feelgood
healthylifestyle

To so znaki pomanjkanja Omega-3

Vsebnost omega-3 se kaže kot količina maščobnih kislin v krvi. Kako lahko ugotoviš, da ti primanjkuje omega-3 maščobnih kislin? Prva možnost je, da greš na odvzem in pregled krvi, druga pa, da si pozoren, če imaš vsaj eno izmed spodaj navedenih težav, ki je lahko krivec za nastanek pomanjkanje omega-3.

0

Kaj je omega-3?

Omega-3 so maščobne kisline, ki so pomembna sestava tvojih celičnih membran. Tvoje telo jih potrebuje tudi za proizvodnjo signalnih molekul, imenovanih eikozanoidi, ki pomagajo pri pravilnem delovanju tvojega imunskega, pljučnega, kardiovaskularnega in endokrinega sistema.

Tukaj je 5 simpotomov pomanjkanja omega-3:

1. Razdražena in suha koža

Ker omega-3 maščobe izboljšajo celovitost kožne pregrade, ki preprečuje izgubo vlage in kožo ščiti pred dražečimi snovmi, lahko pomanjaknje privede do suhe in dražeče kože. Lahko se celo pojavi izbruh aken, ogercev in pride do raznih vnetij. Jemanje dodatkov omega-3 pomaga zmanjšati s kožo povezana vnetja, izgubo vlage in občutljivost na sonce.

Študija: ženska je vsak dan zjutraj na tešče (3 mesece) spila pol čajne žličke lanenega olja. Njena hrapavost kože se je zmanjšala.

2. Depresija

Omega-3 maščobe so bistvena sestavina možganov in je znano, da ima nevroprotektivne in protivnetne učinke. Številne študije kažejo povezavo med nizkim statusom omega-3 in večjo pojavnostjo depresije. Pomaga celo pri zdravljenju nevrodegenerativnih bolezni in možganskih motenj, kot so Alzheimerjeva bolezen, demenca in bipolarna motnja.

Prvi in drugi znak gresta z roko v roki – imenuje se psihodermatologija.

3. Suhe oči

Maščobe omega-3 igrajo pomembno vlogo pri zdravju oči, vključno z ohranjanjem vlažnosti oči in morda celo nastajanjem solz. Če si opazil/a povečano suhost oči, je to lahko znak, da tvoji prehrani primanjkuje maščob omega-3.

4. Bolečine v sklepih

To je lahko povezano s stanjem, imenovanim osteoartritis, pri katerem hrustanec, ki prekriva kosti, razpade. Ampak to navadno nastane šele pri višji starosti. Druga možnost je, da je lahko povezano z vnetnim avtoimunskim stanjem, imenovanim revmatoidni artritis. Če si opazil/a povečanje bolečine v sklepih, je morda tvoja vsebnost omega-3 v krvi nizka. 

5. Spremembe las

Tako kot omega-3 maščobe pomagajo ohranjati vlago v koži, pomagajo ohranjati tudi zdrave lase. Spremembe v strukturi, celovitosti in gostoti las lahko kažejo na nizek status omega-3 (razen, če si v večji meri kriva ti in tvoje slabe navade, ki škodujejo tvojim lasem). Če ti lasje povečano izpadajo, si opazila, da se tvoji lasje redčijo ali so suhi in lomljivi, lasišče pa je razdraženo, ti lahko pomaga jemanje dodatkov omega-3. Omega-3 maščobe pomagajo ohranjati gostoto, teksturo in moč las.

Kako zagotoviti višjo raven Omega-3?

Nekatera živila, kot so chia semena in druga rastlinska živila, vsebujejo omega-3 maščobo ALA. Ribe in druga živila, ki so večinoma živalskega izvora, vsebujejo DHA in EPA. Najbolje je, da se osredotočiš na pridobivanje dovolj EPA in DHA neposredno iz prehrane ali dodatkov. Maščobne ribe so najboljši viri EPA in DHA. Sem spadajo losos, postrv, skuša, brancin in sardele. Kljub temu bi moral/a v svojo prehrano vključiti tudi dobre vire ALA. Nekateri izmed najboljših virov ALA so rastlinska olja, lanena semena, chia semena in orehi.

 

Pomanjkanje omega-3 je stanje, ko tvoje telo nima na voljo dovolj maščob Omega-3. Običajno je posledica dolgoročnega neuživanja ustreznih prehranskih dodatkov in hranil. Poskrbi za svoje zdravje in spremeni svojo prehrano ali vanjo vključi utrezne prehranske dodatke.

0

AddComment_Title 0

Article_ImageAlt

Magazine_Sidebar_MoreArticles_Title