feelgood
mindfulness
selfcare

Se dovolj pogosto pohvališ?

Ali veš, da imamo ljudje povprečno kar 50.000 misli na dan in le 10 % jih je pozitivnih? In od 50.000 misli jih je 95 %, enakih kot dan prej? To pomeni, da je zelo enostavno, da naši možgani padejo v cikel negativnih misli. Če želiš temu ciklu ubežati, si lahko pomagaš s pozitivnimi afirmacijami.

1

Kaj sploh so pozitivne afirmacije in kako delujejo?

To so pozitivne povedi oziroma fraze, ki si jih ponavljaš vsak dan z namenom, da izzoveš negativne misli in pozitivno vplivaš na svojo samozavest in motivacijo.

Delujejo na podlagi nevroplastičnosti, kar je sposobnost, da preoblikuješ svoje možgane. Človeški um lahko včasih zameša resničnost in domišljijo, kar omogoča delovanje afirmacij. Vzemimo za primer: “Na izpitih dosegam najboljše rezultate.” Če si to vsak dan ponavljaš, bodo možgani to sprejeli za dejstvo. Tako se ustvari v mislih podoba doseženega cilja, kar aktivira isti del možganov, kot če ta cilj dejansko dosežeš.

Seveda samo ponavljanje teh besed ti ne bo prineslo samih desetk, ampak bo še vseeno potrebno učenje. Kljub temu pa je to orodje, ki ti lahko pomaga pri motivaciji in samozavesti, da te cilje zares dosežeš.

Kakšne koristi prinašajo?

  • Večina naših misli prihaja iz podzavesti. S pomočjo pozitivnih afirmacij pridobiš več nadzora nad svojimi mislimi in občutki, kar pomaga zavirati kronično negativno razmišljanje.
  • Pomagajo zmanjševati stres.
  • Bolj se zavedaš vseh dobrih in slabih stvari, ki se dogajajo okoli tebe, zato pripomorejo k večji sreči in zadovoljstvu.
  • Pomagajo, da se osredotočiš na manjše lepe dogodke vsakdanjega življenja in tako vzbujajo občutek hvaležnosti.
  • Vplivajo in te motivirajo k pravim korakom v smeri tvojih ciljev.
  • Pozitivno vplivajo na vsakodnevno mišljenje in te postopoma spremenijo v bolj pozitivno naravnano osebo.
  • Omogočajo oblikovanje drugačnega odnosa do negativnih informacij ali sporočil. Namesto odpora in slabe volje, se lahko odzoveš z namenom, da stvari spremeniš na bolje.

Ali lahko spremenijo tvoj videz?

Če jih pravilno uporabljaš, je to mogoče. K temu ne smeš pristopiti z negativno energijo in sovražnimi mislimi, ampak s hvaležnostjo. Nič se ne bo spremenilo, če se gledaš v ogledalo in govoriš, da imaš popolno gladko kožo, če v resnici obsojaš vsak mozoljček na svojem obrazu. Pomembno je, da verjameš v svoj cilj ali verzijo sebe, ki jo želiš ustvariti in si to tudi vizualiziraš. Ali s tem dosežeš popolno preobrazbo čez noč? Seveda ne. Pomaga pa, da se počutiš bolje v svoji koži in te motivira h korakom v pravo smer, kot so uporaba olja na laseh, uporaba pravih kozmetičnih izdelkov, skrb za kožo na obrazu in telesu in tako naprej. 

Kako jih uporabljati?

Lahko si jih nekaj ponavljaš čez dan, kadarkoli se spomniš. Lahko si jih nekaj napišeš na list in jih ponavljaš vsako jutro ali vsak večer pred ogledalom. Lahko si narediš tudi kakšen Widget ali Pinterest Board na telefonu. Vsakič, ko se zalotiš, da razmišljaš negativno, poskusi te misli zamenjati s pozitivnimi.

Nekaj primerov

  • Počutim se dobro v svoji koži.
  • Vsak dan se počutim bolje kot dan prej.
  • Z veseljem skrbim za svoje zdravje.
  • Imam sijoč nasmeh.
  • Moji lasje so prečudoviti.
  • Samozavestno vstopam v vsak prostor.

Več primerov lahko najdeš tudi tukaj:

 

Zdaj pa kar pridno preoblikovati te možgančke ;)

1

AddComment_Title 0

Article_ImageAlt

Magazine_Sidebar_MoreArticles_Title