skin
feelgood
healthylifestyle
selfcare

Povezava med našim počutjem in kožo je resnična!

Se je tudi tebi že zgodilo, da si se na jutro pomembnega dogodka, na katerega si nestrpno čakala z manjšo ali nekoliko večjo mero živčkov, zbudila z ogromnim mozoljem sredi čela? Je to naključje? Psihodermatologija temu ne bi rekla tako. Je namreč veda, ki zagovarja, da so za kožne bolezni in pojave na koži, kot so mozolji in akne, krivi psihološki dejavniki (na primer stres).

0

Psihodermatologija kot veda prihodnosti

Strokovnjaki že od nekdaj raziskujejo področje psihosomatike, telesnega odgovora na določeno psihično stanje, psihodermatologija pa področje preučevanja nekoliko bolj usmeri; osredotoči se na kožo in na težave z le-to v povezavi z našimi čustvi in počutjem. Tako se lahko naša notranjost odraža preko zdrave, sijoče kože ali pa preko mozoljev, aken in celo psoriaze ter ekcemov.  

Kako psihodermatologija sploh deluje?

Ta veda je po načinu zdravljenja podobna dermatologiji (vedi o koži), a ima kanček edinstvenosti. Glede na potrebe posameznika v zdravljenje vključuje tudi kognitivno-vedenjsko terapijo (ta deluje na podlagi spreminjanja vzorcev razmišljanja in vedenja, kar pripelje do lažjega obvladovanja vsakodnevnih težav in posledično boljšega počutja), hipnozo (nekoliko tabu tema, ki pa je vedno bolj priljubljena v svetu za reševanje najrazličnejših težav ljudi), prav tako pa zajema tudi nasvete o spalni higieni in sprostitvenih tehnikah, kot sta na primer joga in meditacija. 

Najpogostejši problemi, ki jih psihodermatologija obravnava

  • Depresija
  • Tesnoba
  • Slaba samopodoba 
  • Socialna izolacija 

Nevropeptidi in njihova vloga pri počutju 

Peptidi so proteini, ki med drugim sestavljajo našo kožo. So ključnega pomena za nastajanje kolagena, glavnega krivca za mladostni videz kože. Nevropeptidi so podvrsta peptidov, ki imajo velik vpliv na to, kako bo videti tvoja koža.

Dva izmed pomembnejših hormonov, ki so povezani s kožo, pa sta kortizol (drugače vsem zelo dobro znan kot stresni hormon) in adrenalin. Povišan kortizol lahko povzroči vnetja in propad kolagena, česar si zagotovo ne želiš, saj to pomeni, da koža ne bo več tako prožna, napeta in brez znakov staranja. Na tej točki bi lahko rekli, da se vse začne počasi povezovati v smiselno celoto, kaj praviš? 

Ali je stres vedno kriv za kožno obolenje? 

Če imaš probleme s kožo, kot je to na primer psoriaza, od vedno, stres morda ni kriv za njen nastanek; lahko pa zadevo konkretno poslabša. Za to pa poskrbi prej omenjeni stresni hormon (kortizol); ta se ob stresu poviša, povzroči vnetje in razmere na koži naredi še slabše-to pa lahko vodi v začarani krog, iz katerega težko prideš ven. 

Kaj lahko narediš, da preprečiš probleme s kožo ali jih vsaj nekoliko zmanjšaš? 

Prvi korak je precej samoumeven-poskušaj zmanjšati količino stresa! To lahko storiš na različne načine, kot so na primer meditacija, joga, različni športi (izberi tistega, ki ustreza tebi), pisanje dnevnika, branje knjige, sprehod v naravi, dihalne vaje, druženje s prijatelji in ostale stvari, v katerih uživaš. Za zdravje kože pa lahko poskrbiš tudi z zdravo in uravnoteženo prehrano, po potrebi lahko dodaš tudi različna prehranska dopolnila (kolagen je eno izmed najbolj priljubljenih dopolnil za sijočo kožo, čvrste nohte in nelomljive lase), poskrbi tudi za zadostno količino spanca, ki naj bo kakovosten in ne nazadnje-poslušaj svoje telo. To ti bo vedno dalo znak, kdaj potrebuješ čas zase in za svojo kožo. 

Zate imam še en posnetek, ki ti lahko pomaga, ko potrebuješ trenutek za sprostitev

 

0

AddComment_Title 0

Article_ImageAlt

Magazine_Sidebar_MoreArticles_Title