nails

To je 6 nasvetov za nego obnohtne kožice!

Obnohtna kožica si zasluži tvoj čas in pozornost. Obnohtne kožice so občutljive, zdravje tvojih nohtov pa je delno odvisno od njihove nege. Če je obnohtna kožica redno izpostavljena mrazu, vročini ali kemično onesnaženi vodi, lahko razpokajo, se izsušijo ali celo okužijo. Če pravilno skrbiš za obnohtno kožico, bo le-ta močna, zdrava in lepa. Odkrij 6 nasvetov, kako optimizirati zdravje obnohtne kožice.

0

Najprej, kaj sploh je obnohtna kožica?

Eponihij je znanstveno ime za obnohtno kožico, ki je sestavljena iz izjemno čvrstih celic, bogatih z beljakovinami, in prekriva naše nohte ter pomaga preprečiti bakterijam, da bi vstopile v nohtno površino. Kožica pomaga tudi uravnavati pretok vlage v nohte in iz njih. Nohti rastejo iz območja pod obnohtno kožico, ki se imenuje korenina nohta. Ta najbolj spodnja plast kože je enaka kot vsak drug del - za svoje delovanje potrebuje ustrezno zaščito in nego.

Kako lahko poskrbim za obnohtno kožico?

Ljudje pogosto zanemarijo nego obnohtne kožice, ki lahko postane zaraščena in groba. Groba obnohtna kožica se lahko raztrga, ko se zatakne za kakšno stvar, poleg tega pa so za mnoge skušnjava za grizenje, kar neizogibno vodi do bolečega raztrganja kože, krvavitev in na splošno grobega videza nohtov. Tukaj je 6 korakov, s katerimi lahko poskrbiš za obnohtno kožico, preprečiš nesreče in poskrbiš, da bodo tvoje roke videti kar najbolje.

 

1. Obnohtno kožico redno vlaži

Da bi bili nohti videti zdravi in močni, mora biti celotna struktura, vključno z obnohtno kožico, navlažena. Če bo vlaženje obnohtne kožice sestavni del tvoje rutine za nego nohtov, se boš redkeje soočala s suhostjo in razpokami.
 

2. Roke pogosto namakaj

Skledo napolni s toplo vodo in dodaj nekaj kapljic svojega najljubšega eteričnega olja. Obnohtno kožico vsaj pet minut namakaj v vodi. Nohte nato temeljito osuši.

3. Obnohtno kožico potisni nazaj

Kožice potisnemo nazaj iz več razlogov. Prvi razlog je, da obnohtna kožica pogosto zraste precej visoko nad nohtno ploščo, zato jo potisnemo nazaj, da podaljšamo nohtno ploskev in zagotovimo več prostora za nanos laka ali akrila. Drugič, lakiranje ali nanašanje podaljšanih nohtov na vrh obnohtne kožice lahko povzroči, da se kožica dvigne in odmakne od preostale nohtne površine. Zelo je pomembno, da vemo, na kakšen način obnohtno kožico potisnemo nazaj. Ko govorimo o tem, kako potisniti obnohtno kožico nazaj, je pomembno, da ne poškoduješ nohta ali obnohtne kožice. Da ti bo lažje, ti predstavim štiri korake za potiskanje obnohtne kožice na pravilen način:

  • Najprej odstrani lak za nohte ali podaljške, ki jih imaš na nohtih.
  • Nato nanesi nekaj kapljic olja za obnohtno kožico in ga nekaj minut masiraj v obnohtno kožico in kožo okoli, da jo zmehčaš in navlažiš.
  • Nato z zaobljenimi stranicami potisnika za obnohtno kožico rahlo pritisni kožico proti gubi nohta (koža na spodnjem delu nohta).
  • Na koncu po potrebi s strižnikom za obnohtno kožico zelo previdno odstrani odvečno odmrlo kožo.

Opomba: Bodi zelo previdna, da odrežeš le odmrlo kožico in kožo, ki je še vedno pritrjena na prst, nikoli pa ne odreži kože okoli nohtne gube. Prav tako nikoli ne odstrani obnohtne kožice v celoti, saj lahko s tem povzročiš okužbo nohta.

