healthylifestyle
selfcare

TOP 5 živil proti staranju

Lepa in sijoča koža se začne že pri tem, kako se prehranjujemo, vendar lahko nekatera živila proti staranju pomagajo tudi pri več kot le tem. Če se prehranjujemo s polnovrednimi živili, polnimi antioksidantov, zdravih maščob, vode in esencialnih hranil, bo naše telo izkazalo hvaležnost s svojim največjim organom - kožo. Konec koncev je koža pogosto prvi del telesa, ki pokaže naše notranje težave.

0

Uživanje sadja in zelenjave naj bi bilo po ugotovitvah strokovnjakov najvarnejši in najbolj zdrav način za boj proti drobnim gubam. Tukaj je 5 najboljših živil proti staranju, ki nahranijo tvoje telo za sijaj, ki prihaja od znotraj.

1.Rdeča paprika

Rdeča paprika je polna antioksidantov, ki kraljujejo pri preprečevanju staranja. Poleg visoke vsebnosti vitamina C, ki je dober za proizvodnjo kolagena, rdeča paprika vsebuje močne antioksidante, imenovane karotenoidi.

Karotenoidi so rastlinski pigmenti, odgovorni za živo rdečo, rumeno in oranžno barvo, ki jo vidimo v številnih vrstah sadja in zelenjave. Imajo številne protivnetne lastnosti in lahko pomagajo zaščititi kožo pred poškodbami zaradi sonca, onesnaženjem in okoljskimi toksini.

 

Ideja za pripravo: papriko nareži na rezine in jo za prigrizek pomoči v humus, dodaj v surovo solato ali pa jo pripravi kot dodatek glavni jedi.

2. Papaja

To okusno super živilo je bogato z različnimi antioksidanti, vitamini in minerali, ki lahko pomagajo izboljšati elastičnost kože ter zmanjšati videz drobnih linij in gub. Med njimi so:

  • vitamini A, C, K, E in B,
  • kalcij,
  • kalij,
  • magnezij,
  • fosfor.

Široka paleta antioksidantov v papaji pomaga v boju proti poškodbam, ki jih povzročajo prosti radikali, in lahko upočasni znake staranja. Papaja vsebuje tudi encim papain, ki dodatno preprečuje staranje, saj deluje kot eno najboljših protivnetnih sredstev v naravi. Najdemo ga tudi v številnih izdelkih za piling.

 

Ideja za pripravo: pri zajtrku si na velik krožnik papaje nakapaj svež limetin sok ali pa si naredi masko iz papaje za naslednji večer!

3. Borovnice

Borovnice so bogate z vitaminoma A in C ter antioksidantom antocianinom, ki preprečuje staranje. Ta daje borovnicam globoko, čudovito modro barvo.

Ti močni antioksidanti lahko pomagajo zaščititi kožo pred poškodbami zaradi sonca, stresa in onesnaženja, saj blažijo vnetni odziv in preprečujejo izgubo kolagena.

 

Ideja za pripravo: Vključi to okusno sadje z nizko vsebnostjo sladkorja v jutranji smuti ali sadno skledo in pusti, da poskrbi za lepotni učinek.

4. Vodna kreša

Zdravstvene koristi vodne kreše ne razočarajo! Ta s hranilnimi snovmi bogata zelena listnata rastlina je odličen vir:

  • kalcija,
  • kalija,
  • mangana,
  • fosforja,
  • vitaminov A, C, K, B-1 in B-2.

Vodna kreša deluje kot notranji kožni antiseptik ter pospešuje kroženje in dovajanje mineralov v vse celice telesa, kar izboljša oksigenacijo kožnih celic. Antioksidanti v vodni kreši, polni vitaminov A in C, lahko nevtralizirajo škodljive proste radikale in pomagajo preprečevati nastanek drobnih linij in gub.

 

Ideja za pripravo: za sijočo kožo in splošno boljše zdravje dodaj pest te okusne zelene rastline v solato pri kosilu.

 

5. Špinača

Špinača je izjemno vlažilna in polna antioksidantov, ki pomagajo pri oksidaciji in obnovi celotnega telesa. Bogata je tudi z:

  • vitamini A, C, E in K,
  • magnezijem,
  • rastlinskim železom,
  • luteinom.

Visoka vsebnost vitamina C v tej vsestransko uporabni zelenjavi pospešuje proizvodnjo kolagena, ki ohranja kožo čvrsto in gladko. Vitamin A, ki ga vsebuje, lahko spodbuja močne in sijoče lase, medtem ko vitamin K dokazano pomaga zmanjševati vnetja v celicah.

 

Ideja za pripravo: dodaj pest špinače v smoothie, solato ali pa si pripravi zdravi špinačni čips.

Napolni svoje telo z močnimi hranilnimi snovmi

Če se hranimo s temi živili, ki preprečujejo staranje, lahko pridobimo energijo za najboljši videz in počutje. Čas je, da upočasniš znake staranja in resnično zažariš od znotraj!

0

AddComment_Title 0

Article_ImageAlt

Magazine_Sidebar_MoreArticles_Title