skin
trendalert
selfcare

Izdelka, ki vam bosta pomagala dlje časa skrivati leta

Predstavitev bakuchiola kot naravne alternative retinolu, kakšna je razlika in kako ju uporabljati

0

Zagotovo med nami ni ženske – in morda tudi kakšnega moškega – ki se ni vsaj enkrat v življenju zazrla v ogledalo in si mislila: »Upam, da moja mladost ne bo nikdar zbledela.« Kaj pa, če to ni več tako nemogoče?

 

Estetika in mladost sta z nami že tako dolgo, da sta to že v nas zakoreninjeni vrednoti. Ne gre nam zameriti – nenazadnje imamo dva para oči, ki zaznavajo zelo različno. Po dolgoletnih prizadevanjih za odkritje sestavin, ki bodo ljudi pomladile in jim ne bodo ob tem še škodile, so znanstveniki zaključili, da obstajata dve tovrstni spojini, ena od njiju pa je dovolj blaga, da jo lahko uporabljamo vsi; to sta retinol in bakuchiol.

Za trenutek naj odloži fotošop

Mladost je družbena težnja, ki je z nami že lep čas. Prišli smo celo tako daleč, da se brez fotošopiranja s težkim srcem fotografiramo in pojavljamo v živo. Čeprav je trenutno »in« naraven videz, smo na fotografijah še vedno radi videti popolno in v skladu z lepotnimi ideali.

Ravno zaradi spodbujanja naravnega videza, ki bi posledično potreboval veliko manj fotošopiranja in nerealističnih predstav, so dermatologi in znanstveniki pričeli iskati sestavine, ki bi nas pomladile brez pomoči računalnika in profesionalnih fotografov. Kaj so odkrili? 

Retinol, hialuronska kislina in bakuchiol – kakšna pa je sploh razlika?

Obstajajo tri pomlajevalne sestavine. Prva, hialuronska kislina, vam morda ni tako neznana; obstaja nešteto serumov, ki jo vsebujejo. Predvsem je dobra za zadrževanje vlage v koži, zato se jo pogosto priporoča osebam s suho do zelo suho kožo, a velja izpostaviti, da vlaženje ni pomembno zgolj za ta dva tipa kože, pač pa ga potrebuje tudi masten tip kože. Pomembno je tudi, da z nanosom hialuronskih krem in serumov ne pretiravaš, saj bo s tem koža razumela, naj se ne oskrbuje s tekočino iz telesa, kar pa jo bo še bolj izsušilo.

Zadnje čase pa med napotki za nego kože prevladujeta retinol in bakuchiol.

Retinol, ki vsebuje retinoide, derivate vitamina A, je izredno priljubljen med ljubitelji nege kože, vendar pa ni tako univerzalen in vsekakor ni za vse ljudi. Čeprav zmanjšuje znake staranja in pomaga v boju proti aknam, pa ga nekateri posamezniki ne prenašajo dobro; spopadajo se z rdečico, oslabelo zaščitno kožno pregrado in razdraženostjo.

Bakuchiol je naravna alternativa retinolu, ki bistveno manj draži kožo. Je tudi naravnega izvora, pridobivajo pa ga iz rastline babchi. Po raziskavah iz leta 2018 je bilo očitno, da so uporabniki izdelkov iz bakuchiola opažali manj nevšečnosti, a rezultat je bil enak kot pri uporabnikih retinola.

Obe sestavini spodbujata tudi proizvodnjo kolagena, kar je bolj učinkovito kot kreme, ki se zanašajo zgolj na kolagen, pravi znanost.

Retinol in bakuchiol uvajaj postopoma

 

 

 

 

Čeravno je bakuchiol bolj prizanesljiv do naše kože, se moraš zavedati nekaterih reči. Oboje, ne glede na to, kateri izdelek izbereš, sta močni sestavini, ki ju je potrebno uvajati počasi – retinol še toliko bolj kot bakuchiol (začneš s koncentracijo 0,1%). Posebno pozornost nameni območju okoli oči, kjer se nanos odsvetuje, pa tudi na predelih, na katerih veš, da imaš tanjšo kožo. Naj še opomnimo, da boš za mladosten videz najbolje

poskrbel/-a odznotraj, z dobro prehrano, redno telesno aktivnostjo in predvsem z uživanjem zadostne količine tekočine. Če boš poleg tega spil/-a kakšen koktejl manj in se

odrekel/-la odmorom za cigaret, pa ti bo tvoja koža hvaležna še toliko bolj.

 

 

 

0

AddComment_Title 0

Article_ImageAlt

Magazine_Sidebar_MoreArticles_Title