feelgood
wellness
sport

Si pripravljena na spomladanski detox telesa?

Ko se dnevi daljšajo in temperature začnejo naraščati, vsi začnemo razmišljati o pomladi – času novih začetkov, svežih začetkov in seveda razstrupljanja telesa. Razstrupljanje je pomemben korak pri upravljanju našega splošnega zdravja in dobrega počutja, saj lahko pomaga pri izpiranju toksinov, zmanjša vnetje in izboljša prebavo. V tem članku bomo pogledali, ali si pripravljena na spomladansko razstrupljanje telesa in kako se ga najbolje lotiti.

0

Čemu detox (razstrupljanje) telesa?

Nekateri pravijo, da razstrupljanje preprosto ni potrebno, da je naše telo zasnovano tako, da se razstruplja povsem naravno. To je v idealnem svetu nedvomno res, vendar žal ne živimo v idealnem svetu. Pravzaprav je naš sodobni svet izjemno strupen. Vsakodnevno smo izpostavljeni onesnaženosti zraka, svojih domov, hrane, ki jo uživamo, in oblačil, ki jih nosimo. Nedvomno gre za skrb vzbujajoč položaj - vendar ne zganjaj panike. Naredi, kar lahko, da se izogneš najhujšim toksinom, nato pa se osredotoči na krepitev naravne obrambe telesa: močan in dobro delujoč imunski sistem, dober krvni obtok in zmogljiv sistem izločanja. Te združene sile se lahko uspešno spopadejo z večino škodljivih snovi.


Glavni cilj dobrega razstrupljanja je odstraniti odvečne snovi: maščobe, vitamine, toksine ali kakršne koli dobre in slabe snovi, ki so se nakopičile v telesu. Nekatere od teh snovi so naravne, saj so naravni produkti presnove. Nekateri so umetni, kot so konzervansi, kemikalije in onesnaženje. Če se torej znebiš odvečnih stvari iz svojega sistema, stvari delujejo nekoliko bolje, saj te razbremenijo.

 

Pomaga pa lahko tudi pri hujšanju. Ko razstrupljaš svoje telo, ta poskuša odstraniti maščobne celice, ki jih je telo čez čas kopičilo. Vendar pa je razstrupljanje telesa pomemben del, ki ga večina ljudi spregleda. Če boš začela rutinsko izvajati ta proces, ti bo to pozneje olajšalo življenje. Telo se veliko lažje znebi majhnih kupčkov odvečnih snovi in toksinov kot velikega kupčka. In prav ti veliki kupi so na koncu vzrok za veliko naših bolezni. Stvari, kot so bolezni srca, rak in celo demenca, so lahko posledica kopičenja prevelikih količin toksinov. Če jih odstranimo, še preden se začnejo kopičiti, lahko preprečimo marsikatero obolenje.

Znaki, da potrebuješ razstrupljanje telesa

Razstrupljanje telesa je odličen način, da se ponastaviš in napolniš, kar ti daje energijo in izboljša tvoje splošno dobro počutje. Če meniš, da se moraš znova zagnati, je morda čas za razstrupljanje. Obstaja nekaj pogostih znakov, ki ti lahko povedo, ali je pravi čas, da se lotiš izziva razstrupljanja.

  • Zdi se, da imaš neskončen krog izbruhov, izpuščajev, ekcemov, aken in drugih kožnih nepravilnosti. Morda imaš tudi dolgočasno, utrujeno in bledo polt.
  • Občutiš splošne bolečine in utrujenost ali pomanjkanje energije. Prav tako se počutiš tesnobno, kronično pod stresom in preobremenjeno.
  • Imaš prekomerno telesno težo in zdi se, da je ne moreš izgubiti.
  • Redno uživaš kavo, alkohol, zdravila (na recept ali druga) ali cigarete.
  • Doživljaš nenormalno željo po sladkarijah ali se odločaš za nezdravo hrano. Ocvrta hrana, predelana hrana, rafiniran sladkor ali hitra hrana so del tvojega vsakdana.

Telo ima lasten mehanizem za nevtralizacijo in izločanje toksinov z izločilnim sistemom. Organi, ki so za to predvsem odgovorni, so jetra, ledvice, črevesje, limfa, koža in pljuča. Toksini, ki jih telo ne more izločiti, se običajno shranijo v maščobnih tkivih in kosteh.

