tipsandtricks
feelgood
wellness
selfcare
experience

Kdo pravi, da potrebuješ kopel? Tudi tvoj naslednji tuš je lahko luksuzna izkušnja!

Veš tista scena v filmih, ko je nekdo pod stresom in se potopi v banjo polno mehurčkov? Ali pa tiste estetske slike z masko za obraz in za lase v sproščujoči kopeli? No, če si kot jaz, doma nimaš kadi, ampak si vseeno želiš te luksuzne izkušnje, je ta članek, kot nalašč zate. Predstavila ti bom nekaj enostavnih in poceni trikov in nasvetov, kako lahko z malo truda in časa vsak tuš postane pravi užitek.

1

Ambient

Preden sploh prižgeš vodo, najprej poskrbi, da bo v kopalnici dobro razpoloženje. Vse to, kar je spodaj našteto, se ti morda zdi veliko korakov, ampak, takoj ko bo kopalnica čista, ti ostale stvari ne bodo vzele več kot minute, rezultat pa bo nagrajujoč.

Čiščenje

Kopalnica naj bo čista in pospravljena. To ne pomeni, da moraš vsak dan globinsko počistiti celoten prostor, ampak dobro je, da so tvoji izdelki organizirano pospravljeni ter da je celoten prostor vabljiv in pomirjujoč. Če se z vseh polic valijo brisače in kozmetika, v lijaku je še likalnik za lase od zjutraj in iz odtoka se vijejo sumljive vonjave, želiš verjetno čim prej opraviti s tušem.

Vonjave

Ko je kopalnica čista, se lahko poigraš s prijetnimi vonjavami, ki te bodo sprostile. Uporabiš lahko dišeče razpršilo za prostor ali svečo, eterična olja, svež evkaliptus ali kaj podobnega. Če imaš težave z izbiro prave vonjave zase, lahko preizkusiš katero izmed teh:

  • Sivka te s svojim vonjem popelje v tople, sončne Mediteranske dni. Ta vonj dokazano pomirja in sprošča ter pomaga pri nespečnosti.
  • Vanilija se že stoletja uporablja kot domače zdravilo za pomirjanje anksioznosti in depresije. Vanilijino olje pomaga znižati krvni pritisk, sprostiti napete mišice in pomirja možgane, kar pomaga odpravljati stres, razdraženost in nesprečnost.
  • Limonska trava prav tako pomaga pri sproščanju in pomirjanju. Poleg tega pa je osvežilna in nas napolni z energijo. Mogoče dobra izbira, če se prhaš zjutraj in želiš vstopiti v nov dan mirno in hkarti z veliko energije.
  • Tudi jasmin ima pomirjevalen učinek na telo, poleg tega je tudi afrodiziak.
  • Vrtnica ima čudovit vonj, ki vzbuja občutek, da brezskrbno ležiš na dišečem vrtu. Tako kot ostale vonjave tudi ta pomaga pri sproščanju misli in telesa ter ustvarja prav kraljevsko vzdušje. Je odlična izbira, če se želiš še posebno razvajati in čutiti zadovoljstvo ter ljubezen do sebe, saj je povezana s srcem in vzbuja občutke ljubezni in romantike.
  • Ylang-Ylang dobro vpliva na počutje saj pomirja in vzbuja samozavest.
  • Če želiš biti res ekstra, lahko v tuš obesiš svež šopek evkaliptusa, ki sprošča in čisti dihalni poti. Seveda lahko uporabiš to rastlino tudi v kakšni drugi obliki.

Osvetlitev

Sama sem obsedena z osvetlitvijo. V sobi skoraj nikoli ne prižgem velike luči na stropu. Če želiš ustvariti sproščujoče ozračje, uporabi svečke ali bolj toplo luč. Ni potrebno, da zapraviš veliko denarja na ambientalni osvetljavi. Navadne čajne svečke ali ena večja dišeča sveča bodo dovolj, da bo tvoja kopalnica postala prostor za razvajanje in ne le za nujno zlo preprečevanja neprijetnih vonjav.

Glasba

Če želiš nekaj minut pod prho preživeti s svojimi mislimi, bo zvok vode ravno pravi. V nasprotnem primeru pa lahko najdeš na YouTubu mnogo playlist. Ne glede na to, ali uživaš v jazzu, spa glasbi, v svojih najljubših pesmih, ki te napolnijo z energijo ali pa raje prisluhneš zanimivemu podkastu, ti bo, kaj od tega polepšalo večer.

Pijača

Igralci v filmih imajo v kopeli pri sebi vedno kozarec vina, skodelico čaja ali pa kakšen drug napitek. Kaj te ustavlja, da si, preden stopiš pod prho, pripraviš osvežujoč kozarec mrzle vode s koščkom limone ali kumarice? Ali pa, pomirjujoč čaj, kakav, karkoli ti srce poželi. Razvajaj se.

Predpriprava

  1. Vnaprej si pripravi, kaj želiš obleči po tušu. Udobno pižamo ali trenirko, kopalni plašč ali pa obleko, v kateri zasiješ v novem dnevu. Lahko tudi obesiš brisačo na radiator, kjer bo topla čakala, da stopiš ven in se obrišeš.
  2. Preden stopiš pod prho lahko preizkusiš suho krtačenje, ki pomaga odstraniti odmrle celice in celulit ter pomirja vnetja. S krtačo za telo gibaj v dolgih potezah po telesu proti srcu. Začni z nogami in nato nadaljuj na roke.

