skin

Pozabi na retinol: Bakuchiol je nova zvezda mladostne kože!

Iščeš alternativo retinolu, ki ne bo dražila tvoje kože? Bakuchiol je trenutno ena najbolj priljubljenih sestavin v svetu naravne kozmetike. V članku izveš vse, kar moraš vedeti o tej naravni sestavini – od koristi bakuchiola za kožo, do tega, kako ga vključiti v svojo rutino.

0

V zadnjih letih se povečuje trend uporabe naravnih izdelkov za nego kože. Ena takšnih sestavin, ki je pritegnila veliko pozornosti, je bakuchiol. Pogosto je predstavljen kot naravna alternativa retinolu, ki velja za zlati standard ohranjanja mladostne kože. Vendar pa lahko pri nekaterih ljudeh, zlasti tistih z občutljivo kožo, povzroči draženje in preobčutljivost kože na sončno svetlobo. Tukaj nastopi bakuchiol.

Kaj sploh je bakuchiol?

Bakuchiol je ena od mnogih sestavin v olju, ki ga pridobivajo iz semen in listov indijske rastline babchi. V tradicionalni ajurvedski in kitajski medicini se že stoletja uporablja za zdravljenje različnih bolezni in kožnih obolenj, kot sta luskavica in ekcem. V zadnjih letih pa so ugotovili, da ima bakuchiol tudi številne druge koristne učinke za kožo, vključno z anti-age delovanjem in protivnetnimi lastnostmi.

 

Zakaj ga moraš vključiti v svojo nego kože?

Pri odpravljanju gub in hiperpigmentacij je bakuchiol enako učinkovit kot retinol, a brez neprijetnih stranskih učinkov sušenja in draženja kože. Medtem ko retinol povzroča preobčutljivost kože na sonce (čez dan obvezno uporabljaj izdelke z zaščitnim faktorjem), lahko bakuchiol dejansko pomaga zmanjšati občutljivost kože na sončne žarke.

  • Zmanjša videz drobnih gubic: Glavna prednost bakuchiola je njegova sposobnost spodbujanja celic, da proizvedejo več kolagena. S staranjem se proizvodnja kolagena zmanjša, kar privede do nastanka gub in povešene kože. Povečano nastajanje kolagena pa poskrbi za polnejši in bolj mladosten videz kože.
  • Izenači ten kože: Bakuchiol prodre globoko v kožo in pomaga zmanjšati videz temnih madežev in hiperpigmentacij.
  • Primeren za vse tipe kože: Zaradi svojega nežnega delovanja je bakuchiol primeren za vsakogar, še posebej za tiste z občutljivo kožo ali tiste, ki ne prenašajo retinola.
  • Pomaga pri pomirjanju in celjenju kože: S pospeševanjem obnove celic pomaga pomiriti in pozdraviti razdraženo kožo, ki se lahko pojavi pri številnih kožnih težavah, kot so akne, rozacea in ekcem.

Kako in kdaj ga lahko uporabljaš?

Ko se odločiš za vključitev bakuchiola v svojo rutino nege kože, moraš upoštevati nekaj stvari. Bakuchiol danes najdemo že v številnih kozmetičnih izdelkih, ki so po navadi v obliki serumov, losjonov ali krem. Pomembno je, da izdelek vsebuje dovolj veliko koncentracijo bakuchiola, zato ti priporočam, da poiščeš izdelke, ki vsebujejo vsaj 0,5 % bakuchiola.

 

Najbolje je, da kozmetični izdelek z bakuchiolom naneseš na kožo pred svojo običajno vlažilno kremo ali serumom. Ker ne poveča občutljivosti kože na sonce, ga lahko, za razliko od retinola, uporabljaš zjutraj ali zvečer. Tako kot pri retinolu, ti tudi pri bakuchiolu svetujem postopno uvajanje v nego. Na začetku uporabljaj izdelek enkrat na teden in potem postopoma povečuj uporabo (kasneje ga lahko uporabljaš vsakodnevno).

 

Na kaj moraš vseeno paziti?

Pomembno je, da se zavedaš, da bakuchiol ni nadomestilo za zaščito pred soncem. Vsakodneven nanos kreme z dovolj visokim zaščitnim faktorjem (vsaj SPF 30) je še vedno najpomembnejši in najbolj učinkovit korak za preprečevanje prezgodnjega staranja! Poleg tega je ob uporabi bakuchiola odsvetovana pretirana uporaba mehanskih in kislinskih pilingov, kot so AHA in BHA kisline, ki še dodatno odstranjujejo celice povrhnjice.

 

Skratka, bakuchiol je naravna sestavina, ki ima veliko koristi za kožo - dokazano je, da spodbuja nastajanje kolagena, pomirja vnetja in izboljša splošni videz kože. Sliši se dobro, kajne? Če iščeš naravno sestavino proti staranju, ki jo lahko dodaš svoji rutini nege kože, je bakuchiol vsekakor vreden razmisleka!

0

AddComment_Title 0

Article_ImageAlt

Magazine_Sidebar_MoreArticles_Title