trendalert

Se vračamo nazaj k "heroin chic"? - Družba pravi: "Žensko telo ni modna muha!"

Kaj je "heroin chic", zakaj po vsem tem času še vedno sledimo nedosegljivim in zdravju škodljivim telesnim trendom in kdaj se jim bomo uprli?

0

Če smo še pred par leti verjeli (ali pa vsaj upali), da je modna industrija za seboj končno pustila nerealistične lepotne in telesne standarde, je preteklo leto te upe počasi začelo razblinjati. Zvezdnice, ki so v letih po 2015 slovele po svojih oblinah in promovirale njihovo sprejetje v družbi, so obrnile hrbet načelom "body positivity" gibanja in se uklonile ne zdravim lepotnim standardom modnega sveta. 

 

Žensko telo in njegovi proporci so že od nekdaj tematika razprav in krojijo način življenja ženskam po celem svetu. Opaziti je trend, da se zaželena oblika oz. velikost telesa spreminja v ciklih, nihajoče od enega ekstrema do drugega, in prav zato so ti standardi nerealistični in škodljivi. Od fantovske ploske postave rjovečih dvajsetih, bujnih bokov in prsi v zlati dobi Hollywooda do atletske a vitke postave v 80-tih. Vse to v razponu le 40 let! 

 

Vendar, lepotni ideal, ki je na družbo 21. stoletja najbolj vplival - tako zelo da je njegov vpliv občutiti še danes - je bil tako imenovanheroin chic”.

 

 

Heroin chic se je pojavil v 90-tih in svoje ime dobil po ogromni količini drog, ki so jih modeli in zvezdnice zlorabljali za doseg “popolnega” telesa - ekstremna suhost, skoraj prosojna koža in androgin videz. Ni potrebno poudariti, kako ne zdravo je bilo stremljenje k takemu cilju, a vendar se modna industrija po vseh teh letih, in zlasti v zadnjem, še vedno nagiba k temu standardu in z njim spodbuja stradanje, zlorabo drog ter invazivne lepotne posege.

 

Ko se je tako pred enim letom Kim Kardashian, ki je pred tem slovela po svoji bujni postavi, pojavila na Met Gali v ikonični obleki pokojne Marilyn Monroe je mnogim zastal dih. Ne le zaradi kontroverznosti obleke, temveč zaradi svoje drastično vitke postave. In ko se je za tem izkazalo, da se je en za drugim cel Kardashianov klan, od Khloe do Kylie, kot tudi številne druge zvezdnice najrazličnejših telesnih tipov, poslovil od svojih bokov, prsi, umetnih zadnjic in celo bukalne maščobe, je družba vedela, da je doba oblin za nami. 

 

 

Kljub na videz trdnemu delu body positivity gibanja je družba pokazala, da žensko telo še vedno dojema le kot trend, slavni pa da so pripravljeni narediti vse, da ta ideal dosežejo.

 

Edina stvar, ki današnji čas loči od 90-tih, ki jih tako radi kritiziramo, je, da se družba ironično pretvarja, da takim lepotnim standardom danes nasprotuje. Ter seveda, da namesto heroina, zvezdniki 21. stoletja zlorabljajo Ozempic. Vplivneži, ki so se še pred letom dni borili za sprejemanje teles v vseh oblikah in velikostih, danes objavljajo vsebine, ki spodbujajo že tako prepogoste prehrambne motnje le, da so te zamaskirane v dobronamerne nasvete za “zdrav življenjski slog”. Še več, modne brvi so ponovno pretežno polne podhranjenih modelov z občasnimi plus size modeli, ki so v resnici le dekleta normalne zdrave teže.

 

Naša telesa niso trendi

In res niso, zato ne dovoli, da z njimi razpolagajo, kot da so.

 

Doba oblin poznih 2010-tih se, zaenkrat le v svetu slavnih, počasi poslavlja. Obline na videz niso več zaželene in mnogi trdijo, da se točno kot ura ponovno vračamo nazaj k “heroin chic”, prekomerni suhosti in motnjam hranjenja. Vendar mnogi še vedno vztrajajo, s ciljem, da se enkrat za vselej konča narekovanje ekstremnih nerealističnih in škodljivih lepotnih standardov in končno doseže telesna nevtralnost ter sprejemanje človeškega telesa vseh svojih oblikah in velikostih - tudi v svetu mode, lepote in zvezd.

0

AddComment_Title 0

Article_ImageAlt

Magazine_Sidebar_MoreArticles_Title