trendalert
skin

Tattoo ali tabu: Zakaj nekateri ljudje še vedno obravnavajo telesno umetnost kot tabu?

Tatuji so že stoletja oblika izražanja samega sebe, nekateri jih imajo tudi za umetniško delo na svoji koži. Kljub vse večji popularnosti in sprejemanju tatujev v sodobni družbi pa jih nekateri še vedno obravnavajo kot tabu. Negativno dojemanje tatujev se lahko razlikuje glede na kulturna, verska in osebna prepričanja, zato se nekateri sprašujejo, zakaj so tatuji v nekaterih krogih še vedno stigmatizirane. V tem članku bomo raziskali razloge, zakaj nekateri menijo, da so tetovaže še vedno tabu.

0

Tetovaže obstajajo že stoletja in so jih različne kulture po vsem svetu uporabljale kot obliko samoizražanja, identifikacije in celo kot obred prehoda. Vendar pa, kljub njihovi široki priljubljenosti, nekateri ljudje še vedno menijo, da so tabu in celo neprimerne. Toda zakaj je temu še vedno tako?

 

Eden od razlogov za takšen pogled na danes sicer razširjeno dejavnost je njihova povezanost s kriminalom in uporništvom. V preteklosti so se tetovaže pogosto pojavljale na mornarjih, zapornikih in članih motorističnih tolp, kar je prispevalo k njihovi negativni stigmatizaciji. Čeprav so tetovaže od takrat postale bolj razširjene, je intuitivna povezava s kriminalom in uporništvom pri nekaterih ljudeh še vedno prisotna.

 

Še en razlog, zakaj se tetovaže obravnavajo kot tabu, je ta, da se pogosto obravnavajo kot trajne in potencialno škodljive za poklicne priložnosti. V preteklosti je bilo to morda res, v zadnjih letih pa so številne panoge postale bolj sprejemljive za raznolikosti. Poleg tega pa so na voljo tudi možnosti odstranjevanja tetovaž in zato, kljub morebitnemu obžalovanju, ni nujno, da bo ta napaka trajna.

 

Pri dojemanju tetovaž kot tabuja imajo lahko pomembno vlogo tudi verska in kulturna prepričanja. V nekaterih kulturah tetovaže veljajo za obliko oskrunitve telesa in so zato vselej odklonilne. Na Japonskem so na primer tetovaže povezane z yakuzo ali japonsko mafijo in je pogosto prepovedano njihovo razkazovanje na  javnih mestih, kot so bazeni in topli vrelci. Tudi v nekaterih religijah veljajo tetovaže za prepovedane, na primer v judovstvu, kjer je tetoviranje prepovedano v skladu s Toro.

 

Kljub razlogom za tabuje, ki obkrožajo tetovaže, se je treba zavedati, da so tetovaže osebna izbira in oblika samoizražanja. Kar se nekomu zdi tabu, lahko druga oseba obravnava kot umetnost. Tetovaže so lahko način, kako se spomniti ljubljene osebe, izraziti svoja prepričanja ali pa so preprosto okrasni dodatek na telesu. To je osebna izbira, ki jo je treba spoštovati.

Poleg tega velja omeniti, da je priljubljenost tetovaž v zadnjih letih v porastu zlasti med mlajšimi generacijami. Ker so te vse bolj razširjene, se bo stigma, ki jih obdaja, verjetno zmanjšala.

 

Skratka, čeprav so tetovaže prehodile dolgo pot v smislu sprejemanja, še vedno obstajajo ljudje, ki jih dojemajo kot sporne. Razlog za to je lahko povezava s kriminalom in uporništvom, njihova trajna narava ali verska in kulturna prepričanja. Ker pa tetovaže postajajo vse bolj razširjene in sprejete, se bo tabu, ki jih obkroža, verjetno zmanjšal. Konec koncev je pomembno, da spoštujemo posameznikovo osebno odločitev za tetovažo in se zavedamo, da gre za obliko samoizražanja, ki jo je treba slaviti in ne stigmatizirati.

0

AddComment_Title 0

Article_ImageAlt

Magazine_Sidebar_MoreArticles_Title