedna, močno naličil. Tako da čisto odvisno od počutja, ne oziram pa se prav veliko na okolje in druge. Načeloma imam rad mešanje naravnega in drznega, rad uporabljam veliko izdelkov tako za en kot drug način ličenja in menim, da sem našel neko ravnovesje med obema.

 

Ali se ti zdi, da so se trendi močno spremenili in se še bodo? Bomo kdaj popolnoma odvrgli ličila?

Vem in vidim, da se trendi spreminjajo nekako na pol leta; šest mesecev se torej trend nekako obdrži. Vplivi seveda prihajajo predvsem s socialnih omrežij, npr. s TikToka in Instagrama, kjer se pojavljajo izzivi, ki jim potem vsi želijo slediti. S tega vidika se trendi spreminjajo tudi vsak dan. To velja predvsem za ličila. Pri tehnikah je nekoliko drugače, in sicer se te obdržijo še skoraj celo naslednje leto, tako je bilo pred kratkim z laminacijo obrvi, na primer. Vračamo se tudi k starim trendom, na primer k ustnicam iz 90-ih let. Prihaja do mešanice videzov vseh obdobij, tako da ne gremo čisto stoodstotno nazaj v preteklost. Nekih močnih okvirov ni prisotnih.

Ličil, se mi zdi, nikoli ne bomo popolnoma odvrgli, sploh pa ne sedaj v obdobju vplivnežev, socialnih omrežij in ostalega. Ljudje so vedno bolj pozorni nase, bolj so dovzetni za svoj izgled, več časa preživijo za ekrani, močna je tudi filmska industrija. Že sedaj močna lepotna industrija bo gotovo postala še močnejša. Zato ne verjamem, da bomo ličila kdaj zares popolnoma odvrgli.  

       

   

0

AddComment_Title 0

Article_ImageAlt

Magazine_Sidebar_MoreArticles_Title