trendalert

TikTok: nevarni kozmetični trendi

Tik-Tok zna biti zlati rudnik informacij – lahko pa vsebuje tudi problematične vsebine. Je dom neskončnih lepotnih trikov, ki pa so prava mešanica vseh informacij. Zagotovo bi ti priporočila trend »Skin cycling« ali »metodo Zick Zack maskare«, za marsikaterega od njih pa bi te prosila, da ga nikoli ne poskusiš!

0

Dermatologi in kozmetični strokovnjaki so nekatere trende obsodili zaradi širjenja napačnih informacij in škodljivih nasvetov, preveri katerih:

1# Mazanje obraza z vazelinom

Pazi! Trend je zabeležil več kot 9 bilijonov ogledov! Morda si že slišala za »polženje«. Gre za to, da ti v videu priporočijo, da si čez noč obraz namažeš z vazelinom. Zjutraj bi naj imela hidrirano in sijočo kožo. Kar je pa daleč od resnice. Vazelin pravzaprav ni vlažilna krema, zaradi svoje molekularne strukture se le usede na vrhnjo plast kože. Teoretično bi s tem k večjemu preprečila le uhajanje vlage iz kožne pregrade.

Težava: Vazelin se usede na povšino kože, pod njim pa se pore začnejo mašiti, kar povzroči izbruh aken in draženje.

2# DIY domače odstranjevanje kožnih znamenj

Izredno nevaren trend, ki je zabeležil 448 milijonov ogledov. Nasvet, ki ga je slišalo več kot preveč ljudi je, da si lahko lepotna znamenja odstraniš doma z različnimi mehanskimi prijemi – npr. s puljenjem znamenja s pinceto ali z vezanjem za zobno nitko. Mislim, da ne rabim izgubljati besed z razlago, zakaj je to nevarno!

3# Microneedling ličila

V videu je priporočilo, da si z izredno drobno iglo prodreš pod površino kože in si tako naneseš toniran pigment. Gre za idejo domačega trajnostnega ličenja, ki pa je v vseh pogledih zelo napačna!  

Težave: povzroči lahko zaplete in poškodbe kože. Privede lahko celo do podplutb, krvavitev, okužb in brazgotin.

4# Lubrikant kot primer

Tekočina, ki je namenjena izključno spolnim odnosom, bi morala le-to tudi ostati! Nekateri TikTok ustvarjalci pa so si zamislili, da bi lubrikant lahko nanesli pred ličenjem kot primer in s tem omogočili gladek nanos ličill. Nekateri so ta »izum« pokomentirali kot odličen način za izjemno gladko drsenje podlage.

Težava: Lubrikant se vpije v kožo in povzroči izbruh aken, rdečico in izjemno razdraženost. Še en razlog, zakaj naj ta pripomoček ostane le v nočni omarici!

5# Trajno senčenje obraza s kremo za sončenje

Koga nebi prepričal trend, ki zagovarja, da lahko izgledaš odlično brez ličil? Nekateri, ki so sledile tem nasvetu, so si na predele, kjer bi sicer nanesli korektor ai osvetljevalec, raje nanesli sončno kremo. Ostale dele, kjer bi sicer potemnile, so pustili nezaščitene. Jasno ti je, kaj sledi – sončne opekline.

6# Nega obraza z ledom

Kot priporočilo k negi kože zares spada umivanje obraza z mrzlo vodo. Tudi tretiranje kože z ledeno vodo / ledom ima svoje prednosti, kot so blaženje rdečice, luščenje kože in nadzorovanje madežev. Vendar v praksi tudi to ni brez tveganj! Dolgotrajno izpostavljanje ledu lahko na koži povzroči prezgodnje staranje, ozebline in pokanje kapilar.

Zapomni si: ekstremne temperature, ki jih dlje časa izpostavljaš koži, ti ne bodo koristile!

7# Spot treatment z zobno pasto

Res je – ta lažni nasvet je znan že pred nastankom TikToka. Drži pa, da se je zdaj vrnil nazaj. Če boš zobno pasto nanesla na mozolj, ga na žalost to ne bo uničilo. Obratno, mozolj bo še bolj razdražen. Lahko pride celo do kemične opekline! Raje kot zobno pasto zato uporabi obliže proti mozoljem.

 

Koliko nevarnih TikTok trendov pa si že ti preizkusila?

0

AddComment_Title 0

Article_ImageAlt

Magazine_Sidebar_MoreArticles_Title