skin
hair
tipsandtricks
sport

Preden naslednjič skočiš v bazen, ne pozabi na te nasvete!

Nisem najbolj športen človek ampak zadnje čase hodim v prostem času plavat, da se malo razgibam. To pomeni, da vsak teden preživim vsaj kakšni dve uri in pol obkrožena s klorirano vodo, ki ni najbolj prijazna do moje kože in las. Tukaj je nekaj izdelkov in nasvetov, ki jih vedno nesem s seboj na plavanje.

0

Kako lahko poskrbiš za kožo in lase pri plavanju?

Skrb za lase in kožo po plavanju v bazenu je zelo pomembna, saj kemikalije v vodi, sonce in veter lahko povzročijo škodo na koži in laseh. Ne glede na to, ali plavaš profesionalno ali le za zabavo, je ključno, da se po plavanju v bazenu dobro umiješ in neguješ kožo ter lase.

 

  1. Uporabi olja in plavalno kapo: Če plavaš pogosto, je dobro, da lase zaščitiš z oljem in plavalno kapo. Osebno, če spletem lase v kitke in jih skrijem pod kapo, so po plavanju komaj kaj mokri.
  2. Izpiraj lasišče in lase s čisto vodo: Najprej izperi svoje lase in lasišče s čisto vodo, da odstraniš klor in druge kemikalije iz bazena. S tem preprečiš, da bi se kemikalije absorbirale v lase in lasišče. Prav tako s tem ohraniš naravno ravnovesje svojih las. Dobro je, da se oprhaš takoj po plavanju.
  3. Uporabljaj vlažilne izdelke: Po plavanju si umij lase z nežnim šamponom in uporabljaj vlažilni balzam, ki bo lasem povrnil vlago in mehkobo. Prav tako lahko uporabiš masko za lase, da globinsko nahraniš svoje lase. Poskrbi tudi, da so lasje dobro razčesani, da preprečiš vozlanje in lomljenje. Uporabiš lahko tudi olja za lase in zaščito pred toploto.
  4. Vlažilna in zaščitna krema: Klor lahko razdraži tvojo kožo, temu pa se lahko izogneš z uporabo izdelkov s sestavinami, kot so glicerin, olja ali petrolatum, preden skočiš v vodo. Po prhanju uporabi vlažilno kremo za telo, ki bo pomagala ohraniti naravno vlažnost kože.
  5. Zaščita pred soncem: Vreme se ogreva in kmalu bo možno plavati tudi zunaj. Sonce lahko povzroči škodo na koži, zato je pomembno, da uporabiš zaščitno kremo pred izpostavljanjem soncu.
  6. Uporabi brisačo: Če pustiš, da se koža naravno suši na soncu, jo lahko to še bolj izsuši.
  7. Pij dovolj vode: Tako kot pri vsaki športni dejavnosti je po plavanju v bazenu je pomembno, da piješ dovolj vode, da nadomestiš izgubljeno tekočino. To bo pomagalo ohraniti naravno vlažnost kože in las ter preprečilo izsušitev.
  8. Prehrana: Za zdrave lase in kožo je pomembno tudi, da uživaš zdravo in uravnoteženo prehrano, ki vsebuje vitamine in minerale. Vključi živila, bogata z vitamini, A, C in E ter minerali, kot so železo, cink in selen.

Seznam izdelkov, ki ti lahko pridejo prav

Tukaj je seznam stvari, ki jih je dobro spakirati za naslednje plavanje:

  • Olje za lase
  • Plavalna kapa
  • Elastike za lase
  • Vlažilna in zaščitna krema za telo in obraz
  • Zaščita pred soncem
  • Zaščita pred vročino (zaradi sušilnika za lase)
  • Seveda kopalke in brisača (uporabi brisačo iz mikrovlaken ali nežnega bombaža predvsem za lase in obraz)
  • Vlažilen gel za tuširanje, šampon in milo za obraz
  • Steklenica z vodo
  • Prigrizek (mandlji, banana, ploščice …)
  • Balzam za ustnice

Dnevi so daljši, vreme se ogreva, poletje se približuje in kmalu bo čas za skok v bazen. To pa še ne pomeni, da morajo lasje in koža trpeti. ;)

0

AddComment_Title 0

Article_ImageAlt

Magazine_Sidebar_MoreArticles_Title