skin
tipsandtricks
wellness

Naj bodo razpokane ustnice le še preteklost!

Suhe in razpokane ustnice se lahko pojavijo kadarkoli v letu! Za vas imamo nekaj koristnih nasvetov, s katerimi lahko poskrbite, da bodo te mehke in voljne!

0

S prihodom zime se v naša življenja prikradejo zimske številne radosti, kot so vroča čokolada, prasketanje kamina, okrašene smreke in mesta, sankanje, smučanje in še mnoge druge, pridejo pa tudi nevšečnosti, kot so suhe ustnice. Zaradi nizkih temperatur in suhega zraka najdemo na svojih ustnicah suho kožo in razpoke. Seveda pa to ni problem le zimskega časa; s tem se lahko spopadamo skozi vse leto. Na srečo imamo za vas nekaj odličnih nasvetov, kako preprečiti, da bi bile ustnice izsušene in kako poskrbeti, da bodo mehke, sočne in zapeljive vseh 12 mesecev v letu. 

 

Zakaj do suhih ustnic sploh pride? 

Strokovnjaki pravijo, da lahko razpokane ustnice povzroči suh zrak, izpostavljenost alergenom ali soncu, premalo zaužite tekočine čez dan, lahko pa jih povzroči tudi slaba navada-grizljanje ustnic. Ustnice so eden izmed najbolj občutljivih delov našega telesa, zato zahtevajo tudi skrbno nego.

 

Tukaj je 7 korakov, s katerimi lahko suhim ustnicam rečete ''bye-bye''! 

 

Uporaba pilinga

Scrub ali piling bo poskrbel, da boste iz ustnic odstranili vso suho kožo, prav tako pa bo poskrbel za prekrvavljenost in posledično napetost kože. Za nakup pilinga pa vam ni treba odšteti celega premoženja, izdelate ga lahko kar doma z zelo preprostimi sestavinami. Spodaj si preberite, katere sestavine iz domače kuhinjske omarice lahko uporabite! 

 

SLADKORNI PILING: 

Potrebovali boste 1 čajno žličko belega sladkorja ter 1 čajno žličko medu. Te dve sestavini skupaj pomešajte v posodici ter si dobljeno maso nanesite na ustnice in jo vmasirajte. Sladkor bo poskrbel za odstranitev odvečne suhe kože, medtem ko bo med ustnice naredil žametno mehke. Najboljši del tega pilinga pa je ta, da je naraven in seveda užiten-tako ne bo nič narobe, če bo kakšno zrno sladkorja ušlo v usta. Piling lahko v posodici hranite v hladilniku do 3 tedne. Po pilingu lahko sledi še nanos olivnega olja, ki bo poskrbelo, da bodo ustnice kar se da hitro nahranjene. 

Nanos seruma s hialuronsko kislino 

Hialuronska kislina je znana po svoji hidratacijski supermoči; nase lahko veže velike količine vode, vemo pa, da je le-ta potrebna za napeto in voljno kožo. Hialuronska kislina pa se zadnja leta uporablja tudi kot ena izmed ključnih sestavin v boju proti staranju kože. Serum s hialuronsko kislino lahko brez pomislekov vključite v svojo vsakodnevno rutino nege kože. Tako bo reden nanos seruma pripomogel na poti do popolnih ustnic. Uporaba seruma pa bo še učinkovitejša, če boste na koncu dodali še spodaj opisan korak-vlažilno mazilo

Vlaženje, vlaženje in še enkrat-vlaženje!

Vlažilne kreme so dandanes praktično najbolj izpostavljen produkt v kozmetični industriji. Vlažnost kože je pomembna, saj zagotavlja tako sijoč videz kože, kot tudi upočasnjuje procese staranja kože, pomembmo vlogo pa igra tudi pri preprečevanju nastajanja gubic. Tako kot vlažilna krema za obraz bo tudi vlažilno mazilo za ustnice naredilo čudeže, še posebej v kombinaciji z že omenjenimi postopki. Največkrat se kot vlažilni izdelek za ustnice uporabljajo različni balzami, ki kožo ustnic navlažijo, zmehčajo in nasploh negujejo. Tako balzam za ustnice spada med nepogrešljive dodatke v vaši toaletni torbici! 

 

Kreme z SPF niso samo za brezskrbno poležavanje na plaži! 

