hair

Kakšne so v resnici sestavine v tvojem šamponu?

Poznaš občutek, ko stopiš v trgovino, da izbereš nov šampon, pa te zbombardirajo z izbiro? Ta je brez sulfatov, drugi je brez parabenov, tretji ima lepo embalažo … Ta članek je tukaj, da ti olajša izbiro in te oboroži z osnovnim poznavanjem sestavin, ki so pogosto v šamponih.

1

Preden se lotim razlage posameznih sestavin, je pomembno, da sploh znamo brati etiketo na zadnji strani izdelka.  Tu velja pravilo, da so sestavine napisane v vrstnem redu od tsite, ki ima največji delež v izdelku, do tiste, ki ima najmanjši delež.

Topila

Največji delež v šamponu  predstavlja topilo, ki je navadno voda, včasih pa tudi alkohol. Njegova glavni namen je, kot že ime pove, da se v njem raztopijo in aktivirajo druge snovi. Voda je pogosto označena z “aqua”. Nekateri alkoholi, kot so propanol, etanol, izopropil in podobni lahko izsušijo tvoje lase. Tako imenovani maščobni alkoholi, kot so cetil, lavril glukozid, cetearil in stearil, pa zadržijo vlago v laseh in so koristni.

Površinsko aktivne snovi

Pomembne so tudi površinsko aktivne snovi, ki pravzaprav očistijo tvoje lase. To so sulfati, ki se jim pogosto želimo izogniti. Odgovorni so za ustvarjanje pene, ki jo dojemamo kot kazalnik očiščenih las, ampak je njihov namen drugačen. To je odstranjevanje olja z las, kar lahko povzroča pretirano lasno izsušenje. Kot primere poznamo natrijev lavret sulfat, amonijev lavril sulfat, amonijev lavret sulfat, natrijev trideceth sulfat…

 

Skratka...

Površinsko aktivne snovi, med njimi sulfati, skrbijo za odstranjevanje umazanije in olja z las, v prekomerni meri pa lahko lase izsušijo. Če zaradi suhih las izbereš šampon brez teh snovi, se najverjetneje ne bo intenzivno penil.

Emulgatorji in zgoščevalci

V šamponih so tudi emulgatorji in zgoščevalci, katerih namen je, da mešajo olje in vodo, ki se sicer ne mešata in tako ustvarijo kremo ali losjon. Po navadi te sestavine nimajo posebnega učinka na lase. Pogosto se uporabljajo: stearinska kislina, želatina, karnauba vosek, stearil in cetilni alkohol ter glikol distearat.

Konzervansi

V šamponih so tudi konzervansi, ki preprečujejo nastajanje plesni in drugih škodljivih mikroorganizmov v kozmetiki. Pogosto se uporabljata natrijev benzoat in kalijev sorbat, ki se uporabljata tudi v hrani. Med konzervanse pa spadajo tudi parabeni, ki so uporabni zaradi nizke cene. So brez barve, vonja in okusa. Na slab glas so prišli zaradi študije, ki jih je povezala z nastankom raka dojke. Stvar pa je taka, da so v resnici naravno prisotni v nekateri hrani in zraku, zato se sklepa, da naj za večino ljudi z zdravo in normalno kožo ne bi povzročali posebnih težav. So pa kemijska spojina, ki obstaja v različnih oblikah in vrstah in največkrat jih je v kozmetiki več vrst hkrati. Tako obstajajo nekateri, ki v večji meri prehajajo skozi kožo in nekateri, ki imajo hormonski vpliv in so zato lahko škodljivi. V splošnem so bolj nevarni, če imajo daljšo verigo akilne molekule. Od najkrajšega k najdaljšemu poznamo metilparaben → etilparaben → propilparaben → butilparaben.

Sestavine, ki lase negujejo in mehčajo

Ko izbiraš pravi šampon za svoje lase pa se verjetno najbolj osredotočiš na sestavine, ki lase negujejo in mehčajo. To so po navadi sestavine, kot so aloje vera, različna olja in silikoni.

 

Pa smo prišli do še ene sporne sestavine, silikoni. Razdelimo jih na netopne, rahlo topne in topne v vodi. Problem je, da sicer ustvarjajo sijajen videz las, vendar lahko ustvarijo plast okoli lasu, ki onemogoča dostop drugih sestavin. To pomeni, da maske, balzami in olja ne pridejo čez pregrado silikona, posledično ne pomagajo lasem. Težave lahko povzročajo tisti, ki se v vodi ne raztopijo (končnice -ksan, -kon in -konol), težav pa naj ne bi povzročali tisti, ki so v vodi topni, saj jih lahko enostavno speremo.

Silikoni torej niso vedno škodljivi, lahko pa mašijo pore, zato ni priporočljiva prekomerna uporaba.

Dišave in parfumi

Vsi imamo radi prijeten vonj sveže opranih las. Ampak ali so dišave in parfumi problematični? Če je vsebnost dišav v izdelku nad priporočeno, bo ločeno navedena v seznamu sestavin. Če nimaš posebne alergije ali preobčutljivosti, v splošnem parfumi ne bi smeli predstavljati težav.

 

Na kratko ...

  1. Topila → problematični so lahko nekateri alkoholi, ki izsušujejo lase
  2. Površinsko aktivne snovi, med njimi sulfati → v velikih količinah lahko izsušijo lase, brez njih se šampon ne bo močno penil
  3. Emulgatorji in zgoščevalci → pomagajo mešati olje in vodo in ustvarjajo kremo ali losjon
  4. Konzervansi, med njimi parabeni → škodljivi so lahko predvsem tisti parabeni, ki imajo daljšo verigo akilne molekule (na primer butilparaben)
  5. Sestavine, ki negujejo in mehčajo lase, med njimi silikoni → tisti, ki so netopni v vodi, se lahko nabirajo na laseh in preprečujejo učinkovito delovanje ostalih izdelkov in sestavin, lahko tudi mašijo pore
  6. Dišave in parfumi → lepo dišijo, razen v primeru preobčutljivosti in alergij ne povzročajo težav

 

Tako. Sedaj greš lahko kupit nov šampon in ne preplačaš oglaševanja za izdelke brez sulfatov, parabenov in silikonov. To je široka tema, ki bi jo z veseljem še raziskovala. Če te še kaj zanima, pa brez strahu komentiraj in bom namesto tebe podrobneje raziskala katero izmed sestavin ;)

1

AddComment_Title 0

Article_ImageAlt

Magazine_Sidebar_MoreArticles_Title