skin
tipsandtricks

Rešitev za preprečevanje alergij in draženja kože

Nov izdelek, po katerem že nekaj časa hrepeniš preizkusiti, končno pristane na policah trgovin – ali na tvojih vratih po spletnem naročilu – in komaj čakaš, da odpreš embalažo in se namažeš z novo kremo. Ko se pogledaš v ogledalo, pa je tvoj obraz svetlo rdeč in pekoč. Se prepoznaš v tem opisu? Beri naprej, da izveš, kaj je test obliža in zakaj je testiranje novih izdelkov za nego kože pomembno!

0

Testiranje novih izdelkov za nego kože je pogost nasvet, ki ga priporočajo tako dermatologi kot strokovnjaki za lepoto. Toda, ali sploh veš, kaj testiranje točno vključuje in ali je to nekaj, kar bi resnično moral početi vsak?

 

Testiranje novih izdelkov za nego kože s pomočjo testa obliža

Testiranje izdelkov opisuje postopek, ki pomaga ugotoviti, katere sestavine bi lahko dražile tvojo kožo. Številni izdelki za nego kože namreč vsebujejo sestavine, ki lahko povzročijo alergijsko reakcijo. Nekatera tipična dražila med dišavami, ki jih običajno najdeš v izdelkih za nego kože, so linalol, limonen, citronelol, med konzervansi pa je zelo pogost formaldehid.

 

Test obliža (t. i. patch test) pa je test, ki ga lahko opraviš doma – enostavno vključuje nanos novega izdelka na majhen predel kože, uporabo obliža in spremljanje odzivov kože. Z izvedbo testa lahko ugotoviš, ali izdelek vsebuje sestavine, ki povzročijo kožno reakcijo oziroma ali tvoja koža nov izdelek dobro prenaša.

 

Bi moral res vsak opraviti test obliža?

Seveda, v idealnem primeru bi moral vsak opraviti test obliža za izdelke, ki so v daljšem stiku s kožo, od vlažilnih krem do ličil. Testiranje izdelkov pa se posebej priporoča za tiste, ki:

  • imajo občutljivo kožo;
  • so že imeli slabo izkušnjo z negativno kožno reakcijo po uporabi novega izdelka;
  • imajo kronične kožne bolezni ali kožne alergije.

 

Za uporabo izdelkov, ki imajo blage formule, test ni tako pomemben kot v primeru vnašanja izdelka, ki vključuje aktivne snovi, kot so vitamin C, retinoidi in retinol, kisline AHA in BHA. Tu namreč obstaja večja verjetnost, da bodo izdelki izzvali reakcijo.

 

Kako opraviti test obliža?

Testiranje izdelkov s pomočjo testa obliža je zelo preprosto in ga lahko izvedeš v treh korakih:

1. Nanesi majhno količino novega izdelka na vrat, bodisi za ušesom ali pod čeljustjo.

Izdelek ni priporočljivo nanesti takoj na obraz, ampak na nekoliko bolj skritem predelu, saj je možen nastanek reakcije. Koža na vratu je prav tako občutljiva kot koža na obrazu in v primeru reakcije na vratu bi prišlo do reakcije tudi na obrazu. Če je tvoja koža še posebej občutljiva ali si želiš izdelek preizkusiti na nekoliko bolj skritem kotičku, lahko izdelek naneseš na notranjo stran podlakti.

 

2. Na predel izdelka zalepi obliž in počakaj najmanj 24 ur.

To je izjemno pomembno, saj se negativne reakcije ne pojavijo vedno takoj. V nekaterih primerih lahko traja nekaj dni, zato je priporočljivo počakati od 48 do 72 ur.

 

3. Snemi obliž in predel kože preglej za morebitnimi negativnimi reakcijami.

Pozorna bodi predvsem na razbarvanje kože, rdečico, srbečico, otekline, rane in luščenje kože, saj ti bodo kakršne koli spremembe teksture kože dale vedeti, da je tvoja koža nezadovoljna z izdelkom. Če so reakcije hujše, predel očisti z nežnim tonikom in na prizadeto območje nanesi pomirjujočo kremo ali gel, kot je aloe vera. Če se simptomi po treh do štirih dneh ne izboljšajo, pokliči svojega zdravnika ali dermatologa.

 

Kaj sledi?

Če tvoja koža »pade« na testu obliža, bi uporabljeni izdelek zate moral biti prepovedan. V primeru, da ne opaziš nobenih sprememb – čestitke! Želeni izdelek lahko sedaj brezskrbno uporabljaš. Vseeno pa je vedno priporočljivo nove, predvsem aktivne formule, testirati pred uporabo.

V primeru, da se redno srečuješ z reakcijami na nove izdelke, je priporočljiv obisk  dermatologa, ki bo izvedel strokovno testiranje izdelkov s testom obliža. Pri testiranju na domu namreč ne moreš ugotoviti, katera sestavina ti povzroča reakcijo in za katero vrsto alergije gre. V primeru obiska dermatologa bo tvoja koža izpostavljena številnim sestavinam, za katere je sum, da povročajo alergijski kontaktni dermatitis.

 

0

AddComment_Title 0

Article_ImageAlt

Magazine_Sidebar_MoreArticles_Title