skin
selfcare

Manj je več: "Skinimalizem" za svetlo, lepo prihodnost

Leta 2023 vstopamo v dobo "skinimalizma" in že po imenu lahko uganeš, da gre pri tem trendu za poenostavitev korakov nege kože oziroma ustvarjanje režima, ki ti bo pomagal doseči zdravo, sijočo kožo le z nujno potrebno količino izdelkov.

0

Poenostavi režimov v lepotni industriji niso nove. Najprej je bila zelo priljubljena poenostavitev korakov ličenja, sedaj pa je osrednja točka pozornosti usmerjena na kožo in njeno nego. Nega kože je najprej doživela razcvet z odmevno, 10-stopenjsko rutino, v letošnjem letu pa je v ospredju fokus zmanjšanja korakov rutine na toliko izdelkov, da na koncu uporabljamo res tiste najbolj nujno potrebne.

 

Od kje izvira »skinimalizem«?

Beseda »skinimalizem« ni čisto nov izum, saj je beseda prisotna že od začetka leta 2021 s pojavom na platformi TikTok. Sedaj pa so omenjeno filozofijo prevzele še znane lepotne znamke in standardi so se posledično prilagodili novemu trendu. Cilj skinimalizma je preprost: podpreti zdravo, sijočo kožo z nezapletenim, ciljno usmerjenim potekom nege kože, kjer rutina običajno sestavlja tri do pet izdelkov.

 

Skinimalizem se tako zelo prilagaja vsakodnemu življenju, ki je marsikdaj lahko hektičen, saj spodbuja uporabo zgolj nujno potrebnih izdelkov za dobro počutje tvoje kože in opustitev preostalega. V letu 2023 obstaja že veliko število izdelkov, ki so po svoji uporabnosti večnamenski in nudijo številne prednosti. Taki večnamenski izdelki so na primer vlažilne kreme, ki ne vsebujejo dišav in hibridni izdelki, ki so po svojih lastnostih ličila, vendar vsebujejo tudi določene sestavine, namenjene za nego kože.

 

 

Katerih izdelkov torej absolutno ne smeš izpustiti?

Kot osnovno vodilo je uporaba čistila oziroma sredstva za umivanje obraza, ki odstrani vsa vodoodporna ličila, uporaba antioksidantov (kot sta vitamin C in/ali vitamin A) ter uporaba vlažilne kreme in sončne kreme z visokim zaščitnim faktorjem (SPF).

 

Kljub zmanjšanju števila korakov, pa naj bi bila nočna rutina obsežnejša od dnevne. To je temu tako, ker je večer tisti čas dneva, ko telo miruje in so posledično izdelki do 60 % bolj učinkoviti. Pred spanjem lahko dodaš tonik za uravnavanje pH kože, kremo za oči ali specifične serume, ki so prav tako vredni dodatki k skinimalistični rutini in pomagajo tvoji koži, da zasije.

 

Komu je namenjena skinimalistična rutina?

Če nimaš časa, zanimanja ali sredstev za večanje svojega arzenala izdelkov za nego kože, vendar si obenem vseeno želiš dosledno in zanesljivo rutino, bo minimalistični pristop morda tvoj najboljši prijatelj. Oborožena z le nekaj bistvenimi izdelki za čiščenje, negovanje in zaščito kože, lahko ustvariš enostaven postopek v le treh korakih.

 

1. Uporabi čistilo, ki ustreza tvojemu tipu kože

Dobro čistilo bi moralo biti prva stvar, po kateri posežeš v svojem minimalističnem režimu nege kože, zlasti zvečer za odstranjevanje olj, umazanije ter bakterij, ki so se nabrale na tvoji koži čez dan. Če se odločiš, da v svoji rutini izpustiš izdelek za odstranjevanje ličil, se prepričaj, da tvoje čistilo pomaga odstraniti sledi ličil. Pri tem bodi pozorna, da izbereš tako čistilo, ki ustreza tvojemu tipu kože.

 

Če imaš kožo, ki je nagnjena k aknam, posezi po čistilu v gelu, ki se spere. Če imaš mastno kožo, lahko preizkusiš čistilo s salicilno kislino. V primeru, da je tvoja koža suha in/ali občutljiva, raje uporabi kremno čistilo ali čistilno olje, ki ne bo dražilo kože. Te formule običajno ne vsebujejo alkohola in vsebujejo več negovalnih sestavin, ki pomagajo pomiriti kožo.

