tipsandtricks
DIY

Soda bikarbona-vsestransko uporabno živilo, ki ga moraš imeti vedno pri roki!

Natrijev bikarbonat ti že pomaga v vsakdanjem življenju, pa morda tega niti ne veš. Nekateri jo poznajo kot sodo bikarbono, saj je priljubljena v izdelkih za ustno higieno in peki živil. Soda bikarbona je že od nekdaj znana kot vsestransko živilo, prvič so jo namreč uporabili že v Starem Egiptu, sedaj pa je čas, da jo spoznaš in v svoje življenje vključiš tudi ti. Poglej si nekaj nasvetov, kako v vsakdanjem življenju lahko uporabiš to vsestransko sestavino.

0

Izboljša zdravje ustne votline 

Zdrave dlesni, močni zobje, nevtralen zadah in čist jezik določajo tvoje zdravje in higieno. Poleg tega je bistvenega pomena za preprečevanje bolezni in motenj, povezanih z usti. Glede na študije ima soda bikarbona naravne belilne lastnosti. Soda bikarbona je znana sestavina pri proizvodnji komercialnih zobnih past. Poleg tega zagotavlja alkalno okolje v ustih. Ta lastnost dodatno preprečuje rast bakterij, s čimer preprečuje nastanek zobne gnilobe in ohranja dlesni v dobrem stanju. Nekateri pa so celo zamenjali ustno vodico z voda, ki vsebuje sodo bikarbono za jutranje osvežitev zadaha.

Soda bikarbona izboljša učinkovitost vadbe

Izboljšanje učinkovitosti vadbe krepi srce, izboljšuje krvni obtok, tona mišice in izboljšuje prožnost telesa. Raziskava je pokazala povezavo med sodo bikarbono in športno zmogljivostjo. Z zmanjšanjem kislosti v delujočih mišicah omogoča telesu večjo vzdržljivost. Soda lahko pomaga doseči optimalno ravnovesje PH z zmanjšanjem odvečne kisline med vadbo. Zato ti priporočam zaužiti 15 -20 gramov sode bikarbone, razredčene v vodi, približno eno uro pred začetkom vadbe.

Naraven dezodorant

Presenetljivo je, da je človeški znoj brez vonja. Znoj dobi vonj šele, ko ga razgradijo bakterije v pazduhah. Te bakterije znoj pretvorijo v odpadne produkte, ki znoju dajejo vonj. Soda bikarbona se pogosto uporablja kot naravni dezodorant za odpravo vonja znoja, saj naredi njegove vonjave manj intenzivne. Poskusi nanesti sodo bikarbono na pazduhe ali jo zmešajte z malo kokosovega olja, karitejevega masla ali koruznega škroba, da ustvariš domači dezodorant.

Deluje kot čistilo za kopalnico

Ker se mnogi od nas odločajo za poceni, a učinkovita čistila za kopalnico, je soda bikarbona prava izbira. Beli in obenem razkužuje številne kopalniške površine, kot so ploščice, umivalniki, tuši in kadi. Soda bikarbona je tudi odlično čistilo, saj v vodi zlahka raztopi umazanijo in maščobo. Prav tako odstranjuje neprijetne vonjave, saj spreminja kisle in bazične molekule vonja v nevtralno stanje.

Soda bikarbona je naravno in cenovno dostopno čistilo za kopalnico

Preprečuje neprijetne vonjave

Pogosto naletimo na neprijeten vonj v bližini košev za smeti, umazanega perila, preprog ali celo v hladilniku. S pomočjo sode bikarbone lahko odpraviš neprijetne vonjave tako, da v vodo streseš nekaj žlic sode bikarbone in jo nato postaviš na mesto oziroma v bližini, iz koder izvirajo neprijetne vonjave.

Odstranjuje pesticide

Soda bikarbona dela čudeže, če jo dodaš v vodo s sadjem ali zelenjavo. Odstrani veliko količino pesticidov. Poleg tega lahko natrijev bikarbonat s kože sadja in zelenjave odstrani tudi druge kemične ostanke in pesticide. Zmešaj eno žlico sode bikarbone v posodo, napolnjeno z vodo. Rezultat bo oprano sadje in zelenjava brez škodljivih snovi.

