skin
tipsandtricks

S šamponom proti prhljaju v boj z aknami (ja, res!)

Akne so ena najpogostejših kožnih težav, s katerimi se srečuje ogromno ljudi. Poleg tega, da lahko povzročajo fizično nelagodje, lahko akne tudi močno vplivajo na samopodobo. Če ti štrene mešajo glivične akne, obstaja preprosta in poceni rešitev - šampon proti prhljaju!

0

Šampon proti prhljaju je običajno namenjen zdravljenju prhljaja in draženju lasišča. Vendar pa se lahko uporabi tudi za zdravljenje glivičnih aken, ki se lahko pojavijo na obrazu, prsih, hrbtu in ostalih predelih telesa.

Kaj so gljivične akne? 

Glivične akne so običajno posledica rasti glivic na koži, imenovanih Malassezia. Te glivice so naravno prisotne na koži, vendar lahko pri nekaterih ljudeh povzročijo prekomerno rast, kar lahko povzroči vnetje in nastanek aken.

Zakaj šampon proti prhljaju? 

Šamponi proti prhljaju, ki vsebujejo cinkov pirition, ketokonazol ali selenov sulfid, lahko pomagajo pri zdravljenju glivičnih aken. To so aktivne sestavine, ki delujejo tako, da zavirajo rast glivic in lajšajo vnetje kože. Za uporabo na koži je popolnoma varen in tudi izredno učinkovit, saj ga priporočajo tudi dermatologi

Kako ga uporabljamo?

Za zdravljenje glivičnih aken je treba šampon proti prhljaju uporabljati na predelih, kjer se pojavljajo; na obrazu, prsih, hrbtu itd. Najprej je treba kožo temeljito očistiti s toplo vodo in nežnim čistilom. Nato nanesi šampon neposredno na prizadeto območje in ga nežno vmasiraj v kožo. Pusti šampon na koži približno pet minut, nato pa ga speri s toplo vodo.

 

Postopek je treba ponoviti dvakrat na dan, dokler se akne ne zmanjšajo ali izginejo. Vendar pa je treba upoštevati, da lahko šampon proti prhljaju povzroči suhost in luščenje kože, zato je pomembno uporabljanje nežnih vlažilnih krem in losjonov ter izogibanje agresivnim izdelkom, ki bi lahko poslabšali stanje kože.

Dobro je vedeti

Poleg uporabe šampona proti prhljaju je priporočljivo uporabljati tudi druge izdelke, ki lahko pomagajo pri zdravljenju glivičnih aken. Izdelki z aktivnimi sestavinami, kot so salicilna kislina, benzoil peroksid ali retinoidi, lahko pomagajo pri zmanjševanju vnetja in preprečevanju nastanka novih aken.

Pomembno je tudi, da se izogibaš dejavnikom, ki lahko akne poslabšajo. To vključuje nošenje tesnih oblačil, ki lahko dražijo kožo, uporabo agresivnih kozmetičnih izdelkov in prekomerno izpostavljenost soncu, saj lahko sončna svetloba povzroči draženje in poslabša stanje kože. Prav tako aken ne iztiskaj, saj lahko to povzroči širjenje okužbe in nastanek novih aken.

 

Vsekakor pa se je seveda vedno dobro držati osnov - ohranjaj zdrav način življenja, kar vključuje pravilno prehrano, dovolj spanja in redno telesno aktivnost. Izogibaj se stresu, saj lahko stres vpliva na ravnovesje hormonov v telesu, kar se potem pozna na koži.

Če se stanje kože ne izboljša ali se še poslabša, kljub uporabi šampona proti prhljaju in drugih izdelkov za zdravljenje gljivičnih aken, bo najbolje, da se posvetuješ z dermatologom. V primeru, da imaš resnejšo težavo, ki zahteva strokovno zdravljenje, ti dermatolog lahko predpiše močnejše zdravilo, kot so protiglivična zdravila ali antibiotiki.

0

AddComment_Title 0

Article_ImageAlt

Magazine_Sidebar_MoreArticles_Title