tipsandtricks
feelgood
wellness
selfcare

Slabo spiš ponoči? To so triki, da se zbudiš bolj naspano kot Trnuljčica

Vsi vemo, da je dober spanec pomemben iz veliko različnih razlogov. Da pa bo tvoj spanec še posebno blagodejno vplival na tvoje počutje in videz pa je v nadaljevanju nekaj predlogov.

1

Večerni ritual

Če se zvečer vedno obračaš v postelji in dolgo časa ne moreš zaspati, si ustvari ritual, ki te bo pred spanjem pomiril in te zazibal v svet sanj.

  1. Dobro je, da hodiš spat vsak dan ob približno enakem času.
  2. Izogibaj se elektronskim napravam vsaj eno uro pred spanjem. Modra svetloba zbega tvoje možgane v mišljenje, da je dan. Če pa je ena ura preveč, pa vsaj prižgi na napravah bolj toplo svetlobo.
  3. Da se lažje odklopiš, izprazni glavo s pisanjem dnevnika ali seznama stvari, katere moraš narediti naslednji dan.
  4. Stopi pod toplo prho ali si privošči toplo kopel. Tvoje telo se bo tako zaradi vode segrelo, takoj ko se posušiš, pa se bo ohladilo in tako ustvariš zaspan in sproščen občutek. Že svojo prho lahko narediš pomirjujočo s temi nasveti.
  5. Za sprostitev lahko poslušaš pomirjujočo glasbo ali zvoke, kot so dež, morje in podobno. Med tem lahko poskusiš tudi mirno raztezanje ali meditacijo ter branje. Pomaga lahko tudi čaj za spanje.

Priprava spalnice

Idealno bi bilo, če bi bila spalnica namenjena res samo spanju. Vendar v tej sobi pogosto delamo tudi druge stvari, imamo mizo, računalnik in podobno, zato je pomembno, da vsaj v postelji ne delamo in se ne učimo. Preden pa se odpraviš spat, lahko preizkusiš kaj od tega, da bo tvoja spalnica kar najbolj primerna za počitek:

  1. Za spanje je potrebna nižja temperatura kot sicer, zato nastavi termostat na okrog 18 stopinj Celzija.
  2. Prostor naj bo čim bolj tih in urejen. Težko je spati v razmetanem in natrpanem prostoru. Pomembno je tudi, da celotno spalnico čim bolj zatemniš. Če je to težko, lahko uporabiš svileno masko za oči in čepke za ušesa.
  3. Če se pogosto zbudiš s suho kožo ali grlom, je morda težava v suhem zraku. Lahko si priskrbiš vlažilec zraka in ga obogatiš z eteričnim oljem, kot je sivka. Tako bo tvoja koža ostala dovolj vlažna, sivka pa te bo pomirila.
  4. Pomembna je tudi vzmetnica, ki ti najbolj ustreza. Za najboljši vpliv na kožo in lase uporabi svileno ali satenasto prevleko, saj ne lomi las ali ustvarja mikro poškodb na koži.

Za lepoto

Potrebno je, da spimo minimalno 7 ur na dan. To je kar velik del našega časa. S temi triki ga lahko kar najbolje izkoristiš, da imaš res lepotni spanec.

  1. Spni lase stran od obraza, saj se v njih nabira umazanija, ki lahko škodi tvoji koži. Nežno jih spleti v kito in zaveži z elastiko iz blaga.
  2. Uporabi nočno kremo za učinkovito hidracijo kože. Obstaja tudi cela vrsta kozmetike za nočno rabo, kot so razne maske za ustnice, roke, noge, obraz, lase, obliži za mozolje in tako dalje.
  3. Da prihraniš čas zjutraj, lahko tudi preizkusiš kakšno tehniko kodranja las čez noč ali pa olja za lase.
  4. Za minimalno škodovanje koži in lasem je boljše spati na hrbtu.
  5. Dobro je menjati vsaj prevleko za blazino večkrat na teden, saj se v njej lahko nabirajo bakterije, ki povzročajo mozolje in akne.

Za še več trikov, za tiste "ta zaspane", pa si preberi članek: To je 10 dejstev o spanju, ki te bodo šokirala!

 

No, pa lahko noč. ;)

1

AddComment_Title 0

Article_ImageAlt

Magazine_Sidebar_MoreArticles_Title