skin

Prednosti in slabosti različnih metod odstranjevanja dlak

Ne glede na to, ali gre za dlake na obrazu, pod pazduho, na nogah ali na predelu bikinija, se jih večina žensk želi znebiti. Želja po odstranitvi dlačic se začne že v adolescenci in se nikoli ne preneha. Obstaja veliko načinov za odstranjevanje nezaželenih dlačic, s katerimi se jih boš znebila za vsaj nekaj časa.

0

Obstajajo metode za odstranjevanje, ki so zelo preproste in cenovne dostopne vsem ženskam, kot je na primer britje. Na trgu so na voljo tudi nekatere metode, ki so visokotehnološke, in posledično tudi veliko dražje. Za takšen postopek se odločijo samo določene punce.

 

Preden začneš razmišljati o odstranjevanju dlak, je pomembno, da razumeš, kako dlake rastejo, saj jih boš tako lažje odstranila in preprečila njihovo hitro rast. Rast las oziroma dlak je neprekinjen postopek, ki ima tri faze. Lasje v fazah preživijo različno količino časa, ta čas pa določajo genetika, hormoni in del telesa, kjer rastejo. Vse te dejavnike moramo upoštevati pri odstranjevanju dlak.

BRITJE

Britje je najbolj začasen način odstranjevanja dlak. Britje odreže dlako na površini kože in tako povzroči, da dlake rastejo s topo konico in ne z mehko, zaradi česar so dlake opazne. Mnogi verjamejo, da naj bi pogostejše britje dlako potemnilo in zgostilo, vendar to ni res. Če si želiš zagotoviti učinkovitejše in bolj prijazno britje, potem pred britjem kožo navlaži. Lahko uporabljaš kremo za britje, balzam za lase ali pa čistilo za telo, ki pomaga britvici drseti po koži in preprečuje vreznine ali odrgnine.

BELJENJE

Beljenje ni metoda odstranjevanja dlak, vendar je metoda, s katero dlake naredimo manj opazne. To je še posebej uporabna metoda za roke, obraz ali vrat. Uporaba belila je zelo preprosta, saj belilo samo naneseš na želeno področje in nato ta odstrani pigment.

PULJENJE

Fizično puljenje dlak iz mešička je poceni in običajna metoda odstranjevanja dlak. Pri fizičnem odstranjevanju dlak moraš biti pozorna, da je dlaka za puljenje dovolj vidna na površini kože. Poleg tega lahko večkratno puljenje las iz mešička povzroči toliko škode na njem, da bo mešiček nehal proizvajati dlako. Puljenje dlak s pinceto je lahko učinkovit način za odstranjevanje dlak, še posebej na primer v nosu in na obrazu, vendar je lahko precej zamuden postopek. 

VOSKANJE

Voskanje je učinkovit način odstranjevanja večje količine odvečnih dlakic. Najprej vosek segrejemo in razmažemo po celotni koži v smeri dlačic. Ko se vosek ohlaja, se dlake vgradijo v vosek in nato na vosek nanesemo trak blaga, ki ga na hitro potegnemo v nasprotni smeri dlačic in jih tako odstranimo. Pri uporabi vročega voska moramo biti previdne, saj lahko pride do opeklin. Po uporabi običajno na koži ostanejo ostanki, ki jih zlahka obrišemo ali olupimo.

DEPILACIJA S SLADKORJEM

Sladkorna depilacija, znana tudi kot »sugaring« je priljubljena oblika odstranjevanja dlak, ki deluje na enak način kot tradicionalna depilacija, vendar pri sugaringu uporabljamo vosek, ki je narejen iz »pravega sladkorja«. Glavna prednost te metode odstranjevanja dlačic je njena vodoodpornost, kar pomeni, da se lahko ob koncu uporabe koža preprosto očisti z vodo.

LASERSKO ODSTRANJEVANJE DLAK

Lasersko odstranjevanje dlačic ima dolgotrajnejši učinek, saj si lahko brez dlak kar celo poletje. Večina laserjev cilja na pigment, zato so zasnovani, da sežigajo strukture, ki vsebujejo pigment.  Zato lasersko odstranjevanje dlačic najbolje deluje pri svetlopoltih osebah s temnejšimi dlačicami. Vendar je tretma laserskega odstranjevanja dlačic potrebno ponoviti večkrat na leto, kar je lahko kar precejšen strošek za nekatere ženske. 

DEPILATORJI

Depilatorji vsebujejo snov imenovano tioglikolat, ki dobesedno stopi dlake. Depilator nanesemo na kožo, počakajmo do 15 minut in nato po ustreznem času obrišemo ali speremo ustvarjen »žele«. Ker so depilatorji zelo agresivni, ti svetujemo, da jih naprej poizkusiš na majhnem delu kože vsaj 48 ur pred večjim nanosom, da boš vedela, ali ti snov, ki je v depilatorjih, ustreza in nisi alergična. Če pogosto uporabljaš depilatorje, je po odstranjevanju dlačic zelo priporočljiva uporaba vlažilne kreme, ki kožo navlaži in ohrani sijočo, pred britjem pa strokovnjaki priporočajo uporabo pilinga, ki dlačice omehča  in jih lahko tako lažje odstranimo. 

0

AddComment_Title 0

Article_ImageAlt

Magazine_Sidebar_MoreArticles_Title