hair
tipsandtricks

Trojno pranje las - pretirano ali nujno potrebno?

Lase si morda že umivaš tako, da jih dvakrat šamponiraš – kaj pa, če bi jih trikrat? Ko sem prvič slišala za tehniko trojnega pranje las, se mi je zdelo pretirano. Če si tudi ti sedaj podobnega mnenja, beri naprej in morda se bo tvoje mnenje spremenilo, prav tako kot moje!

0

Tako kot pri negi kože – kjer svojo kožo dvakrat ali celo trikrat očistimo – bi morali prav tako  pogosto očistiti svoje lasišče. Zakaj? Preprosto: prvo pranje las poskrbi za odstranitev morebitnih olj, delcev onesnaženega zraka, ki so se nabrali na laseh in ostanke vseh izdelkov, ki jih uporabljamo za oblikovanje, drugo in tretje pranje pa dejansko očistita naše lasišče.

Nezahteven postopek

Trojno pranje je – kot je moč razbrati iz samega imena – tehnika nege las, ki vključuje trikratno šamponiranje las. Prvi korak pri trikratnem pranju je temeljito namočenje las. To namreč omogoča, da šampon učinkoviteje prodre v lasišče. Ko so tvoji lasje mokri, nanesi majhno količino šampona na lasišče in ga nežno vmasiraj s konicami prstov. Osredotoči se na korenine las, kjer se nabirata umazanija in maščoba.

 

Potem, ko si šampon približno minuto vtirala v lasišče, lase temeljito speri s toplo vodo. Ta postopek ponovi še dvakrat, vsakič nanesi majhno količino šampona in se osredotoči na lasišče. Ko lase zadnjič splakneš, uporabi hladno vodo namesto tople vode. To pomaga zadržati vlažnost, zaradi česar so tvoji lasje videti sijoči in zdravi. Enostavno, kajne?

Pomen dobrega izpiranja

Slabo izpiranje las je ena najpogostejših napak, ki jih lahko počneš pri umivanju las, saj je nujno, da popolnoma odstraniš ostanke izdelkov iz lasišča. Tudi če ne uporabljaš veliko izdelkov za oblikovanje, so tvoji lasje še vedno izpostavljeni kopičenju umazanije, onesnaženosti zraka, znoju in naravnim oljem, zato eno pranje pogosto ne zadošča za popolno očiščenje las, kar vodi do bledih pramenov in nezdravega lasišča.

 

Trojno šamponiranje in dobro izpiranje las sta posebej pomembna koraka, če uporabljaš obnovitveni šampon. Zaradi svojih hranljivih sestavin in vsebnosti kompleksa vitaminov ga je toliko težje odstraniti iz lasišča z enojnim pranjem. Čeprav se ti lahko zdi trojno pranje časovno zamudno, ti bodo tvoji sijoči lasje kasneje hvaležni, da si si za njihovo nego vzela nekaj minut več!

Masaža je boljša od drgnjenja

Drgnjenje lasišča je prav tako pogosta napaka, ki je ne bi smeli delati pri nobenem pranju las. Ko si umivaš lase, lasišča ne drgni z grobostjo in z nohti, ampak lasišče masiraj s pomočjo prstnih blazinic, da se hranila lažje absorbirajo. Masaža lasišča – priznajmo si – je eden izmed glavnih razlogov, zakaj obiščemo frizerja. Poleg tega, da je občutek fantastičen, ima tudi več prednosti za tvoje lase, saj med drugim pomaga spodbuditi pretok krvi, stimulirati lasne mešičke ter odstraniti odmrle kožne celice in glivice, ki so morda prisotne na lasišču. Vse to pomaga pri rasti zdravih in sijočih las.

 

Če lasišča med umivanjem ne masiraš, obstaja možnost, da lasišče postane suho, posledično povzroči nastanek prhljaja ali prekomerno kopičenje umazanije, poleg tega pa so mokri lasje bolj občutljivi, zaradi česar lahko prej odpadejo.

Kaj še čakaš? Naslednjič si lase umij s trojnim šamponiranjem!

Trojno pranje las ne pomaga le izboljšati strukturo las, kar vodi do gladkih in sijočih las, ki jih je lažje urejati in oblikovati, ampak ti omogoča tudi več časa za masažo lasišča in brezplačno razvajanje!

 

Kljub temu trojno pranje las ni primerno za vsakogar. Če imaš suhe ali poškodovane lase, lahko (pre)pogosto umivanje las odstrani naravna olja in naredi tvoje lase še bolj suhe. Če imaš občutljivo lasišče, je lahko tudi trojno pranje preagresivno in povzroči draženje. Priporočljivo je, da se posvetuješ s strokovnjakom za nego las, preden preizkusiš to tehniko.

0

AddComment_Title 0

Article_ImageAlt

Magazine_Sidebar_MoreArticles_Title