hair
DIY

Riževa voda - tvoja skrivnost do sijočih in bujnih las!

Iščeš preprosto in naravno rešitev za izboljšanje zdravja in videza svojih las? Riževa voda se že stoletja uporablja kot lepotni tretma, ki pomaga nahraniti in okrepiti lase, spodbuja rast in preprečuje poškodbe. Njena priprava je tako enostavna, da nimaš razloga, da je ne preizkusiš tudi ti.

0

Riževa voda je bila že pred stoletji priljubljena lepotna skrivnost japonskih dvornih žensk, a je šele v zadnjem času obnorela svet lepote in postala eden najbolj vročih trendov nege las. Poleg tega, da ima številne pozitivne učinke na lase, je tudi neverjetno enostavna za uporabo in cenovno dostopna.

 

Kaj je torej riževa voda in kako lahko koristi tvojim lasem? Riževa voda je škrobnata tekočina, ki ostane po namakanju ali kuhanju riža. Polna je vitaminov, mineralov, aminokislin in antioksidantov, ki negujejo in krepijo lase od korenin do konic. Uporablja se za izpiranje las in postaja vse bolj priljubljena kot naravna alternativa komercialnim izdelkom za lase.

Kakšni so njeni učinki?

  • Spodbuja rast las: Riževa voda vsebuje polno antioksidantov, ki negujejo lasne mešičke in obnavljajo poškodovane celice. S tem se ohranja optimalno delovanje lasnih mešičkov in poveča rast zdravih las.
  • Izboljša zdravje lasišča: Zdravi lasje rastejo iz zdravega lasišča. Z riževo vodo koži na lasišču dodamo pomembne vitamine (vitamin C, B in E), minerale in aminokisline.
  • Dodaja sijaj: Pomaga navlažiti lase in zgladiti njihovo povrhnjico, zaradi česar so ti videti bolj sijoči. Poleg tega s tem tvoji lasje postanejo mehkejši, bolj gladki in svilnatega videza ter tako tudi lažje obvladljivi.
  • Krepi lase: Riževa voda je bogata z aminokislinami in škrobom, ki prevlečejo lasni pramen in okrepijo lasno steblo in zgostijo lase. S tem se tudi zmanjša lomljenje in prepreči razcepljene konice, zaradi česar so lasje močnejši in bolj zdravi. Antioksidanti pa jih zaščitijo pred poškodbami prostih radikalov in dejavnikov okolja.

Kako jo pripraviš doma?

  1. Eno skodelico riža splakni pod tekočo vodo, da odstraniš umazanijo ali nečistoče.
  2. Oplaknjen riž daj v posodo in ga prelij z dvema skodelicama vode.
  3. Pusti, da se riž namaka pri sobni temperaturi približno eno uro, občasno premešaj.
  4. Precedi riž in vodo shrani v ločeno posodo.

Riževo vodo lahko uporabiš takoj ali pa jo pustiš stati na sobni temperaturi od 24 do 48 ur, da fermentira. Fermentacija omogoči, da se vsa pomembna hranila ekstrahirajo v vodo. Hrani jo v hladilniku do enega tedna in pred naslednjo uporabo pretresi.

Kdaj in kako jo lahko uporabljaš?

Riževo vodo lahko uporabljaš na dva načina. Lahko jo do dvakrat tedensko naneseš na lase po umivanju s šamponom in pustiš delovati do 30 minut ter potem nadaljuješ s svojim običajnim balzamom. Druga možnost pa je, da jo uporabiš kot nego, ki jo razpršiš na lase po umivanju in je ne izpereš.

 

Če želiš masko še nadgraditi, lahko riževo vodo zmešaš še z žlico medu in žlico olivnega olja. Mešanico nanesi na lase in pusti delovati 30 minut, preden jo izpereš. Vsekakor pa riževa voda ni čudežni tretma, ki bo dal rezultate že čez noč. Izboljšanje stanja las bo opazno le z dosledno uporabo.

 

Skratka, riževa voda se za nego las uporablja že stoletja. Polna je vitaminov, mineralov, aminokislin in antioksidantov, ki lahko nahranijo in okrepijo lase, spodbujajo rast, izboljšajo teksturo las in jim dodajo lesk. Poleg tega je neverjetno enostavna za izdelavo in uporabo ter cenovno dostopna. Ne glede na to, ali se soočaš z lomljenjem las ali pa želiš le izboljšati njihovo zdravje in videz, je riževo vodo vsekakor vredno preizkusiti.

 

OPOZORILO: Možno je, da tvoji lasje ne potrebuje toliko proteinov, kot jih dobijo iz riževe vode, zato ti priporočam, da jo na začetku uporabljaš le enkrat tedensko za od 5 do 10 minut. Ob prekomerni uporabi lahko pride do proteinskega »overload-a« in lasje takrat lahko postanejo krepasti.

0

AddComment_Title 0

Article_ImageAlt

Magazine_Sidebar_MoreArticles_Title