hair
tipsandtricks

10 trikov, ki jih moraš poskusiti za bolj zdrave in močnejše lase

Lasje igrajo pomembno vlogo pri našem zdravju, saj poleg tega, da nam dvignejo samozavest, nam tudi pomagajo uravnavati temperaturo, ki nas grejejo, ko je hladno, in pomagajo pri odvajanju znoja, ko nam je vroče. Zdravi lasje so lasje brez lomljenja in razcepljenih konic, zato moramo zanje dobro skrbeti in poznati ključne korake, s katerimi bomo dosegli obstojnost las.

0

Dnevi, ko so tvoji lasje povsod in jih nikakor ne moreš ukrotiti, so lahko eni izmed najbolj težavnih dni v življenju. 74 % žensk pravi, da se zaradi »bad hair day-a«, ne počuti več tako samozavestno.  

Prameni so nenehno nagnjeni k lomljenju, izsušenosti ali celo kodranju. Zato je pomembno, da poznaš svoje lase in jih dobro neguješ. Predstavljamo ti 10 trikov, s katerimi boš svoje lase vzdrževala, da bodo ostali čudoviti tudi do več tednov.

1. PRED PRHANJEM SI SKRTAČI LASE

Ko so tvoji lasje mokri, so bolj občutljivi za lomljenje, zato se priporoča, da si razčešeš lase pred umivanjem. Prednost tega je tudi, da so po prhanju lasje še bolj mehki in pripravljeni za oblikovanje.

2. UPORABLJAJ KAKOVOSTEN BALZAM

Pomembno je, da uporabljaš balzam, ki je primeren za tvoje lase in tako poskrbiš za dodatno hidracijo lasišča. Balzam naneseš na sredino in na konice las, poskusi se izogibati lasišču. Pustiti ga moraš delovati celo minuto in nato izpirati.

3. VZEMI SI ČAS ZA NANOS MASKE ZA LASE

Vsaj enkrat na teden uporabljaj globinski balzam ali vlažilno masko za lase. Če pa pogosto uporabljaš vroča orodja za urejanje lase, kot je likalnik, priporočamo uporabo maske tudi večkrat na teden.

4. BODI POZORNA NA KLJUČNE SESTAVINE ŠAMPONA

Ko izbiraš svoj najljubši šampon za lase bodi pozorna na sestavine, ki jih ta vsebuje. Te morajo biti takšne, da bodo nahranile tvoje lase. Priporoča se, da tvoj šampon vsebuje arganovo olje, kokosovo olje, aloe vero in spirulino.

5. IMEJ DOBRO URAVNOTEŽENO PREHRANO

Ker so tvoji lasje sestavljeni iz velike količine beljakovin, je zato uživanje teh pomembno. Na svoj seznam živil dodaj te izdelke:

  • Ribe
  • Meso
  • Jajca in fižol

Ostali dobri viri hrane za lase so tudi: jagodičevje, špinača, avokado in veliko drugih izdelkov, ki vsebujejo vitamin C in E, ki poskrbita za močnejše pramene. 

6. ZNIŽAJ TEMPERATURO PRHE

Ne glede na to, kako zelo se prileže vroča prha, lahko takšno vsakodnevno tuširanje razdraži lasišče in oslabi lase, ko ti izrastejo. Priporoča se tuširanje z mlačno vodo in na koncu prhanja na hitro speri lase z malenkost hladnejšo vodo, da zapreš povrhnjico kože in povečaš sijaj las.

7. ZAŠČITI PRAMENE PRED SONCEM

UV- žarki ne poškodujejo le kože, temveč tudi lasišče. Enako velja tudi za onesnaževanje zraka, zato je pomembno, da zaščitiš svoje lase, še posebej po pranju. Če želiš zaščititi svoje lase pred vrsto okolijskimi dejavniki svetujemo nakup balzama, ki vsebuje sestavine prav za takšno vrsto zaščite.

8. SPANJE NA SVILI

Zamenjaj svojo bombažno prevleko za blazino s svilo. Svoj lepotni spanec tako preživi na svilenem vzglavniku, ki ščiti povrhnjico las z zmanjševanjem trenja med lasmi in tkanino. Obstaja še ena skrivnost za zmanjšanje poškodb na lasišču, in sicer da ponoči spiš s spuščenimi lasmi ali spetimi s svileno gumico. Če imaš malenkost gostejše lase, se priporoča, da si ponoči lase spleteš v nizko kito. 

9. REDNO STRIŽENJE

Zagotovi si redno striženje, da bodo tvoji lasje ostali zdravi in da se ne bodo lomile konice. Če ne želiš izgubiti velike dolžine svojih las, poprosi svojega frizerja samo za postrižene konice, kjer boš ohranila dolžino. Priporoča se obisk frizerja vsaka dva meseca, ampak če imaš kratek rez, bo ta potreben prej.

10. UPORABLJAJ KAKOVOSTEN LIKALNIK

Da bi čim bolj zmanjšala škodo zaradi toplotnega oblikovanja, se raje odloči za kodralnik ali likalnik, ki je iz trde keramike.  Keramična prevleka bo enakomerno porazdelila toploto po laseh in bo tako potrebno manj potez kodralnika za željen videz. Pri uporabi kodralnika je pametno slediti tudi tem trem korakom:

  • Preden segreješ likalnik, na lase nanesi toplotno zaščitno pršilo, ki bo lase zaščitila pred poškodbami.
  • Preden lase posušiš s fenom, jih pusti, da se čim dlje sušijo na zraku. Če imaš bolj kodraste ali valovite lase, jih poskušaj prvi dan po pranju speti v figo in jih nato šele naslednji dan oblikuj z likalnikom.
  • Tretji dan po pranju pa pramene zgladi nazaj, da se izogneš toplotnemu uničenju.

 

Na kakšen način boš ohranila zdrave in močne lase, je popolnoma odvisno od tebe in od tvoje vrste las. Izdelki, ki jih uporabljaš veliko, pripomorejo k ohranjanju gladkih in sijočih las. Če si ena izmed tistih, ki se zelo pogosto sooča z mastnimi lasmi, dermatologi priporočajo, da mastne lase umivaš pogosteje. Kako si umivaš lase, je torej odvisno od tega, koliko maščobe proizvaja tvoje lasišče.

  • Če je tvoje lasišče mastno, si ga moraš umivati vsak drug dan.
  • Če imaš kemično bolj obdelane lase, ki so tako bolj suhi, jih boš zato želela umivati manj pogosto.
  • Ko se staraš tvoje lasišče, tako proizvaja manj maščobe, zato ti ni potrebno lasišča »šamponirati« pogosto. 

Pri umivanju je zelo pomembno tudi, da se osredotočaš predvsem na  čiščenje lasišča, ne pa na umivanje las po celotni dolžini. Po vsakem tuširanju tudi uporabi balzam, ki očisti in neguje lase. Uporaba balzama bistveno izboljša videz poškodovanih in obrabljenih las, tako da poveča sijaj in zmanjša statično elektriko ter nudi nekaj zaščite pred škodljivimi UV-žarki.

0

AddComment_Title 0

Article_ImageAlt

Magazine_Sidebar_MoreArticles_Title