skin
tipsandtricks
selfcare

So tvoja stopala že pripravljena na sezono sandalov?

Zatrdele pete, suha koža, neenakomerno in površno postriženi nohti … se tudi tvoja stopala najdejo v tem opisu? Potem potrebujejo razkošno nego, ki pa ni nujno, da je zapletena ali draga. Spodaj te čaka nekaj izvrstnih nasvetov, s katerimi boš z lahkotnim korakom vstopila v poletje!

0

Privošči jim toplo kopel

Za začetek si pripravi toplo kopel in namakaj stopala 20 – 30 min. Kopel bo zmehčala zatrdelo kožo stopal, topla voda pa izboljšala pretok krvi, kar pripomore k regeneraciji po dolgih urah nošenja celotne naše teže na stopalih. V vodo lahko dodaš tudi magnezijev sulfat (grenka Epsom sol), ki pripomore k boljšemu delovanju antimikotičnih krem za glivice, lažjemu odstranjevanju tujkov iz kože (npr. trske) in k eksfoliaciji

 

Dodaten nasvet: za popolno sprostitev dodaj v vodo nekaj kapljic sivkinega, metinega ali evkaliptusovega eteričnega olja!

 

Eksfoliacija je ključ do mehke kože

Čez zimo se na petah nabere plast zatrdele, odmrle kože, ki jo moramo odstraniti, če želimo, pripraviti naša stopala na poletje in jim povrniti mehkobo. Poleg tega odstranjevanje poroženele in odmrle kože okrepi sposobnost kože, da absorbira hranljive kreme, ki pridejo na vrsto že pri naslednjem koraku.

 

Za eksfoliacijo stopal so na voljo različni pripomočki in metode:

  • strgala za odstranjevanje trde kože,
  • keramične pile,
  • plovni kamni,
  • električni odstranjevalci poroženele kože,
  • doma narejen piling: zmešaj sladkor in olivno olje v razmerju 2:1 in si privošči piling z dodatnim masažnim učinkom!

Po kopeli kožo stopal nežno zdrgneš z izbranim pripomočkom, jih splakneš in osušiš.

Pozor! Bodi previdna, da drgneš le trdo, odmrlo kožo, saj lahko zdravo kožo na ta način poškoduješ!

Hranljiva krema je nujno potrebna

Po eksfoliaciji je uporaba hranljive kreme obvezna. Stopala pri negi telesa prevečkrat pozabimo, hkrati pa so izpostavljena pritiskom in trenju tesne obutve, zato je koža stopal več kot potrebna dodatne vlage. Pomembno je, da izberemo bogato in hranljivo kremo, po možnosti namenjeno le negi stopal. Ena izmed učinkovitih sestavin krem za noge je urea. Ta deluje kot blagi eksfoliant, hkrati pa ima tudi protibakterijske in protivnetne lastnosti. Učinkoviti je tudi vazelin, ki ima izjemno sposobnost zadrževanja vlage v koži.

 

Najbolje je, če kremo nanašamo redno in vsakodnevno. Ob hitrem tempu življenja je to pogosto težavno, zato lahko preizkusiš tudi alternativne rešitve:

  • Uporabi tehniko slugging: zvečer velikodušno nanesi vazelin na stopala in obuj bombažne nogavice. Tako boš zjutraj zakorakala v nov dan s svilnato mehkimi stopali. 
  • Preizkusi  maske za stopala: v drogerijah so na voljo različne maske, med drugim tudi take z učinkom pilinga, vlaženja ali celo hlajenja.

Pomembno je, da kreme ne nanašaš v medprstne prostore, saj na ta način spodbujaš razrast glivic.

Urejeni nohti za popoln videz

Predolgi, neenakomerno postriženi in zlomljeni nohti bodo pokvarili videz tudi tistih stopal, ki imajo najbolj negovano kožo. Pomembno je, da nasloviš vse nohtne težave, ki bi potrebovale pregled pri dermatologu (rumeno bela obarvanost nohta, neprestano lomljivi nohti, zadebelitev nohtne plošče …). Nohti naj bodo lično postriženi, k negovanemu videzu pa poleg skrbno urejenih nohtov pripomore tudi urejena obnohtna kožica. Za popoln izgled obisk pedikerja ni nujno potreben – lep in urejen videz dosežeš tudi z doma narejeno pedikuro!

 

Ne pozabi na zaščito!

V toplejših mesecih so stopala izpostavljena več škodljivim dejavnikom, pred katerimi jih moramo obvarovati. Pomembna je zaščita pred soncem, pa naj bo to z zaprtimi čevlji ali pa s kremo s primernim zaščitnim faktorjem. Ne pozabi tudi na obliže za žulje in obutev, primerno trenutni aktivnosti!

 

S stopali, ki bodo deležna takšne nege, boš v poletje zakorakala še bolj samozavestno!

0

AddComment_Title 0

Article_ImageAlt

Magazine_Sidebar_MoreArticles_Title