Zato so številne razstrupljevalne diete usmerjene v odstranjevanje teh nakopičenih odpadkov in vodijo k splošnemu izboljšanju zdravja in dobrega počutja. To vključuje izgubo telesne teže in lajšanje zdravstvenih težav, kot so debelost, prebavne motnje, artritis, ekcemi in depresija.

Prednosti razstrupljanja telesa

Večina dokazov za razstrupljanje izhaja iz naturopatije, sistema naravne medicine, ki se izvaja že več kot sto let. Čeprav klinični dokazi za razstrupljanje še niso pridobljeni, je seznam znanih potencialnih koristi ogromen. Glede na svojo prejšnjo stopnjo toksičnosti boš morda presenečena, da bo cela vrsta zdravstvenih težav preprosto izginila.

  • Napihnjenost, slabost, prebavne motnje in poraščen jezik lahko izginejo, ko bodo tvoja jetra ponovno začela optimalno delovati.
  • Zaprtje, plini in krči so lahko stvar preteklosti, saj se tvoje črevesje vrne v ravnovesje.
  • Pogosti prehladi in gripa, utrujenost, celulit, pege in zabuhle oči bi lahko izginili, ko bo tvoj limfni sistem prestavil v višjo prestavo.
  • Zamašeni sinusi, zamašenost in kapljanje iz nosu lahko izginejo, ko bodo tvoja pljuča delovala pravilno.
  • Težave z urinom se lahko odpravijo, ko ledvice prenehajo premalo delovati.

Kako se razstrupiti?

Obstaja veliko različnih načinov razstrupljanja. Da pa bi podprla naravne procese razstrupljanja telesa, lahko kar doma poskusiš izvajati naslednje postopke:

Hidriraj se z vodo: Prizadevaj si, da boš zaužila od enega do treh litrov vode na dan, saj boš s tem podprla izločanje in navlažila svoje celice.

  1. Redno se gibaj: Z redno telesno dejavnostjo okrepiš svoj imunski sistem in zmogljivost pljuč. Že samo hoja po stopnicah namesto dvigala lahko pripomore k izboljšanju dnevne telesne dejavnosti.
  2. Uživaj polnovredno hrano: Uživaj polnozrnata živila, sveže sadje in zelenjavo ter probiotična živila ali živila z veliko vlakninami in antioksidanti. Zmanjšaj vnos predelane hrane, soli in sladkorja.
  3. Spanje čez vso noč: Potrudi se za sedem do osem ur spanja vsako noč, kar bo pripomoglo k pomlajevanju celic.
  4. Zmanjšaj uživanje alkohola: Naše telo ni zasnovano za vsakodnevno razgradnjo alkohola, zato se sposobnost razstrupljanja telesa zelo upočasni.
  5. Pojdi ven, uživaj v soncu in se zabavaj: Dnevni odmerek vitamina D izboljša tvoje razpoloženje, dihanje svežega zraka pa očisti pljuča.
  6. Omeji svojo izpostavljenost okoljskim toksinom tako, da preideš na naravne izdelke: Pri čiščenju gospodinjstva lahko poskusiš uporabiti sodo bikarbono, kis in limonin sok kot naravno alternativo izdelkom, kupljenim v trgovini. Enako velja za izdelke za osebno nego in kozmetiko. Preberite oznake na izdelkih in izberite tiste, ki so narejeni iz naravnih, nestrupenih sestavin.

Telo ti bo hvaležno

Ne glede na to, kakšno obliko razstrupljanja boš izbrala, ne glej na to kot na obveznost, temveč kot na ustvarjalni in zdravilni poskus. Ne pozabi, da je le vprašanje časa, kdaj boš začutila nov val energije, optimizma in zdravega telesa, ki se počuti odlično. Razstrupljanje je tvoja priložnost, da se v celoti prebudiš v pomladno sezono - da začneš delovati in spomladi popolnoma očistiš svoje telo. Če si resnično želiš ustvariti nov začetek, ni boljšega načina, da ga sprožiš že zdaj. Odloči se za izboljšanje zdravja in naj se razstrupljevanje telesa začne!

0

AddComment_Title 0

Article_ImageAlt

Magazine_Sidebar_MoreArticles_Title