skin

To je 5 NAJBOLJŠIH SESTAVIN proti staranju kože!

Si želiš ohraniti mladosten videz? Predstavljam ti 5 najboljših sestavin proti staranju kože. Od SPF in antioksidantov, do retinoidov in hialuronske kisline. Te učinkovite aktivne sestavine ti bodo pomagale zgladiti drobne gube in povečati polnost ter elastičnost kože.

0

Staranje je neizogiben proces, ki povzroči številne spremembe na tvoji koži. Pojavljati se začnejo drobne gube in starostne pege, koža pa izgubi svojo naravno polnost in prožnost. V današnjem svetu obstaja neskončno "čudežnih" serumov in eliksirjev, ki obljubljajo, da bodo vse tvoje gube izginile čez noč. Toda resnica je, da obstaja le peščica sestavin, za katere je klinično dokazano, da imajo anti-age učinek. Najboljša stvar pa je, da ne gre za kreme z zlatom, diamanti in izvlečki redkih rastlin, za katere je treba odšteti grozljive vsote denarja. Torej, katere so te sestavine?

1. Zaščita pred soncem

Kadar govorimo o staranju kože, je daleč najučinkovitejša preventiva. UV sevanje je vzrok za 80 % vidnih znakov staranja kože, zato je zaščita ključnega pomena. Bistveno je, da z vsakodnevno uporabo izdelkov z zaščitnim faktorjem (vsaj SPF 30) začneš čim prej, preden se že pojavijo prvi znaki staranja. Brez zaščite pred soncem bo uporaba katere koli druge aktivne učinkovine brez pomena, saj ne bo mogla popraviti škode, ki jo bo povzročilo UV sevanje. Izdelki z zaščitnim faktorjem so ti na voljo v številnih različnih oblikah in formulacijah, kot so kreme, losjoni, stiki in pršila.

2. Antioksidanti – vitamin C

Čezmerno izpostavljanje soncu je eden glavnih sprožilcev za nastanek prostih radikalov, ki poškodujejo celice kože in povzročajo prezgodnje staranje. Na srečo lahko z uporabo antioksidantov, kot je vitamin C, zaščitiš svojo kožo pred prostimi radikali. Vitamin C je močan antioksidant, ki učinkovito prepreči pojav prvih znakov staranja in istočasno izenači ten kože ter spodbuja proizvodnjo kolagena. Za še boljši učinek lahko poiščeš izdelke z vitaminom C in ferulno kislino, ki stabilizira formulacijo in prav tako izkazuje močno antioksidativno delovanje.

3. Retinoidi

Retinoidi veljajo za sveti gral sestavin proti staranju kože. Gre za derivate vitamina A, za katere je klinično dokazano, da zmanjšujejo znake staranja. Delujejo tako, da spodbujajo obnovo celic in proizvodnjo kolagena in tako zmanjšajo videz drobnih linij in gub. Retinoidi so učinkoviti tudi pri zdravljenju aken, hiperpigmentacij in drugih kožnih težav. Najpogosteje se v kozmetiki uporabljata retinaldehid in retinol, ki manj dražita in izsušujeta kožo. Pomembno je, da izdelke z retinoidi uporabljaš zvečer, saj povečajo občutljivost kože na sončno svetlobo. Svetujem ti tudi, da jih postopoma uvajaš v svojo rutino nege kože. Na začetku izdelek uporabljaj enkrat na teden (najbolje, da začneš v zimskem času) in potem postopoma povečuj uporabo.

4. Hialuronska kislina

Hialuronska kislina je naravno prisotna snov v naši koži, ki pomaga zadrževati vlago in s tem ohranja kožo napeto in hidrirano. S staranjem se količina hialuronske kisline v koži zmanjšuje, kar vodi do suhe in povešene kože. Hialuronska kislina deluje kot vlažilec, ki nase veže vodo in daje takojšen učinek polnejše in bolj prožne kože. Najdeš jo lahko v številnih različnih izdelkih za nego kože, kot so vlažilne kreme, serumi in maske.

5. Rastni dejavniki

Rastni dejavniki so velike molekule beljakovin, pridobljene iz človeških, živalskih ali rastlinskih celic. Njihov glavni učinek je regeneracija kožnih celic in spodbujanje proizvodnje kolagena in elastina. Prav tako lahko pomagajo izboljšati teksturo kože, obnavljajo poškodbe tkiva in zmanjšajo videz drobnih linij in gub.

 

Vključitev katere koli od teh petih sestavin v tvojo rutino nege kože ti bo pomagala ohranjati mladosten videz. Vseeno pa se moraš zavedati, da procesa staranja ne moreš popolnoma ustaviti, lahko ga le upočasniš in čim bolje poskrbiš za zdravje in videz svoje kože.

 

NASVET: Pomembno je, da najdeš in izbereš izdelke, ki ustrezajo tvojemu tipu kože. V primeru, da je tvoja koža mastna raje uporabljaj lahke serume in kreme. Če imaš občutljivo kožo, pa lahko retinol nadomestiš z bakuchiolom, ki je manj dražeč.

0

AddComment_Title 0

Article_ImageAlt

Magazine_Sidebar_MoreArticles_Title