skin
tipsandtricks

Tvoja koža ima sovražnike: pa veš, kateri so?

Naša koža je dragocena ter si zasluži največ skrbi in pozornosti. V želji po lepoti ali udobju pogosto nevede izvajamo prakse, ki škodujejo zdravju in sijaju naše kože. Seznam njenih saboterjev se zdi neskončen - od zanemarjanja pravilne rutine nege kože do škodljivih navad, ki se jih navzamemo. V tem članku ti predstavim nekaj najhujših grehov, ki jih lahko storiš svoji koži.

0

1# Spanje z ličili

Predstavljaj si, da se tvoja koža čez noč duši pod plastjo ličil! Spanje z ličili je eden najhujših grehov, s katerim lahko sabotiraš svojo kožo. Ličila v kombinaciji z umazanijo, oljem in onesnaževalci iz okolja lahko zamašijo pore, kar vodi do izbruhov, motnosti in celo prezgodnjega staranja. Da bi se temu kar najbolje izognil/-a, si pred spanjem vzemi nekaj dodatnih minut in temeljito očisti obraz, da bo tvoja koža ponoči lahko dihala in se regenerirala. Zjutraj se ti bo zahvalila s sijočim in napetim videzom.

 

2# Zanemarjanje zaščite pred soncem 

Izpostavljanje kože škodljivim UV-žarkom brez ustrezne zaščite je podobno kot tiščanje roke v ogenj. Ultravijolično sevanje sonca lahko poškoduje kožne celice, kar povzroči sončne opekline, pigmentacijo, prezgodnje staranje in povečano tveganje za nastanek kožnega raka. Ne glede na vreme ali letni čas naj bo zaščita pred soncem nepogrešljiv del tvojega vsakdana. Izberi kremo za sončenje s širokim spektrom delovanja in visokim zaščitnim faktorjem SPF ter jo izdatno nanesi tudi v oblačnem vremenu. Ne pozabi zaščititi kože s širokokrajnimi klobuki, sončnimi očali in iskanjem sence v času največjega sonca. S tem zaščitiš zdravje svoje kože in ohraniš njen mladostni sijaj. 

 

3# Kajenje 

Kajenje ni škodljivo le za tvoje splošno zdravje, ampak uničuje tudi tvojo kožo. Toksini v cigaretnem dimu krčijo krvne žile, zaradi česar se zmanjša dotok kisika in hranilnih snovi v kožo. Posledica tega je dolgočasna in mrka polt ter večje tveganje za nastanek gub, drobnih linij in povešenosti kože. Poleg tega kajenje poškoduje kolagen in elastin, ki sta gradnika mladostne kože, zato je ta videti starejša in bolj utrujena. Če si kadilec/kadilka, je opustitev kajenja najboljše darilo, ki ga lahko podariš svoji koži. Izboljšala se ne bo le tvoja polt, ampak tudi tvoje splošno počutje. 

4# Prekomerno uživanje nezdrave hrane 

Verjetno si že slišal/-a ta rek: "Si to, kar ješ." To velja tudi za tvojo kožo. Prehrana, ki vsebuje veliko sladkih dobrot, predelane hrane in nezdravih maščob, lahko prispeva k težavam s kožo, kot so akne, vnetja in prezgodnje staranje. Po drugi strani pa uravnotežena prehrana, bogata s sadjem, zelenjavo, pustimi beljakovinami in zdravimi maščobami, kožo neguje od znotraj in spodbuja jasno in sijočo polt. Hidriraj se tako, da čez dan piješ veliko vode ter omejiš uživanje alkohola in kofeina. Tvoja koža bo odražala tvoje zdrave odločitve in bo izžarevala vitalnost in sijaj. 

 

Za doseganje lepe in mladostne kože se je torej potrebno izogibati stvarem, ki ji najbolj škodujejo: od spanja z ličili do zanemarjanja zaščite pred soncem, škodljivih navad, kot je kajenje, ali pretiranega uživanja nezdrave hrane - imaš moč, da se zavestno odločiš koristit svojemu zdravju in tudi videzu tvoje kože. S skrbno nego obraza, zaščito pred škodljivimi sončnimi in modrimi žarki, življenjem brez kajenja in hranjenjem telesa s polnovredno prehrano lahko spremeniš svojo kožo in razkriješ njeno naravno lepoto. Bodi pozoren/-na na odločitve, ki jih sprejemaš, in odkrij pot do sijoče, mladostne kože, za katero se bodo obračale glave. Tvoja koža si zasluži največjo pozornost, zato začni še danes in se podaj na pot sprememb do bolj zdrave polti in bolj zdrave/-ga tebe! 

0

AddComment_Title 0

Article_ImageAlt

Magazine_Sidebar_MoreArticles_Title