Koža je naš največji organ in kot taka si zasluži tudi ustrezno zaščito. Vsi vemo, da je treba pri vprašanju staranja kože uporabljati kreme z SPF. Kaj pa je SPF? Kratica v angleščini pomeni ''sun protection factor'', kar bi v slovenščini pomenilo zaščitni faktor. Tako že besedna zveza pove, da izdelek s to kratico ščiti kožo pred sončnimi žarki. Nanos kreme SPF je priporočljiv vse leto, prav tako pa ga strokovnjaki na področju kozmetike priporočajo tudi, če ne preživimo veliko časa na prostem, saj je dokazano, da sončni UV žarki prodrejo tudi skozi steklo, v tem primeru tudi skozi okna naših prostorov. Naslednjič, ko se odpravite po novo maskaro ali šampon za lase, povprašajte v izbrani prodajalni po balzamu za ustnice z dodatkom SPF. 

 

Nočna nega, zaradi katere se boste zjutraj prebudili z ustnicami kot iz kozmetičnega salona

Nega kože telesa in obraza se v grobem deli na dnevno in nočno. Že na kremah za obraz so zelo pogosto uporabljene oznake ''night'' (noč) ali ''day'' (dan). Čez noč procesi v telesu na celični ravni poskrbijo za regeneracijo organizma, zato je dober spanec še kako pomemben. Tretma za ustnice, ki nosi oznako ''overnight'' (čez noč) bo tako med spanjem pripomogel k negovanim ustnicam. Nočno nego ustnic lahko najdete na primer v obliki maske za ustnice, katere ostanke zjutraj odstranite in ponovite korak vlaženja. Še bolje bo, če bo tretma vseboval naravne produkte, kot so čebelji vosek, karitejevo maslo, olivno olje, med, ali kokosovo olje. Tukaj imamo za vas še eno idejo ''DIY'' (do it yourself/naredi sam) za masko za ustnice iz samo dveh sestavin. 

 

KOKOSOVA MASKA ZA USTNICE 

Potrebovali boste 1 čajno žličko kokosovega olja in 1 čajno žličko surovega medu. Ti dve sestavini zmešate skupaj v posodici in nastalo maso nanesete na ustnice pred spanjem. Zjutraj masko sperete iz ustnic in nanesete vlažilno mazilo. Masko lahko uporabljate vsak večer oziroma po potrebi. 

Ceramidi 

Ceramidi so del kožne bariere, vrhnjega sloja kože, ki ščiti kožo pred škodljivimi vplivi zunanjih dejavnikov, kot sta sonce in veter. V osnovi so ceramidi maščobne molekule, ki so v koži že prisotne, najdemo pa jih tudi v kozmetičnih izdelkih in seveda med te spadajo tudi nekateri izdelki za nego ustnic. Tej se bodo po vrhu kože razporedili in nudili neprebojno zaščito pred izgubo vlažnosti, hkrati pa ne bodo mašili por. Tako se v opisu sestavin na izdelku splača poiskati to čudežno besedo ''ceramidi'', ki bodo pomagali pri zaščiti negovanih ustnic. 

 

Vlaženje prostora, v katerem spite 

Tako kot vlaženje kože je pomembno tudi vlaženje zraka v sobi, v kateri dopuščate telesu regeneracijo-spite! Znanstveniki so dokazali, da je optimalna vlažnost prostora nekje med 40 in 60 odstotki (%). Tako lahko v prostorih s suhim zrakom z uporabo vlažilca ta odstotek tudi dosežete. Tukaj pa se skriva še en trik-v nekatere vlažilce zraka (namenske difuzorje) lahko dodate tudi eterična olja. Eterična olja so velik del aromaterapije, veje komplementarne medicine, ki izvira še iz časa starih grkov. Dokazano je, da eterična olja preko našega izjemnega čutila-voha delujejo na počutje. Ob večernem nemiru ali nespečnosti lahko v namenski vlažilec zraka kapnete kapljico eteričnega olja melise ali sivke in se potopite v sproščujoč spanec. 

 

Zgornji nasveti vas bodo pripeljali do ustnic, ki kar kličejo po poljubih. Poskusite jih in verjemite-zelo hitro bodo postali del vaše vsakdanje rutine nege kože! 

 

0

AddComment_Title 0

Article_ImageAlt

Magazine_Sidebar_MoreArticles_Title