 

Če opaziš, da tvoja koža potrebuje nekaj dodatne nege, lahko poiščeš čistilo, ki vsebuje glikolno kislino. Kot ena izmed bolj znanih alfa hidroski kislin (AHA), pomaga odstraniti odmrle kožne celice in pripomore, da je koža svetlejša po vsakem umivanju obraza. Če uporabljaš čistilo za obraz, ki hkrati deluje kot kemični piling, lahko preskočiš druge izdelke, kot je tonik z AHA ali BHA, in tako zmanjšaš korake v svoji minimalistični rutini nege kože.

 

 

2. Nanesi vlažilno kremo

Ko imaš čisto kožo, je čas, da jo navlažiš, saj bo tako tvoja koža prožna in nahranjena. Večina vlažilnih krem vsebuje vrsto vitaminov, antioksidantov in drugih bistvenih hranil, ki spodbujajo sijaj in zdravo kožno pregrado.

 

Če je tvoja koža nagnjena k aknam, ampak imaš obenem suhe madeže, poišči vlažilne kreme, ki vsebujejo hialuronsko kislino ali glicerin. Navlaži pa samo suhe predele, saj so te vrste vlažilnih krem odlične za dehidrirano kožo, ki ji primanjkuje vode.

 

Če je tvoja koža občutljiva, se bodo najbolje obnesle vlažilne kreme, ki so posebej primerne za občutljivo kožo. Številne formule bodo vključevale take sestavine, ki pomirijo kožo in zmanjšajo rdečico. Poleg tega je priporočljiv podrobnejši pregled seznama sestavin, pri katerem se prepričaš, da vlažilna krema ne vsebuje morebitnih dražilnih snovi, kot so razni alkoholi in sintetične dišave.

 

 

3. Ne pozabi na sončno kremo z visokim zaščitnim faktorjem (SPF)

Nenazadnje o kremah z visokim zaščitnim faktorjem se ni mogoče pogajati v rutini nege kože – minimalistični ali drugačni.

Kremo na obraz nanesi vsako jutro, tudi če zunaj ni sonca ali četudi veš, da boš cel dan preživela v zaprtih prostorih. UV žarki, ki so največji sovražnik tvoje kože, prodrejo skozi oblake in okna v vsakem primeru. Pri izbiri sončne kreme pazi, da je zaščitni faktor (SPF) vsaj 30 in jo v primeru, da dan preživljaš na prostem, znova nanesi na tri do štiri ure.

 

 

 

Dodatki?

Bolj zdravo in sijočo polt je mogoče doseči v le nekaj korakih in z uporabo izdelkov, ki so najboljši za tvoj tip kože. Če želiš izboljšati svoje rezultate ali se osredotočiti na določene težave, ki pestijo tvojo kožo, lahko dodaš korak ali dva. To lahko storiš v obliki uporabe seruma (npr. seruma z vitaminom C, ker kot antioksidant povečuje učinkovitost SPF ali serum z retinolom, ki upočasni prezgodnje staranje) in kreme za oči (občutljiv del okoli oči, kjer se znaki staranje najprej pojavijo).

 

Več koristi od manjšega števila izdelkov

Uporaba (pre)velikega števila izdelkov lahko v najboljšem primeru izniči delovanje aktivnih sestavin, v najslabšem pa škoduje koži, saj lahko uporabljeni izdelki odstranijo naravna olja in poškodujejo kožno pregrado.

Preprosta rutina z manjšim številom izdelkom pa ne pomeni, da moraš zapravljati. Izdelkov ne ocenjujemo na podlagi njihovih cen, ampak na podlagi tega, kako se odzivajo na tvoji koži in ali naslavljajo tisti problem, ki ga želiš odpraviti. Glavni namen skinimalizma kot nove rutine nege kože je najti učinkovite izdelke, ki ti pomagajo priti do sijoče, zdrave kože na čim bolj enostaven način in tako spodbuditi dobro počutje v lastni koži.

0

AddComment_Title 0

Article_ImageAlt

Magazine_Sidebar_MoreArticles_Title