hair
experience

Povabim te na moj rollercoster s kodrastimi lasmi

Dobrodošli na popotovanju po deželi kodrov, med nešteto vrstami šamponov, balzamov in krem za kodre. Skodrani lasje so lahko prekletstvo ali blagoslov. Z leti in veliko raziskovanja sem prišla do tega, da so zame predvsem blagoslov.

0

V osnovni šoli je moja rutina umivanja las velikokrat vključevala mamo s krtačo in sušilnikom, ki mi je ravnala lase. V zadnjih razredih sem odkrila likalnik in lase poskušala ukrotiti tako. Čisto naključen obisk pri frizerki in njena spretnost pa je bil ključen, da sem ugotovila, da se znajo moji lasje prav lepo nakodrati. Sledilo je raziskovanje, kako te kodre spodbuditi, da bodo dali kar največ zavojev od sebe.

Najprej osnove

Na začetku sem uporabljala kokosovo olje. S spoznavanjem metode Curly girl Method (CGM) pa sem začela uspešneje skrbeti za kodre. Mati CGM je Lorraine Massey, ki je napisala tudi knjigo The Curly Girl Handbook. Metodo kodrolaske interpretirajo vsaka malo drugače, kar kodrom najbolj ustreza.

Osnovna načela pa so, da se kodraste lase pere s hladno vodo, se na njih ne uporablja drugih virov vročine, kot so sušilniki za lase, likalniki, kodralniki in podobno. Najbolje jih je posušiti na zraku ali pa pri hladni temperaturi z difuzorjem.

Lase je najbolje razčesati med pranjem, ožeti pa jih je najbolje s staro bombažno majico ali brisačo iz mikrofiber vlaken. V izdelkih za kodraste lase naj ne bo bilo sulfatov, parabenov, silikonov (ne topnih v vodi) in alkoholov, ki še bolj izsušijo lase.

 

Ko sem začela upoštevati zgoraj naštete nasvete, so se že pokazali rezultati. Preizkusila sem tudi različne šampone in balzame. Največji trik je bilo najti najprimernejši leave-in balzam ali kremo za oblikovanje kodrov. Nekatere kreme vsebujejo več olj in so bolj težke za lase, druge so na bolj vodni osnovi, ki so lažje za lase, so pa lahko hkrati premalo močne, da bi dovolj nahranile lase. Skodrani lasje so namreč izredno suhi in potrebujejo dovolj vlaženja in hranil, da dobijo svojo obliko. Potrebnega je nekaj raziskovanja in potrpljenja, da ugotoviš, kateri izdelek je najboljši za tvoje lase.

V tem času sem razvila svojo rutino pranja in oblikovanja las, ki se bo zagotovo še kaj spremenila, ko bom odkrila nove tehnike in izdelke

1# Pranje

Lase najprej zmočim in uporabim šampon, ki ga uporabim dvakrat. Pri prvem pranju včasih uporabim tudi kakšen šampon, ki ni čisto po CGM, ampak je pa bolj čistilne narave, da odstrani vse nabrane produkte na lasišču. Pri drugem pranju uporabim šampon za kodraste lase. Lasišče dobro zmasiram tudi krtačo za masažo lasišča.

 

Nato na konice las nanesem balzam, nekaj ga razporedim tudi po celoti dolžini las. Potem uporabim plastično krtačo s srednje posejanimi ščetinami in si dobro razčešem lase. Balzam pustim delovati kakšnih 10 do 15 minut, nato ga izperem. Občasno uporabim tudi kakšno masko za lase, da jih še dodatno nahranim. Po pranju lase ožamem s staro bombažno majico.

2# Oblikovanje in sušenje

Še mokre lase razdelim na plasti, tako da zgornji del spnem na vrhu glave in začnem nanašati leave-in balzam oziroma kremo. To nanesem na dlani in s prsti razporedim izdelek po laseh. S pomočjo ravne krtače s srednje gostimi ščetinami si izdelek še bolj vtrem v lase. S to krtačo nato še dodatno oblikujem kodre. To storim še za vse ostale plasti. Pri lasišču jih med sušenjem s pomočjo sponke še malo privzdignem, da pridobim volumen. Lase sušim kar na zraku, če se mudi pa s pomočjo difuzorja.

 

Slišati je veliko dela, ko pa to postane rutina, začneš uživati in je kot neke vrste meditacija. Dovoli tudi ti, da tvoji naravni lasje zasijejo.

0

AddComment_Title 0

Article_ImageAlt

Magazine_Sidebar_MoreArticles_Title