skin

To je pravilni vrstni red tvoje skincare rutine!

Bodi iskrena – sestaviti najbolj primerno skincare rutino zase je lahko višja znanost. Če želiš izvedeti katere izdelke res nujno potrebuješ v svoji rutini in v kakšnem vrstnem redu naj bi jih uporabljala, potem beri dalje.

0

Kako naj začnem svojo rutino?

Najpomembnejše je, da ne potrebuješ 10 korakov za najboljšo rutino. Ko gre za nego kože si govori: Manj je več.

Za nego kože v resnici potrebuješ tri izdelke:

  • Čistilno sredstvo: nežno umivanje obraza brez sulfatov.
  • Vlažilna krema: preprosta formula brez dišav, ki jo uporabiš dvakrat na dan.
  • Zaščita pred soncem: na osnovi mineralov ali kemikalij z vsaj SPF 30.

Da, trije izdelki so več kot dovolj! Dermatologi ugotavljajo, da več izdelkov kot naneseš, večje je tveganje za draženje, alergijske reakcije in izbruhe. 

Pravilo vrstega reda rutine nege kože!

Najprej nanesi najlažje in nazadnje najtežje izdelke, saj izdelki, ki gradijo tanjšo plast na koži ne morejo prodreti skozi izdelke, ki gradijo debelejšo plast. Primer: če naneseš serum (tanek film) čez vlažilno kremo (debeli film), bo ta serum postal skoraj neučinkovit.

Če ti rutina s samo tremi izdelki ni zadosti in bi rada dodala vsaj še nekaj izdelkov, pa nujno sledi pravilnemu vrstnemu redu:

1. korak: ČISTILNO SREDSTVO

Kdaj?  Zjutraj in zvečer.

Na trgu so med čistilnimi sredstvi tudi čistilni robčki. Odlično bi bilo, da jih v trgovini ignoriraš. Priporoča se čistilni gel ali čistilno olje, saj ličila in nečistoče odlično raztopijo, pri tem pa ne poškoduješ kože.

2. korak: TONIK

Kdaj?  Zjutraj in/ali zvečer.

Toniki niso mišljeni kot nekaj, kar sedi na tvoji koži, vendar samo pripravijo tvoj obraz za izdelke, ki jih boš kasneje nanesla, da se bodo boljše absorbirali.

3. korak: SERUM

Kdaj?  Zjutraj in/ali zvečer.

Serum si predstavljaj kot injekcijo – ima izjemno koncentrirane hranilne ali vlažilne snovi in antioksidante.

4. korak: KREMA ZA OČI

Kdaj?  Zjutraj in/ali zvečer.

Kreme za oči so običajno lažje in tanjše od vlažilnih krem za obraz, zato jih nanesi pred kremami in olji.

5. korak: SPOT ZDRAVLJENJE

Kdaj?  Zjutraj ali zvečer.

Gre za izdelke, ki se jih nanese direktno na točko – za nepravilnosti, kot so mozolji, temne lise, brazgotine. Idealno jih je nanesti zvečer, da sestavine lahko delujejo ponoči kar se da dobro.

6. korak: VLAŽILNA KREMA

Kdaj? Zjutraj in zvečer.

Tvoja kožna pregrada potrebuje vlago, da ostane zdrava. Vlažilna krema tudi pomaga ujeti vse izdelke pod seboj, da so sestavine še bolj učinkovite.

Preberi pa tudi o "sluggingu" - nova tehnika vlaženja kože.

7. korak: RETINOL

Kdaj? Zvečer.

To je vitamin A – vpije se v kožo in pospeši presnovo celic, kar povzroči svežo, gladko kožo. Obstaja pa tudi nova zvezda, ki lahko nadomesti retinol.

8. korak: OLJE

Kdaj? Zjutraj in/ali zvečer.

Olja zaprejo vse sestavine in vlago, ki si jo nanesla na obraz in s tem preprečijo hitro izhlapevanje. Pomagajo povečati učinkovitost tvoje rutine, hkrati pa kožo naredijo mehkejšo in bolj gladko. Poskrbi le, da olja vedno (vedno!) naneseš nazadnje.

9. korak: PRAZNUJ

Kdaj? Zdaj!

Ker si se končno naučila najpomembnejše stvari o negi kože. Če hočeš biti s temi stvarmi še bolj na tekočem o tem kaj je trenutno najbolj aktualno, pa si preberi moderno verzijo o negi kože, katero obožujejo TikTok zvezdnice.

0

AddComment_Title 0

Article_ImageAlt

Magazine_Sidebar_MoreArticles_Title