Pravilen način odstranjevanja obnohtne kožice 

4. Uporabi olje za obnohtno kožico

Če je tvoja obnohtna kožica nagnjena k temu, da postane trda in se zlahka cepi, olje za obnohtno kožico dela čudeže. Zaradi številnih dejavnikov, kot so ostre kemikalije in vsakodnevna obraba, so lahko tvoji prsti in nohti nagnjeni k poškodbam, vendar boš z nanosom majhne količine olja za obnohtno kožico poskrbela za ustrezno nego nohtov.

Olje za obnohtno kožico preprosto temeljito vmasiraj v obnohtno kožico, nohtno površino in kožo okoli. Če se ga navadiš uporabljati pred spanjem ali kot del rutinske manikire, bo tvoja obnohtna kožica ostala v najlepšem stanju.

 

Pssst imam še en nasvet zate: olje za obnohtno kožico lahko naneseš tudi po manikiri, da bodo tvoji nohti videti še bolj sijoči.

 

Splošne koristi olja za obnohtno kožico:

  • Zagotavlja zaščito nohtov - roke uporabljaš ves dan, zato so tvoji nohti dobesedno obremenjeni. Z oljem za obnohtno kožico lahko ublažiš vsakodnevno obrabo in zadržiš vlago v obnohtni kožici in nohtni površini.
  • Vlaži kožo - nohti in obnohtna kožica potrebujejo vlažilne snovi tako kot tvoja koža. Olje za obnohtno kožico tako zmehča in navlaži obnohtno kožico in nohtno površino.
  • Spodbuja rast nohtov - zdravi in navlaženi nohti rastejo hitreje. Olje za obnohtno kožico spodbudi pretok krvi in tako pospešuje rast nohtov.
  • Krepi nohte: Olje za obnohtno kožico pomaga obnoviti kožo okoli nohta in pod njim, zato so nohti močnejši. Naravna olja za obnohtno kožico so bogata s hranilnimi snovmi, zaradi česar so nohti trdnejši in manj nagnjeni k lomljenju.
  • Preprečuje cepljenje nohtov: Olje za obnohtno kožico pomaga preprečevati cepljenje nohtov.
     

5. Prenehaj gristi obnohtno kožico

Če si po navadi puliš, ali grizljaš kožico, po nepotrebnem škodujete svoji kožici in okoliški koži! Če imaš nadležni noht, ga previdno odreži s ščipalkami za obnohtno kožico, namesto da bi kožo še bolj potegnili navzdol in povzročili dodatne (pogosto boleče) poškodbe. Poskušaj pa tudi definirati razloge, kaj privede do tega, da ob določenem položaju začneš gristi obnohtno kožico.

6. Nohtom privošči počitek
Če si poskusila z zgoraj navedenimi ukrepi in je tvoja obnohtna kožica še vedno suha in raztrgana, poskusi zmanjšati število manikir, saj je pri gelih in akrilih pogosto prisotnih veliko grobih kemikalij in izsuševanja. Omeji uporabo grobih izdelkov, kot so laki za nohte in acetonski odstranjevalci laka za nohte, ki izsušijo nohtno površino in obnohtno kožico. Če že moraš uporabiti odstranjevalec laka za nohte, uporabi odstranjevalec, ki ne vsebuje acetona ali ima vlažilne lastnosti. Obstajajo pa tudi že laki za nohte, ki vsebujejo vlažilne snovi.

 

Redno negovanje obnohtne kožice je obvezno!

Skratka, nega obnohtne kožice je pomemben del zdravih nohtov. Če jih vzdržuješ čiste in navlažene, boš s tem pospešila rast nohtov, preprečila okužbe in poskrbela, da bodo tvoje roke videti najboljše. Ne pozabi tudi redno uporabljati olja ali kreme za obnohtno kožico in potiskaj obnohtno kožico z orodjem, posebej zasnovanim za to delo. Pri rezanju odvečne kože bodi zelo previdna in izogibaj se grizenju nohtov ali kože okoli njih.

0

AddComment_Title 0

Article_ImageAlt

Magazine_Sidebar_MoreArticles_Title