skin
tipsandtricks
selfcare

Suho krtačenje in kako ti lahko spremeni življenje

Suhemu krtačenju kože se že dolgo časa pripisujejo različne koristi, vključno s spodbujanjem krvnega obtoka, izboljšanjem videza kože in celo zmanjšanjem celulita. Čeprav ni veliko znanstvenih dokazov, ki bi podpirali te trditve, pa je suho krtačenje kože vsekakor enostavna in prijetna tehnika nege kože, ki jo lahko poskusiš.

0

Kaj je suho krtačenje kože?

To je tehnika, pri kateri z uporabo mehke ščetke ali krtače, izdelane iz naravnih vlaken, nežno krtačimo kožo, po navadi pred prhanjem ali kopanjem.

Kako se izvaja?

Suho krtačenje kože se lahko izvaja na več načinov, vendar je pomembno, da slediš nekaj preprostim navodilom, da preprečiš poškodbe kože.

  1. Uporabi pravo krtačo: Uporabi krtačo, ki je izdelana iz naravnih vlaken, kot so sisal, konoplja ali agava. Krtača naj bo dovolj mehka, da ne povzroči poškodb kože.
  2. Začni z majhnimi koraki: Začni krtačenje na manj občutljivih delih kože, kot so stopala ali roke, preden preideš na območja, kot so trebuh ali stegna.
  3. Krtači v smeri srca: Začni pri stopalih in nato nadaljuj po nogah, trebuhu, hrbtu in rokah.
  4. Krtači nežno: Ne uporabljaj preveč pritiska ali premočno krtači kože, saj lahko s tem povzročiš draženje.
  5. Navlaži kožo: Po prhi ali kopeli, ko spereš vse odmrle celice, uporabi olje ali kremo za telo.
  6. Poskrbi za higieno: Po vsaki uporabi krtačo očisti z vodo in jo pusti, da se posuši na zraku. Vsaj enkrat na teden pa jo operi tudi s čistilom.

Kakšne so prednosti?

Suho krtačenje kože je praksa, ki se izvaja že stoletja, in prinaša številne prednosti za zdravje in lepoto kože. Med najpomembnejšimi prednostmi so:

  • Odstranjevanje odmrlih kožnih celic: Suho krtačenje kože pomaga odstraniti odmrle kožne celice, kar izboljša teksturo in videz kože. S tem se pospeši naravni proces obnavljanja kože, kar jo naredi bolj gladko in enakomerno.
  • Spodbujanje limfnega pretoka: Krtačenje kože spodbuja limfni pretok, ki je ključnega pomena za odstranjevanje toksinov in odpadnih snovi iz telesa. Tako se poveča učinkovitost telesa pri razstrupljanju.
  • Izboljšanje krvnega obtoka: Poveča krvni obtok v koži, kar spodbuja dobavo kisika in hranilnih snovi do kožnih celic. To pomaga izboljšati videz in zdravje kože.
  • Zmanjšanje por: Pomaga očistiti pore in zmanjšati njihovo vidnost. Tako se zmanjša tudi tveganje za nastanek aken in drugih kožnih težav.
  • Zmanjšanje celulita: Pomaga zmanjšati pojav celulita, saj spodbuja limfni pretok in krvni obtok, kar pomaga pri odstranjevanju odvečne maščobe in izboljšanju tonusa kože.
  • Pomlajevanje kože: Spodbuja regeneracijo kožnih celic in pomaga zmanjšati videz gubic ter povečati proizvodnjo kolagena. S tem se izboljša videz kože in spodbuja se njeno naravno pomlajevanje.
  • Sproščanje: Tako kot kakšna druga masaža, te bo krtačenje sprostilo. Lahko si tudi ustvariš ustrezen ambient z eteričnimi olji, glasbo in svečami in potem sproščeno zaspiš. 

Obstajajo kakšna tveganja?

V večini primerov suho krtačenje ne predstavlja težav. Je pa bolje, da se mu izogneš, če imaš občutljivo kožo, rane ali kakšne druge kožne težave.

 

Čeprav ni veliko znanstvenih dokazov, ki bi potrjevali učinkovitost te prakse, je vsekakor sproščujoča navada za konec dneva ;)

0

AddComment_Title 0

Article_ImageAlt

Magazine_Sidebar_MoreArticles_Title