Pod prho

 

Kopalnica je čista in dišeča. Glasba te pomirja. Ozračje je sproščujoče in komaj čakaš, da stopiš pod curek prijetne vode. Kaj pa zdaj?

Bombice za prhanje

Najbolj pogrešam bombice za kopel. Vse tiste žive barve in prijeten vonj ter mehurčki. Obstajajo tudi bombice za prho, ki jih položiš na tla v tušu in vroča voda bo ustvarila neke vrste velik osvežilec zraka z eteričnimi olji. Dobra novica? Enostavno jih lahko izdelaš tudi doma:

  1. Zmešaj 200 g sode bikarbone in 100 g morske ali Epsom soli. Dodaj 20 do 25 kapljic eteričnega olja po svoji izbiri. Po žličkah dodajaj vodo, dokler ne dobiš mešanice, ki je podobna mokremu pesku in drži svojo obliko, če jo z rokami oblikuješ.
  2. Z mešanico napolni model. Lahko uporabiš model za mafine, ledene kocke …
  3. Pusti, da se suši približno 48 ur.
  4. Hrani v tesnjeni posodi ne neposredno na sončni svetlobi.

Temperatura vode

Voda naj bo prave temperature. Naj bo topla ali vroča? Kaj so pozitivne lastnosti vsake? Na telo sicer bolje vpliva mrzla voda, vendar če s temperaturo ne pretiravaš in po prhi temeljito navlažiš kožo, tudi topla ne bi smela pretirano vplivati na telo.

 

Mrzel tuš je verjetno zadnja stvar, ki si jo predstavljaš kot del sproščanja. Ni najboljša ideja v primeru bolezni ali če te že zebe. Vseeno ima mnogo pozitivnih učinkov na telo:

  • Pomirja srbenje.
  • Predstavlja šok za telo, ki poveča vnos kisika ter poviša srčni utrip in te tako zbudi.
  • Poveča kroženje krvi.
  • Pomaga blažiti bolečine v mišicah.
  • Lahko pospeši hujšanje, saj nekatere maščobne celice proizvajajo toploto s kurjenjem maščob.
  • Lahko okrepi lasno povrhnjico in ne izsuši lasišča ter da koži zdrav sijaj.

Ko se želimo sprostiti, si po navadi želimo vročega tuša s polno pare. Vendar pretirano vroča voda izsuši in draži kožo, povzroča srbenje in poviša krvni tlak. Ima pa tudi nekaj pozitivnih učinkov:

  • Vroča para pomaga odpreti pore in tako je lažje izprati vso umazanijo in olje.
  • Pozitivno vpliva na sproščanje mišic.
  • Pomaga pri prehladih, saj para čisti dihalne poti.

Umiri misli

Odklopi se. Preženi vse misli o učenju, delu, načrtih za naslednji dan in si vzemi trenutek zase. Zapri oči in se postavi v točno ta trenutek. Občuti toplo vodo, ki izpira vso umazanijo in si predstavljaj, da z umazanijo s telesa izpira tudi misli in skrbi s tvojega uma. Vzemi si trenutek, da občutiš penasto milo na koži in zavohaš prijetne vonjave okrog sebe. Odpri oči in opazuj plešoč plamen sveče. Ko ves čas letamo naokrog, včasih pozabimo na trenutek, ki je pred nami. Nekajkrat globoko vdihni in izdihni.

Izdelki

Uporabi izdelke, ki so ti všeč. To je verjetno slišati logično, ampak naslednjič ko kupuješ gel za tuširanje in šampon za lase si vzemi kakšno minutko več časa, da izbereš takšnega, ki bo pravi zate. Pomisli na sestavine, povohaj in kupi takšnega, ki ti bo res všeč. Tako lahko uživaš v prijetnem vonju in zavedanju, da delaš nekaj dobrega zase. Ni potrebno, da vsakič, ko si pod prho opraviš dolgo ekstravagantno rutino, ko si umiješ lase, obriješ noge, uporabiš piling in prideš iz prhe kot nov človek. Tudi če si samo pet minut umivaš telo, si lahko pripraviš celoten ambient.

Po prhi

Po prhi se počutiš čisto in sproščeno. Stopiš iz tuša in čas je za zadnje korake te rutine. Obriši se s toplo brisačo, ampak pusti kožo še rahlo vlažno. Sedaj lahko naneseš svoja najljubša olja, masla in kreme za telo. Vzemi si čas in jih vmasiraj v kožo. Ker je bila tvoja koža še vlažna, bodo kreme delovale še posebno dobro, saj bodo zadržale vso vlago.

Potem se lahko zaviješ v kopalni plašč ali pa oblečeš pripravljena oblačila. Nadaljuješ lahko s svojo normalno rutino za obraz ali pa se samo udobno namestiš v posteljo.

 

Pomembno je, da v polno zaposlenih dneh najdemo kakšen trenutek zase, zato upam, da te je kateri izmed teh nasvetov spodbudil, da se naslednjič pod prho še posebno razvajaš. ;)

1

AddComment_Title 0

Article_ImageAlt

Magazine_Sidebar_MoreArticles_Title