Čistilo za kuhinjo

Zaradi svoje vsestranskosti je soda bikarbona odlično kuhinjsko čistilo. Če jo zmešaš s kislino, kot je limonin sok ali kis, lahko pomaga tudi pri nadzoru rasti škodljivih mikroorganizmov, vključno s plesnimi in bakterijami. Za uporabo sode bikarbone v kuhinji naredi pasto tako, da jo zmešaš z enako količino limoninega soka in malo vode. Pasto nanesi na želeno površino z gobico ali krpo in jo temeljito zdrgni. Tukaj je seznam nekaj kuhinjskih naprav, predmetov in površin, ki jih lahko očistiš s sodo bikarbono:

  • pečica,
  • obarvane skodelice za kavo,
  • obarvan marmor,
  • maščobni madeži,
  • kuhinjske ploščice,
  • zamašeni odtoki,
  • obarvano srebro,
  • mikrovalovne pečice,
  • kuhinjski pulti.

Odstranjevalec madežev na preprogah

Kombinacija sode bikarbone in kisa lahko odstrani najbolj trdovratne madeže na preprogi. Mešanje sode bikarbone in kisa ustvari spojino, imenovano ogljikova kislina, ki je pogosta sestavina čistil. Ta reakcija povzroči veliko šumenja, ki lahko pomaga razgraditi trdovratne madeže. Pripravila sem ti postopek, kako lahko madeže na preprogi odpraviš samo s sodo bikarbono in kisom:

  1. Prekrij madež na preprogi s tanko plastjo sode bikarbone
  2. Napolni prazno steklenico z razpršilnikom z mešanico kisa in vode v razmerju 1:1 ter jo razprši po madežu.
  3. Počakaj eno ure oziroma dokler se površina ne posuši.
  4. Dobro zdrgni s krtačo in ostanke posesaj s sesalnikom.
  5. Madež bi moral biti popolnoma odstranjen. Če je na preprogi ostalo še nekaj ostankov sode bikarbone, jih obriši z vlažno brisačko.

Lajša pike žuželk

Večina ugrizov žuželk povzroči rdeče izbokline z bolečino, srbenjem ali pekočimi občutki. Nekateri ugrizi žuželk povzročijo tudi mehurje ali ranice. Prav tako se bori proti okužbam, ki so posledica ugrizov žuželk. Večkrat na dan nanesi pasto iz sode bikarbone na ugriznjeno mesto, da si olajšaš ugrize žuželk. Pasto pripraviš tako, da zmešaš čajno žličko sode bikarbone z nekaj kapljic vode. Rezultat bo pomirjena koža in zmanjšana oteklina.

Gasilni aparat za olje in maščobe

Zanimivo je, da nekateri gasilni aparati vsebujejo sodo bikarbono. Te vrste gasilnikov, znanih kot suhi kemični gasilniki, se uporabljajo za gašenje požarov olja, maščob in električnih požarov. Soda bikarbona reagira s toploto in proizvaja ogljikov dioksid, ki zaduši požar. Tako lahko s sodo bikarbono pogasite manjše požare olja in maščobe. Vendar pozor: ne pričakuj, da bo soda bikarbona pogasila večje hišne požare, uporabijo zgolj če jo imaš ravno kot prvo stvar pri roki.

Namesto kvasa

Soda bikarbona je sredstvo za vzhajanje in se zelo pogosto uporablja pri peki. Dobro deluje s tekočimi in kislimi sestavinami ter pečenim in ocvrtim dobrotam daje gostoto. Ker reagira s kislino, proizvaja ogljikov dioksid, ki povzroči mehurčke. Ta kemični proces pomaga, da so torte, piškoti in drugo pecivo puhasti.

Soda bikarbona-čarobna sestavina

Soda bikarbona je vsestranska sestavina, ki se uporablja skorajda na vseh področjih. Ta osnovna gospodinjska sestavina je odlična pri nevtralizaciji vonjav in čiščenju, saj pomaga odstraniti težko odstranljive madeže, odpraviti neprijetne vonjave in očistiti težavna mesta, kot so pečica, mikrovalovna pečica in fuge za ploščice. Poleg tega ima soda bikarbona številne koristi za zdravje. Tako lahko na primer ublaži zgago, izboljša telesno zmogljivost in celo pobeli zobe. Poleg vsega pa je poceni in široko dostopna. Nikoli ne škodi, če jo imaš pri roki.

0

AddComment_Title 0

Article_ImageAlt

Magazine_Sidebar_MoreArticles_Title